Szökőnap - már csak hab a tortán

Az újabb dátumkeringő előtt

December utolsó napjaiban mindenki izgatottan várta, miként reagál számítógépes rendszere a 99-12-31-00-01-01 dátumfordulóra, és csak kevesen gondoltak arra, hogy az Y2K-problémaként megismert "csomag" következő veszélyesnek ítélt dátuma február vége. Az alábbiakban néhány kritikus alkalmazás üzemeltetőjének felkészülését foglaljuk össze - elsőként a valóban "veszélyes üzemként" említhető Paksi Atomerőmű előkészületeiről érdeklődtünk.
Egy atomreaktor igen kényes jószág, akár olyan csecsemőnek is nevezhetnénk, akit ha nem etetnek meg időben, rögtön visítani, rosszabb esetben hisztizni kezd. Pontos "étkeztetése" tehát a szó legszorosabb értelmében létérdek, hiszen egy kis lemaradás - legyen az akár csak egy-két perc - komoly következményekkel járhat.

- Az 1-es blokk elmúlt évben üzembe helyezett digitális reaktorvédelmi rendszerének Y2K-átvilágítása során szakembereink a szökőnappal kapcsolatban felmerült problémákat is megoldották - tudtuk meg Kováts Balázstól, a Paksi Atomerőmű Rt. tájékoztatási főmérnökétől. - A szökőév az atomerőmű szemszögéből nézve sokkal kisebb veszélyt jelent, mint a dátumváltás, ám ennek ellenére e kérdést sem hanyagolják el. Így többek között a vezénylői információszolgáltatásban fontos szerepet betöltő blokkszámítógépet és a reaktor aktív zónáját monitorozó rendszert is átvizsgálták, és szükség szerint átállították.

Pakson több mint két évvel ezelőtt kezdték meg a felkészülést a többszörös dátumváltásra. Az erőmű szakemberei a vállalatnál futó programok mindegyikén elvégezték a szükséges szökőnapi modellezéseket, valamint komplex módon ellenőrizték a rendszer funkcióira gyakorolt hatását. A munkák során - hála a korábban elvégzett dátumfordulós átállításoknak - nem fedeztek fel semmiféle hibát, így az atomerőműben is nyugodtan nézhetnek a szökőnap elé. (Mértékadó energetikai szakemberek szerint a legkritikusabbnak tartott volt szovjet atomerőművekben sem várható komolyabb fennakadás február 29-én. Erre már csak azért sem kerülhet sor - vélik sokan -, mert a korábban lefuttatott dátumfordulós tesztek során erre is odafigyeltek.) Hazai atomerőműnkhöz hasonló helyzetben van a Magyar Villamossági Művek Rt. is, bár itt a megoldandó feladatok lényegesen egyszerűbbnek bizonyultak, mint Pakson. A cég Y2K-projektvezetője szerint gépeik tesztelése során kiemelt figyelemmel vizsgálták, hogy rendszereik helyesen kezelik-e február 29-ét. Az előzetes munkák során nem tapasztaltak rendellenességet, így külön ügyeletet sem tartanak a vállalatnál.

Az Antenna Hungária Rt. szakembere szerint a kommunikációs műholdaknál a decemberi dátumváltás során nem tapasztaltak számottevő rendellenességeket. Ennek oka, hogy a fejünk felett szolgáló mesterséges holdak többségét már a dátumváltás és a szökőnap hibáinak felismerése után lőtték fel, így a számítógépes vezérlőprogramok már eleve Y2K- és szökőnapbiztosak. Amikor a tesztelések során rendellenességet tapasztaltak, akkor földi parancsokkal javították ki a hibás szoftvereket, így a mesterséges holdak február 29-ei meghibásodásának esélyét minimálisra csökkentették.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció