Új mobilféreg fertőzi a Symbian-készülékeket

Biztonsági szakértők felhívják a Symbian-alapú okostelefonok tulajdonosainak a figyelmét egy nemrég terjedésnek indult új rejtőzködő mobilféregre.

A Fortinet biztonsági megoldásokra specializálódott cég munkatársai fedezték fel a közelmúltban az általuk Beselo.A névre keresztelt kártevőt, amely leginkább multimédiás tartalomnak álcázza magát. A szakértők találkoztak már Beuty.jpg, sex.mp3 és love.rm nevű fájlokkal, így nehéz azokat felismerni és megkülönböztetni a hasznos elemektől. A Fortinet munkatársai szerint a féreg úgy terjed, hogy MMS-ben továbbküldi magát a SIM-kártyán tárolt telefonszámokra. A felhasználók úgy deríthetik ki, hogy készüléküket megfertőzte a Beselo.A vagy sem, hogy leellenőrzik a kimenő MMS-listát. A biztonságszakértők elmondása szerint az új féreg már a világ több országában jelen van, nagy fenyegetést azonban nem jelent, mivel nem tud komoly károkat okozni.

A Symbian operációs rendszereket a Nokián kívül olyan ismert gyártók telepíti még fel mobiltelefonjaikra, mint a Motorola, a Samsung és a Sony Ericsson. Jelenleg világszerte mintegy százmillió Symbian-alapú készülék van forgalomban.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció