Virtuális bevásárlókosár, privát vonalkódolvasóval

A készülék neve - Praktinfo - egyértelműen utal a barkácsáruházra, ahol a vásárlók szó szerint „kézbe vehetik” az információt.

Világpremier volt május közepén a Praktiker vecsési áruházában, itt vezették be elsőként a barkácspiacon azt az intelligens kommunikációs és kalkulátor eszközt, amely a vásárlás során végig információval látja el használóját. A virtualitáshoz persze valódi jelenlétre és általában igazi kosárra vagy kocsira is szükség van, ám a Praktinfo mégis kényelmesebbé teszi a bevásárlást. Kijelzőjén öt fő menüpont jelzi a használható funkciókat. A kézi szkennerrel leolvasható a vonalkód, ezt követően, ha szükségünk van az árura, akkor a Vásárlás, menüt választva elkezdhetjük feltölteni a kosarat. (Ha nem utólag akarjuk elszállíttatni termékeket, akkor természetesen valójában is be kell rakni azokat a kosárba.) A Termékinformáció, a Törzsvásárlói akciók, a Hűségadatok és a Térkép menüpontok nevei is világosan kifejezik a funkciójukat.

A „Praktinfo” kijelzőjén folyamatosan megtekinthető a bevásárlókocsiba összegyűjtött termékek összesített értéke. Az eszköz emellett megmutatja a termékek nevét, árát, fotóját, valamint a vásárlási kedvezményeket, de egyéb kiegészítő információkat is, mintha csak az interneten böngésznénk. Lekérdezhető az aktuális törzsvásárlói akció, a kedvezményre jogosító vásárlói egyenleg. A kézben nehezen szállítóható vagy a későbbi elszállításra szánt termékeknél a készüléke segítségével fuvarjegyzéket lehet készíteni, ami alapján a Praktiker áruátvételi munkatársai összekészítik a megvásárolni kívánt árucikkeket.

Az eszköz WLAN hálózaton kommunikál a kiszolgáló szerverével és web interfészen keresztül éri el a kasszarendszert, ahonnan minden alkalommal az aktuális árat veszi át. A Motorola szállította a kézi szkennereket és az alaprendszert, ami egy MS SQL adatbázisra épülő .NET alapú, C#-ban fejlesztett a program. Az IBM a Praktiker stratégiai partnereként hosszú távú együttműködés keretében ezt az alaprendszert fejlesztette és szabta testre a Praktiker részére. A győri Szintézis Zrt. pedig a Praktiker kasszarendszerét módosította, hogy az eszköz mindig az aktuális árat jelenítse meg, illetve létrehozta az alaprendszer és a kasszarendszer közötti interfészt.

Hasonló eszközt eddig csak az élelmiszer-szektorban használta, a barkácspiacon a Praktiker az első áruházlánc a világon, ahol a rendszert bevezették. Az induláskor rendelkezésre álló 15 darab Praktinfót a törzsvásárlók használhatják, egyelőre csak a vecsési áruházban, ahol korábban már olyan jelentős IT-fejlesztések valósultak meg, mint például az elektronikus árcímkék, az internetes info-terminálok, az IBM-érintőképernyős kasszák, a plazma televíziós irányítótáblák, illetve a vezeték nélküli internetkapcsolat.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció