Precedens Ă©rtĂ©kƱ Ă­tĂ©let kalĂłz-ĂŒgyben PĂ©csett

Precedens Ă©rtĂ©kƱ, jogerƑs Ă­tĂ©letet hozott a PĂ©csi VĂĄrosi BĂ­rĂłsĂĄg a napokban egy Ă©vek Ăłta hĂșzĂłdĂł, szerzƑi jogokat sĂ©rtƑ kalĂłz-ĂŒgyben – adta hĂ­rĂŒl az ASVA, az AudiovizuĂĄlis MƱvek SzerzƑi Jogait VĂ©dƑ KözcĂ©lĂș AlapĂ­tvĂĄny.

A bĂ­rĂłi döntĂ©s Ă©rtelmĂ©ben a kĂ©t elkövetƑ hĂ©t hĂłnap, illetve egy Ă©v hat hĂłnap szabadsĂĄgvesztĂ©sre Ă©s összesen több mint 2 milliĂł forint pĂ©nzbĂ­rsĂĄg megfizetĂ©sĂ©re Ă­tĂ©ltetett. A jog 1992 Ăłta ad lehetƑsĂ©get arra, hogy a szerzƑi jogok megsĂ©rtĂ©sĂ©t akĂĄr szabadsĂĄgvesztĂ©s kirovĂĄsĂĄval is sĂșjtsa a bĂ­rĂłsĂĄg.

Az 2004 nyara Ăłta hĂșzĂłdĂł ĂŒgyben az egyik elkövetƑt 85 rendbeli, a szerzƑi jogok ĂŒzletszerƱen elkövetett megsĂ©rtĂ©sĂ©nek bƱntettĂ©ben Ă©s szerzƑi, vagy szerzƑi joghoz kapcsolĂłdĂł jogok vĂ©delmĂ©t biztosĂ­tĂł mƱszaki intĂ©zkedĂ©s kijĂĄtszĂĄsĂĄnak vĂ©tsĂ©gĂ©ben talĂĄlta bƱnösnek a pĂ©csi bĂ­rĂłsĂĄg, Ă­gy Ƒt halmazati bĂŒntetĂ©skĂ©nt hĂ©t hĂłnapi szabadsĂĄgvesztĂ©sre, mĂ­g tĂĄrsĂĄt, aki 735 rendbeli, a szerzƑi jogok ĂŒzletszerƱen elkövetett megsĂ©rtĂ©sĂ©nek bƱntettĂ©ben talĂĄltatott bƱnösnek, 1 Ă©v hat hĂłnap börtönbĂŒntetĂ©sre Ă­tĂ©lte a bĂ­rĂłsĂĄg. MindkĂ©t esetben a szabadsĂĄgvesztĂ©s vĂ©grehajtĂĄsa prĂłbaidƑre felfĂŒggesztett.

A bĂ­rĂłsĂĄg a bƱnjelkĂ©nt lefoglalt DVD- Ă©s CD-Ă­rĂłkat, winchestereket, DVD Ă©s CD-lemezeket elkobozta, a bƱnelkövetƑket a bĂ­rĂłsĂĄg tovĂĄbbĂĄ több mint 2 milliĂł forint bĂ­rsĂĄg megfizetĂ©sĂ©re is kötelezi.

Az esetre a pĂ©csi rendƑrsĂ©g egĂ©szen vĂ©letlenĂŒl, egy közĂști ellenƑrzĂ©s sorĂĄn bukkant, mikor is a jĂĄrƑrök az egyik elkövetƑ szemĂ©lygĂ©pkocsijĂĄban nagy szĂĄmĂș mĂĄsolt CD-lemezre bukkantak. Az illetƑrƑl a nyomozĂĄs sorĂĄn kiderĂŒlt, hogy a mĂĄsolt kalĂłz termĂ©keket a mĂĄsik elkövetƑtƑl vĂĄsĂĄrolta, majd azokat rĂ©szint postai Ășton, rĂ©szint az interneten Ă©rtĂ©kesĂ­tette, a CD-ket 700, a DVD-ket 1500 forintos egysĂ©gĂĄron. A kĂ©t elkövetƑ egyĂŒttesen több mint 12 milliĂł forint vagyoni hĂĄtrĂĄnyt okozott a mĂĄsolt filmek Ă©s zenĂ©k jogtulajdonosainak.

Az elkövetƑk 27 Ă©s 32 Ă©ves, közĂ©piskolai vĂ©gzettsĂ©gƱ, jelenleg munkanĂ©lkĂŒli fiatalemberek, s mindketten bĂŒntetett elĆ‘Ă©letƱek.

 
 
 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł