Kihelyezési útmutató I.

Optimalizált iroda - házon belül vagy kívül

Függetlenül a kihelyezés tárgyától, a tevékenységkihelyezés (outsourcing) lépései alapvetően nem sokban különböznek egymástól. Ám mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik. Néhány terület outsourcing-specialistájának tapasztalataira támaszkodva indulunk az „ördög” keresésére.

Többek között az IT-infrastruktúra, illetve annak felügyelete, az irodai és üzleti alkalmazások, a webes infrastruktúra, az irodai géppark és az ezekhez kapcsolódó tevékenységek, valamint az ügyfélszolgálat kihelyezésével és a már jelentős nemzetközi piaccal bíró BPO-val összefüggő lényeges kérdésekre, a gyakorlatban elkövetett hibákra, illetve azok megelőzésére, a kihelyezés lényeges lépéseit kísérő pozitív és esetleges negatív hatásokra összpontosítva indítjuk útnak „outsourcing-tanácsadó” sorozatunkat.

Elsőként a dokumentumkezelés eszközeinek gyártásán, forgalmazásán túl az irodai géppark üzemeltetésében is az élmezőnyhöz tartozó nemzetközi nagyvállalat, a Xerox magyarországi leányvállalatának üzletág-igazgatója, Kormány Pál segítségével az irodai géppark üzemeltetésére összpontosítunk.

Méret és tudatosság

Ma már gyakorlatilag mérettől függetlenül minden vállalkozás működtet valamiféle irodai gépparkot. Az irodákban munkaeszközül szolgáló számítógépeket (PC-k, szerverek, notebookok), hálózatokat, tárolóeszközöket az informatikai berendezések kategóriájába sorolva a fennmaradó, elsősorban az iratok, dokumentumok sokszorosítását, kinyomtatását, elektronizálását szolgáló eszközök, berendezések az irodai géppark összetevői. Üzemeltetésük, felügyeletük hatásfoka és költsége az elvégzendő munka, az ehhez szükséges eszköz- és emberierőforrás-állomány, a munkavégzés helye és a rendelkezésre álló terület optimalizálásának függvénye.
A mindössze egy-két számítógéppel, nyomtatóval, faxszal támogatott adminisztrációjú munkahelyeknél kevésbé látszik az optimalizálás szüksége, de a mikrovállalkozások már szívesen alkalmaznak kedvezőbb üzemeltetési költségű multifunkciós eszközöket a több, gyakran kihasználatlan nyomtató helyett. Néhány cégnél (Magyarországon ez kevésbé jellemző) léteznek multifunkciós gépekre történő cserét támogató belső policyk, szabályzatok, ám a legtöbbnél a kellékanyag- és eszközvásárlásra fordítható költség az éves büdzsében meghatározott összeg. Ritka a költségtudatos megközelítés, és ennek lehetőségeivel kevesen vannak tisztában – a hazai cégeket két szélsőség, a régebbi állapot fenntartása vagy a teljes átállás jellemzi.

Elsősorban azoknál a nagyvállalatoknál kerül előtérbe az irodai géppark üzemeltetési költségeinek csökkentése, amelyeknek tevékenysége jelentős adminisztrációt igényel. A teljes dokumentumkezelés – az eszközöket, az üzemeltetést és a személyzetet is beleértve – szolgáltatásként való igénybevételének gyakori apropója az aktuálissá váló gépparkcsere, aminek „bevezető aktusaként”, inkább a szolgáltató, semmint a megbízó oldaláról, a géppark optimalizálásának lehetősége is felvetődik.

Kormány Pál tapasztalatai szerint a cégek, intézmények nem konkrét megbízással, hanem inkább problémáikra választ keresve néznek körül az irodai géppark-üzemeltetés piacán. Az ezt célzó beszélgetések közben a profi szolgáltató felméri, hogy portfóliójából mi felel meg leginkább a megbízó elvárásainak. „Egy, az irodai gépparkját magas költséggel üzemeltető intézmény könnyen azonosul az optimalizálás gondolatával.”

Outsourcing – lépésről lépésre

Leegyszerűsítve két eset lehetséges. Amelyik cég nem tudja maga eldönteni, hogy kíván-e irodai gépparkja üzemeltetésén változtatni, és ha igen, miként, külső tanácsadó, esetenként egy szolgáltató közreműködésével elkészülő megvalósíthatósági tanulmány következtetései alapján dönt a továbblépésről. Más cégek maguk végzik el az aktuális állapot felmérését, és ennek birtokában fordulnak tanácsadóhoz vagy szolgáltatóhoz. Mindkét esetben a jelenlegi állapot, vagyis a házon belül végzett tevékenységben részt vevő eszközök és munkafolyamatok ismerete szolgál alapul a megbízó és szolgáltató számára a továbblépéshez. Jó esetben ennek során optimalizációra is sor kerül.


 

Megtakarításszámítás

A költségelemzést is tartalmazó felmérés az üzemeltetőhöz történő kihelyezéssel és/vagy az optimalizálással elérhető megtakarítás kiszámításának elengedhetetlen lépése. Kiindulási alapként a működés éves szintű költsége szolgál, ehhez viszonyulnak a szolgáltató által javasolt megoldás költségei, így az elérhető megtakarítás százalékban prezentálható. Különböző technikák alkalmazásával a megtakarítás hosszabb távú garanciája is kimutatható. Példaként Kormány Pál nyomatonkénti 10 Ft-os kiindulási költséget említ, amit a szolgáltató pl. 7,5 Ft-ra redukál. Mivel folyamatos ellenőrzéssel dokumentálható a megtakarítás havonkénti mértéke – a példában csak a nyomatköltség szintjét érintve –, így a költségcsökkenés és annak mértéke is nyomon követhető.
A tapasztalatok alapján az irodai dokumentum-előállítás költsége könnyen felbecsülhető: kb. 150 000 Ft/év/irodai dolgozó. Ezzel számolva minden vezető könnyedén eldöntheti, hogy az elérhető 15–40%-os megtakarítás mekkora konkrét költségcsökkenést eredményez vállalata számára.




A felmérés a kivonható eszközlista elkészítésének alapja. Az eszközök leltárja, az elhelyezkedésüket mutató „térkép” és a havonta előállított fekete-fehér, illetve színes, különböző méretű, egy- és kétoldalas nyomatok számának ismeretében meghatározott felhasználónkénti nyomatszám egyértelművé teszi a jelenlegi helyzet optimalizálásából származó előnyöket. Innen két úton folytatódhat a munka.

 

Elektronikus dokumentumkezelés

Egy adott cégnél a még nem optimalizált dokumentumkezelési folyamat olcsóbbá tételére mindig van esély. Az optimalizációba beletartozhat az elektronikus dokukezelésre való átállás is, de ez hangsúlyozottan nem azonos az irodai géppark optimalizálásával. Míg ez utóbbi cégmérettől, dokumentum- és eszközszámtól függően max. 7-8 hónap alatt végrehajtható, addig az elektronikus dokumentumkezelésre való átállás – többek között az érintett folyamatok számának függvényében – egy-két évet is igénybe vehet. A folyamatok átalakítása, a rendszer implementálása, bevezetése, a nyomatok elektronikus letérképezése stb. hosszú folyamat lehet, ezért az elektronikus dokumentumkezelési stratégia elkészítését követően lépésenként célszerű továbblépni az átfogó megvalósítás felé.
Az elektronikus dokukezelő rendszer fontos része a szkenner, amely a papír alapú dokumentumok beviteli pontjaként szolgál. Az irodai géppark részeként telepített multifunkciós eszközök szkennerei is ideális beviteli pontok lehetnek. Vagyis az irodai géppark és az elektronikus dokukezelés eszközei számos ponton kapcsolódhatnak, így nem kizárt, hogy ez utóbbi bevezetése az irodai gépparkot, illetve annak üzemeltetését is érinti.




Optimalizálási igény esetén erre írnak ki tendert, s akár ezen belül, akár ezt követően egy újabb tendernek lehet tárgya az üzemeltetés kihelyezése. Az utóbbi kapcsán is vannak válaszutak. Ha az optimalizáció a meglévő eszközállomány cseréjét is jelenti, akkor általában az eszköz és az üzemeltetés együttes kihelyezése a tender tárgya. Eszközcsere nélkül a tender általában csak az üzemeltetés kihelyezését érinti. Ha nincs igény az optimalizálásra, ennek elvégzését gyakran akkor is versenyeztetik.

 

Költségösszetevők

Az irodai géppark üzemeltetésének költsége három fő összetevőből áll:
1. Az eszközök finanszírozására a géppark méretétől, az ügyfél elvárásaitól, lehetőségeitől függően megállapított eszközbérleti díj szolgál. A piaci tapasztalatok alapján a géppark a projektek 80%-ában a szolgáltató tulajdona. A maradék 20%-ban az ügyfél megvásárolja a berendezéseket, vagy külső finanszírozó céget vesz igénybe.
2. A szolgáltatási díj az értéknövelt szolgáltatás ellentételezése.
3. Az 1. és 2. összetevő állandó, míg a harmadik, a mennyiségtől függő, a színes és fekete-fehér nyomatokra külön számolt nyomatdíj változó kiadási tételt jelent. Ez utóbbi fax, kis, illetve nagy teljesítményű nyomtató esetében jelentősen eltérhet.

Járulékos tételként a papírköltség, sokszorosítás esetén a kötészeti eszközök és médiák ára stb. külön is megjelenhet a szerződésben.




Mielőtt elmélyednénk a tenderkiírás tartalmára vonatkozó elvárásokban, térjünk ki röviden a szolgáltató ezen a ponton felmerülő, önmaga iránti felelősségére (ami persze a megbízót is érintheti). Az alábbiak kiemelten a régi géppark üzemeltetésére irányuló megbízásokra érvényesek. A megbízás kiterjedésének meghatározásakor a szolgáltatónak döntenie kell, hogy képes-e – pl. van-e az adott időtartamra minden berendezésre gyári támogatás –, illetve érdemes-e az adott géppark üzemeltetését vállalnia. Ennek eldöntéséhez a géppark állapotának ismeretében, a potenciális hibalehetőségek, a kellékanyag-felhasználás és az optimális személyzetszám függvényében meg kell határoznia a némi profittal is kecsegtető árat, amely ha a felhasználó számára irreálisan magas, nem éri meg szolgáltatnia.

Tenderre fel!

Az outsourcinggal szembeni elvárások között az első az átlátható, kontrollálható használatot garantáló szolgáltatásnyújtás, így a szolgáltatási díjnak a kiszállási díjtól a munkadíjon keresztül a szoftverek díjáig gyakorlatilag minden költséget magában kell foglalnia. Az irodai géppark üzemeltetésének kihelyezésénél kiemelten fontos annak cégen belüli költséghelyenkénti szétoszthatósága is. Tehát az igény szerinti dokumentum-előállításnak kontrollálható használattal kell együtt járnia.

Minderre már a tender kiírásakor is gondolni kell, annak mindezt szem előtt tartva kell megszületnie. Középpontjában a tartalom mellett az áron van a hangsúly. Egy korrekt tenderkiírás tartalmazza a szolgáltatóval szembeni valamennyi elvárást, és a szolgáltatások összehasonlíthatóságát is biztosítja. Ez utóbbi nélkül a megbízó nem hozhat érdemleges döntést, s a pályázók sem tudhatják, mire kell összpontosítaniuk, mit várnak el tőlük pontosan. A későbbiekben ugyanis ezek az elvárások képezik az elvárható szolgáltatást számon kérhető formában rögzítő szolgáltatásiszint-szerződések (Service Level Agreement – SLA) mérföldköveit.

„A négy órán vagy két napon belüli hibaelhárítás, az egy órán vagy egy napon belüli csereberendezés-biztosítás igen eltérő felkészültségi szintet feltételez, így a pontos kiírás eleve szűkíti a potenciális szolgáltatói kört” – teszi hozzá magyarázatként Kormány Pál. Tartalmaznia kell a szolgáltatás kiterjedését, hiszen más hátteret és felkészültséget igényel egy új, mint egy régebbi géppark üzemeltetése, és szintén mást a szolgáltató eszközeivel történő üzemeltetésre szóló megbízás. Az eltérésből adódóan az elvárható szolgáltatási szintek is különböznek. A korrekt árazáshoz a szolgáltatónak látnia kell, hogy milyen követelményeknek milyen minőségű, fajtájú és darabszámú gépparkkal kell megfelelnie, kell-e ehhez beruháznia, és ha igen, mennyit. A körbe a szolgáltatás szintjét növelő, pl. a válaszidőket saját maga és az ügyfél számára is kedvező módon befolyásoló felügyeleti, a költséghelyenkénti dokumentumkezelési költségek kezelésére, számlázására ugyancsak alkalmas szoftverek éppúgy beletartoznak, mint az esetek többségében a géppark helyszíni üzemeltetésében közreműködő, a szolgáltató kötelékébe tartozó operátorok.

Az SLA tartalma

A szolgáltatási szintekre vonatkozó elvárásokat tartalmazó, teljesülésük hiányában a szolgáltatót esetenként szankciókkal sújtó szolgáltatásiszint-szerződés tartalmának megszületése egyezkedés eredménye. Betartása nem, de tartalma annak függvénye, hogy a szolgáltató vagy a megbízó tulajdonában lévő új vagy régi géppark üzemeltetésére szerződött-e a két fél.

Az SLA-ban rögzítik a hibaelhárítással kapcsolatos elvárásokat, a bejelentésre adott válaszidőket, a megjelenési időt és opcionálisan az elhárítási időt is. Ebben szabályozzák – az ügyfél elvárásainak függvényében – a fix vagy viszonyított befejezési határidőt, a cseregép-biztosítást és minden további szolgáltatói vállalást. Más oldalról közelítve: a két fél megállapodása szerinti, az adott gépparkra vonatkozóan százalékban megadott rendelkezésre állási kritériumokat tartalmazza, amelyektől való eltérés retorziókat vonhat maga után.

Szintén az SLA-ban rögzítik, hogy meddig és mire terjed ki a szolgáltató felelőssége. Irodai géppark-üzemeltetési szerződés esetén, mivel az eszközök az ügyfél informatikai rendszeréhez kapcsolódnak, a vállalat felelőssége sem zárható ki. Így minden, ami a hálózattal kapcsolatos, a szolgáltató felelősségi körén kívül áll.
A nyomtatást véve példaként, az nyomtatószerveren vagy hálózaton keresztül is történhet. Mivel a kapcsolódó infrastruktúra hibájából eredő leállások – pl. a hálózat vagy a nyomtatószerverek összeomlása – befolyásolják a szolgáltató rendelkezésre állását, az ebből eredő károkért a szolgáltató nem vállal felelősséget.

Az SLA-ban foglaltak általában az üzemeltetés átadás-átvételének lezárását követően lépnek érvénybe.

Változáskezelés

A tendergyőztes vagy a megbízott szolgáltató és az ügyfél közötti pontosítási folyamatot, az SLA-ra és a kihelyezés egészére vonatkozó szerződés megkötését az implementáció, a megvalósítás szakasza követi. Ennek legkritikusabb pontja Kormány Pál szerint a változáskezelés: „Az irodai géppark-üzemeltetés sikeres kihelyezésének kritikus pontja – minden más outsourcinghoz hasonlóan – a változáskezelés színvonala. A döntést ugyan a menedzsment hozza, a szolgáltatást pedig az outsourcing-szolgáltató nyújtja, de az eredmény napi munkavégzésük során elsősorban a dolgozókat érinti.”

A kihelyezésről szóló döntés okát (költségcsökkentés) és a kihelyezés folyamatának a dolgozókat érintő lépéseit folyamatosan és érthetően kell velük közölni, hangsúlyozva, hogy segítségük és megértésük nélkül hosszan elhúzódó és költséges, támogatásukkal viszont gyorsabb és költségkímélőbb átállásra lehet számítani. Bevonásukra, hogy megértsék a történéseket, s ne szülessen hamis eredmény, már a felmérés szakaszában szükség van. Ha megtörtént az implementáció, a felhasználóknak meg kell tanulniuk követni a változást, hiszen többnyire nem oda nyomtatnak, és nem ott másolnak, ahová, illetve ahol korábban. Emellett számos új eszköz ismeretét kell elsajátítaniuk, stb., ami folyamatos változáskezelés nélkül komoly nehézségeket okozhat.

A Xerox szolgáltatási üzletágának ügyfeleinél tapasztaltak szerint kb. három hónapos átállási időszakot követően megszokják a dolgozók az új „munkarendet”.

Emberi erőforrás


Irodai géppark-üzemeltetés kihelyezésénél a cégek dolgozói kevésbé aggódnak munkájuk elvesztése miatt, mint más, pl. ügyfélszolgálat, bérelszámolás stb. kihelyezése esetén. Nem szűnnek meg munkahelyek, a szolgáltatóhoz csupán egyes osztályok részfeladatai kerülnek át. A beszerzés megszabadul a különböző szerződések kezelésétől, a papírvásárlás ügyintézésétől, míg az IT-nek a továbbiakban nem kell a kellékanyag-feltöltéssel, a cseregép-biztosítással, a hibabejelentések kezelésével bajlódnia. Leggyakrabban a szolgáltató saját kihelyezett operátorával tesz eleget az elvárásoknak, vagy esetenként a megbízó dolgozójának átvételével, így ezt a tevékenységkihelyezést csak ritkán kíséri elbocsátás.

A hibabejelentéseket az ügyfél telephelyén, több épület esetén a központi help-desk szolgáltatást nyújtó, a beavatkozást igénylő helyzet minél gyorsabb megoldásában érdekelt helyszíni operátorok fogadják, s tartalmuktól függően továbbítják. Szükség esetén értesítik a szervizt (az SLA-ban meghatározott időtartamok az operátori bejelentéstől számítódnak). Jogosítványuk a közreműködésükkel elhárítható hibák megszüntetésére is kiterjed. A vidéki telephelyek a help-desket elérve kaphatnak távoli tanácsadást, rajta keresztül tehetik meg a hibabejelentéseket, adhatják le a számlálóállásokat és a papírigényeket. Az operátorok koordinációs szerepköre jóval túlmutat a házon belüli szolgáltatás szervizzel folytatott kommunikációján. Meghatározott rendszerességgel személyes megjelenésre is sor kerül, igény esetén pedig sokszorosítási tevékenységet is végeznek.

Munkájukat megkönnyítik maguk a berendezések is. A nyomtatók, fénymásolók leggyakoribb hibái ugyanis ma már a felhasználók által könnyen javíthatók. A berendezések képernyőjén megjelenik a hibaelhárítás módja, illetve jól látható módon vannak elhelyezve bennük a felhasználók által is cserélhető alkatrészek. A papír-, toner-, festékkazetta- vagy patroncsere, a papírelakadás megszüntetése is lehet a felhasználó hatáskörében, ezekre megfelelő útmutatást adnak a gépeken lévő információk, piktogramok.

Szolgáltatásiidő-dilemmák

A szolgáltatás időtartamát tekintve a megbízói, illetve szolgáltatói érdekek eltérőek is lehetnek. A megbízó – különösen az első outsourcing-szerződéskor – kisebb kockázatot lát egy rövidebb időtartamra vonatkozó szerződésben. Az üzemeltetésre vállalkozó azonban – az elvégzendő feladat és a géppark függvényében – alaposan mérlegeli az adott időtartamra eső kockázat nagyságát. Rövid távon csak kis kockázatú üzlet esetén célszerű szerződnie, a legkisebb kockázatot az egyfajta, a megbízó birtokában, egy telephelyen lévő eszközpark üzemeltetése jelenti. A kockázat elsősorban az eszközbirtoklás függvénye, mivel a saját eszközzel történő üzemeltetés beruházásigényes, így a szolgáltatónak az üzemeltetés költségén és a profiton túl ennek megtérülésével is számolnia kell. Épp ezért a szerződésben vállalt garanciáknak ugyan meg kell felelniük az ügyfél által elvártaknak, de egyben a szolgáltató által is betarthatóknak kell lenniük. Ellenkező esetben a szolgáltató számára komoly anyagi kockázatot jelent a befektetés megtérülése előtt felbontott szerződés.
Az irodai géppark-üzemeltetésre ilyen felállásban kötött szerződések 90%-a 4-5 éves időtartamú. Az eszközök műszaki állapota átlagosan ennyi ideig garantálja az SLA-ban lefektetett szintek betarthatóságát, ezt követően – a technológiai változások miatt is – megérnek a cserére.

Hosszabb távú, 8-10 éves szerződés esetén a menet közbeni gépcsere is bekerülhetne a szerződésbe, de az irodai géppark-üzemeltetési piacra még nem jellemzők az IT outsourcingnál ma már gyakori, 7-10 éves üzemeltetésijog-átadásról szóló megállapodások.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció