A Sony kivonul a 32 nanométeres chipek fejlesztéséből

A Sony saját vállalati átszervezése keretében kivonul az IBM-mel és a Sanyóval kötött szövetségből, melyet a 32 nanométeres és annál kisebb csíkszélességgel készülő chipek gyártására hívtak életre.

A Sony az utóbbi években nem dicsekedhet igazán sikeres üzleti mérleggel, ezért a vállalt vezetése teljes átalakítást és arculatváltást kezdett meg. Ennek részeként a Sony az eredeti fogyasztói-elektronikai szegmensre koncentrál, és lassan leépíti egyéb, túlságosan is szerteágazó érdekeltségeit. Az egyik tipikus példa erre a vállalat chipfejlesztési tevékenysége.

A chipek kifejlesztése igen költséges és a csökkenő árak miatt nem könnyen haszonra fordítható tevékenység. A Sony esetében a f ő csapás a PlayStation3-ban használt Cell központi egységek és RSX grafikus magok gyártása volt. Ez az elmúlt években elegendőnek tűnt ahhoz, hogy fenntartsák érdekeltségüket a szektorban. A vállalat átszervezése mellett azonban két dolog is a szövetségből történő kilépés mellett szólt. Az egyik a PlayStation3 sikertelensége. A konzol már indulóban is kissé gyengén kezdett, ám az érdeklődés azóta inkább csökkenni, mint nőni látszik, ráadásul a rengeteget késő megjelenés miatt időközben piacra dobták a Nintendo Wii konzolját, mely eddig elérhetetlen rétegeket is elcsábított, ezzel elvágva a Sony terjeszkedésének útját. A másik tényező a csúcstechnológia használata, a méretek csökkenésével a fejlesztési költségek ugrásszerűen megnőnek, így könnyen előfordulhat, hogy egy jövőbeli PlayStation4-hez egyszerűbb processzorokat vásárolni, vagy gyártatni, mint kifejleszteni.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció