Nem okoz gondot a szökőnap

Magyar szakemberek szerint nagy valószínűséggel semmilyen problémát nem okoz az információtechnológiában (IT) a februári szökőnap, s gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy az évszámváltást jól kezelő gépek és szoftverek most hibásodnának meg.
Az IT-szakemberek úgy vélték, mivel az évszámváltás gyakorlatilag problémamentesen zajlott le, a szökőnap sem okozhat különösebb gondokat. Beck György, a Compaq Computer Magyarország vezérigazgatója kifejtette: mivel az évszámváltásra való felkészülést komolyan vették a felhasználók, a berendezéseiket egyúttal felkészítették a szökőnapra is. Ráadásul az Y2K problémának végül is nagyobb volt a füstje, mint a lángja, így sokan már nem tulajdonítanak jelentőséget a szökőnapnak.

Hirschler Gábor, a Microsoft Magyarország regionális terméktámogatási menedzsere szerint csak annak okozhat gondot a szökőnap, akinek a rendszere nincs felkészítve erre. Hozzátette: akik az évszámváltás kapcsán megtették az ajánlott és szükséges intézkedéseket, s azóta nem hibásodott meg a rendszerük, azok nyugodtan nézhetnek a szökőnap elé is. Hirschler Gábor aláhúzta: a Microsoft szoftvereit ugyan felkészítették az Y2K-ra és a szökőnapra, de mindenkinek azt ajánlja, feltétlenül nézze meg a szoftver leírását az esetleges teendők miatt. A Microsoft szoftvereivel kapcsolatos tudnivalóknak a weben is utánanézhetnek az érdeklődők.

A szökőnap miatt nem hoz különösebb intézkedéseket az évszámváltási kormányzati koordinációs központ sem. Mojzes Imre kormánybiztos elmondta: jelenleg az évszámváltással kapcsolatos tapasztalatokat összegzik és elemzik.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció