Virtuális tolvajt tartóztattak le Hollandiában

A történelem során talán elsőként, Hollandiában letartóztattak egy fiatalembert azért, mert virtuális tárgyakat, konkrétan bútorokat tulajdonított el egy közösségi oldalon.

A holland tinédzser valószínűleg lopott felhasználónévvel és jelszóval lépett föl a Habbo Hotel weboldalra, majd 400 euró értékű virtuális bútort lopott el és azokat saját, illetve 5 társa Habbo szobáiba szállította. A letartóztatást azért foganatosították, mert a virtuális berendezésért tulajdonosa eredetileg valódi pénzzel fizetett, márpedig ebben az esetben eltulajdonításuk valódi lopásnak minősül. A fiatalembert valószínűleg ettől függetlenül is letartóztatták volna, mivel a tettéhez szükséges felhasználónevekhez és jelszavakhoz is minden valószínűség szerint számítógépes csalás révén jutott hozzá.

A Habbo-t üzemeltető Sulake szóvivője a sajtónak elmondta, hogy a bankok mellett a közösségi oldalakat, így őket is egyre gyakrabban érik olyan adathalász célú támadások, amelyekben a csalók hamis weboldalak létrehozásával csalják lépre a felhasználókat, hogy megszerezhessék személyes adataikat. A Habbo-ban a Second Life-hoz hasonlóan virtuális karaktereket lehet kialakítani, illetve ezekhez különféle virtuális tárgyakat, például szobákat és bútorokat lehet vásárolni valódi pénzért. A Habbo Hotelbe 30 országból mintegy 6 millió vendég látogat el havonta.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció