A Mac legalább annyira sebezhető, mint a Windows

A Symantec szerint a Mac OS X-el üzemelő Apple-gépek legalább annyira fogékonyak a vírusokra, mint a Windows operációs rendszerrel működő PC-k.

Ollie Whitehouse, a Symantec vezető kutatója az egyik brit magazinnak adott interjújában kijelentette, hogy az Apple operációs rendszere egy cseppet sem biztonságosabbak redmondi konkurensénél. "Az elmúlt évek során számos kritikus rést fedeztek fel a számítógépgyártó szoftverein" - nyilatkozta Whitehouse, és hozzátette, hogy éppen ezen okból kifolyólag fejlesztenek az antivíruscégek Mac OS alá is védelmi programokat. Hogy az Apple termékek kevesebbszer esnek kártevők áldozatául, annak is megvan a maga oka. A szakember kiemelte a legfontosabbat; a Windows a piacnak több mint a 90%-át uralja, míg a Mac OS részesedése csupán néhány százalékra tehető, tehát kézenfekvő, hogy a hackerek is inkább a legelterjedtebb operációs rendszer ellen indítanak támadásokat. Másrészt viszont az internetes bűnözők is tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy a Mac-tulajdonosok nagyobb számítástechnikai ismerettel rendelkeznek, mint a Windows-felhasználók, ezért nehezebb őket lépre csalni.

Whitehouse azonban úgy véli, hogy az iPod és az iPhone óriási népszerűsége könnyen oda vezethet, hogy az elégedett ügyfelek kipróbálják majd az Apple gépeket is, a nagyobb piaci rész azonban a Mac OS-re írt kártevők számának növekedését is eredményezheti.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció