Közös adatbázis bankoknak és lízingcégeknek

Az Euler Hermes Magyar Követeléskezelő Kft. és az Opten Informatikai Kft. közös követelésnyilvántartó rendszert hozott létre bankoknak és lízingcégeknek - hangzott el az Euler Hermes Követeléskezelő, valamint a Hitelbiztosító sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Az Euler Hermes 4 évre visszamenőleg 5 ezer cég 31 ezer adatát, míg az Opten 7 évre visszamenőleg 50 ezer cég 80 ezer adatát viszi be a közös adatbázisba, az értékesítést a napokban kezdték. Az adatbázisra azért volt szükség, mivel a bankok és a lízingcégek nem ügyfelei a hitelbiztosítónak, így a partnereikről a szükséges információkat nem kapják meg "automatikusan" a biztosítás keretében.

A hitelbiztosítás úgy történik, hogy egy cég jelentkezik a biztosítónál, amely megvizsgálja a cég vevőit és eldönti, hogy melyiknek mekkora összegig szállíthat - biztosítással - a gyártó. Végül összegzik a limiteket, és a teljes összeg 1 százalék alatti összegébe kerül a cégnek a biztosítás. Mint Bárczay András elnök vezérigazgató fogalmazott, 2-3 havi vevői késedelem többe kerül az eladónak, mint a biztosítási díj.

A biztosítottnak jeleznie kell, ha a vevője késik a fizetéssel, és 2 hónap késedelem után azonnal megindul a behajtás. Az átlagos követelés 5 millió forint.

Az Euler Hermes Hitelbiztosító 750 milliárd forint forgóeszközhitelt biztosít, ez több, mint a három legnagyobb magyar bank - összegzett - ilyen állománya.

Az Euler Hermes csoport része az Allianz holdingnak, 49 országban van jelen, a múlt évi forgalma meghaladta a 2 milliárd eurót, az alkalmazottainak a száma 6 ezer.

A magyar leányvállalatok közül a hitelbiztosító 2 milliárd forint díjbevételt ért el 2006-ban, míg a követeléskezelő 796 millió forint árbevétellel zárta a múlt évet.

Az Euler Hermes Magyar Hitelbiztosító Zrt. ügyfél körébe néhány száz nagy magyar cég tartozik, de rajtuk keresztül több tízezer társaság fizetési készségéről kapnak folyamatosan információt.

 


 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció