Kétséges egység

Mindig akadnak felkapott, divatos és ennek megfelelően a közbeszédben vagy üzleti, közigazgatási körökben gyakran elhangzó szavak. A divat azonban az üzlet és az informatika világában veszélyes dolog, mert nem szakértelmet, elmélyült szakmai munkát sejtet, sokkal inkább rövid életű, felületes, alkalmi valamit, így nem árt egy kis óvatosság.

Kiváltképp igazak a fentiek, ha ezeknek a szavaknak (és a mögöttük rejlő tartalomnak) „pénzszaguk” van, ha nem új keletűek, ám korábban nem szerepeltek a média hírrovataiban, nem vonultak be legalább az üzleti, intézményi köztudatba. Ám meghallva a „pengő arany szavát” egyszer csak felkapottá váltak. De hogy ne általánosságokat pufogtassak, ideje nevesítenem, mi szülte a fenti „magvas” gondolatokat: a „klaszter” szó és a mögötte lévő tartalom. Az alábbi eszmefuttatásra is ez késztetett. Nemcsak a körülötte zajló történések, de az a lehetőség is, amit félő, hogy üzleti és társadalmi kultúránk mai szintjén elszalaszthatunk vagy kisiklathatunk. Vagyis a verseny és az együttműködés gyümölcsöző (ne tessék mosolyogni, mert ha lejáratott is ez a jelző, tartalmát tekintve ez esetben nagyon kifejező), jövőbe tekintő s így hosszú távon az innovatív gazdaság és rajta keresztül a társadalom egészséges fejlődését vizionáló, nemzetközi szinten már bizonyított kooperációja mellett kívánok, bízva a betű erejében, lobbizni. (A klaszter értelmezésével, jogi, üzleti, állami és közigazgatási megközelítésével, valamint a klaszterekre vonatkozó potenciális EU-pályázati lehetőségekkel a legutóbbi KPMG-BME Akadémia foglalkozott. Az ott elhangzottak inspiráltak mind a cikkek, mind – az elfogultság vádját elkerülendő – az abban nem hangoztatható véleményem sorokba rendezésére.)
S hogy miért egy üzleti informatikai portálon teszem ezt? Mert már léteznek, s vélhetően a jövőben is alakulnak ICT-klaszterek. Jövőjüket, ahogy minden más tematikájú ilyenfajta atipikus együttműködését is, befolyásolhatják az alábbiak.

Az a fránya kultúra

A már (vagy még csak?) tizennyolc éve a verseny világába csöppent – és ebben az évezredben a korábbitól eltérő elven működő közösség tagjává vált – kis hazánkban nehezen szokunk hozzá az enyém, tiéd, miénk fogalmának változásához, s bár vannak már kedvező jelek, még mindig gyakori a „dögöljön meg a szomszéd lova is” gondolkodásmód. Ugyanakkor bizonyos dolgokban átestünk a ló túlsó oldalára, s a korábban a körülmények kényszere és talán más lelkületünk folytán, kiemelten a magánszféránkban jól működő „kalákák”, illetve a vállalatok együttműködésével szemben még ott is megvadult bika módjára versengünk, ahol kicsit visszafogva magunkat, együttműködve könnyebb és eredményesebb lenne. Hozzáteszem, mostanában mutatkoznak ugyan kedvező jelek, de úgy tűnik, nem csupán a versenyszféra szereplői között, hanem állami és üzleti szinten is, számomra érthetetlen nagyságrendben, egymásnak feszülnek az amúgy egy irányba mutató érdekek.

Pályázati kérdőjelek

A kisszámú hazai klaszter nehezen megfogható formációt jelent az uniós támogatásokkal összefüggő pályázatok kiírói számára. Márpedig az ebben a formációban elérhető eredmények kedvesek az EU-nak, ezért teret kell nekik biztosítani. Így ha nem is nagyszámú, de vélhetően 10-20 klaszter számára elérhetővé válnak az EU-s pénzek. 2007. novembert írunk, az ilyen jellegű beruházások támogatását célzó uniós pénzek 2010-ig hívhatók le. A tárca (GKM) akkreditálni kívánja a nagyobb támogatásra pályázó, már több éve bizonyítottan működőképes klasztereket, de még csak a közeljövőben áll fel az erre hivatott akkreditáló szervezet. Az említettek mellett a különböző szinten együttműködő vagy épp csak most alakuló szerveződések ösztönzésére is gondolva ezek számára szintén készülnek pályázatok. Hogy mikor és milyen témákban, még nem ismeretes.
A klaszterek hatékony és eredményes működésének egyik feltétele a – nálunk még meglehetősen kezdeti stádiumban lévő, unos-untalan hangoztatott, ezért elcsépeltnek tűnő, de attól még igaz – kultúraváltás, ami a fentebb írtak, valamint a mindennapos, az üzleti, a civil világban és az állami, közigazgatási intézményeknél tett látogatásaink alkalmával szerzett tapasztalataink birtokában talán nem szorul magyarázatra. Az ehhez szükséges idő durván egy emberöltő, amiből 18 év ugyan eltelt, de – ahogy elnézem, hol tartunk – jó néhány esztendő még hátravan.

Lesz-e közös nevező?

A fenti „paramétereket” kellene közös nevezőre hozni, s elérni, hogy ne pénz által motivált alkalmi szerveződések, hanem valódi, hosszú távon is eredményeket elérő, a verseny és az együttműködés szellemét hatékonyan integráló klaszterek alakuljanak, és hozzanak létre értékteremtő beruházásokat.
A feladat nehézségi fokát példázva engedtessék meg nekem még két megjegyzés.
Ezen együttműködések egyik szereplőjének mindenképpen a tudományos intézmények világából kell kikerülnie. Vagyis a már említett kultúraváltáson túl további, nevezetesen az üzleti és tudományos világot jellemző kultúrák különbségeinek is – legalább a munkát lehetővé tevő keretekig – ki kell egyenlítődniük, s ehhez megfelelő interfészt kell találni.
Ennek az ismertetettekhez hasonló terheket cipelő, de esetenként már eredményt produkáló együttműködési formának, illetve lehetséges követőinek korántsem kedvez, ha a gazdaságért felelős tárcától egy klaszterre kiírt pályázat nyertesei azt a megjegyzést kénytelenek a klasztermenedzser beszámolóját követően lenyelni, hogy ez nem klaszter jellegű beruházás. Akkor miért támogatták? És miért nem az? Milyen feltételnek nem tesz eleget? És mennyire bizonytalaníthatja el a jövőbeni pályázókat egy ilyen „sommás” ítélet, ha már az EU-kívánalmakhoz igazodnak majd a feltételek?
Azt hallottuk, hogy a tárca képviselői sokoldalú és sokszintű egyeztetések eredményeként hozzák létre az akkreditáló szervezetet, és írják ki a pályázatokat, határozzák meg a részvétel feltételeit. Csak részlegesen s elméleti szinten ismerve a későbbi gyakorlatot, arról nem mondhatunk véleményt. De ha már a klaszter fogalmát tekintve sincs a mindennapi gyakorlatban ezzel foglalkozók és a szabályozást, a pályáztatást előkészítő elméleti szakértők, kormányhivatalnokok között egyetértés – legalábbis ezen eset kapcsán –, be kell vallanom, kicsit félve nézek az EU-támogatással megvalósuló klaszterbefektetések eredményessége elé.
De ne nekem legyen igazam…

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció