Négymagos Intel Itanium csip kétmilliárd tranzisztorral

Az Intel a héten San Franciscóban megrendezésre kerülő ISSCC félvezetőipari konferencián bemutatni készül első négymagos Itanium processzorát, amely nem kevesebb, mint kétmilliárd tranzisztort tartalmaz.

A Tukwila kódnevű, nagyteljesítményű szerverekbe szánt négymagos lapka órajele mindössze 2 GHz, ez azonban nem véletlen, ugyanis a CPU cserében igen tekintélyes, 30 MB gyorsítótárat integrál. Emellett a szerverprocesszor két fontos, elsőként az AMD Opteron termékeken alkalmazott újítást is átvett. Az egyik ilyen az Intel által Quickpath-nek keresztelt technológia, amely közvetlen összeköttetést teremt a processzormagok között, jelentősen felgyorsítva ezáltal a közöttük zajló kommunikációt. Az Intel mindeddig a lapkáról kilépő, majd ismét visszalépő adatátviteli csatornákat alkalmazott, ami a távolságot növelte, a sebességet pedig csökkentette. A másik Opteron-on már megjelent megoldás az integrált memória-kontroller, ami lehetővé teszi, hogy a létfontosságú kapcsolat a csip és a fő memória között a lapka sebességével rendelkezzen, azaz ne lassítsa semmilyen közvetítő interfész.

Az új Opteron processzoron elhelyezett kétmilliárd félvezető-komponens azt jelenti, hogy egyelőre továbbra is működni látszik a Moore-törvény, amely 1975 óta úgy szól, hogy az egy adott méretű áramkörlapkán elhelyezett tranzisztorok száma kétévente megkétszereződik. A 2006-os Intel csúcsmodell egymilliárd, a 2004-es pedig 594 millió tranzisztort tartalmazott. A Tukwila egyébként a legfrissebb, 45 nm-es Intel processzorokkal, például a szintén bemutatásra kerülő Silverthorne-al szemben még 65 nanométeres technológiával készült, ez azonban a gyártó szerint annak a jele, hogy megfelelő mennyiségű időt szenteltek a fejlesztésnek.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció