Milyen szƱrƑt vegyĂŒnk DSLR gĂ©pĂŒnkhöz?

Többen megkĂ©rdeztĂ©k tƑlĂŒnk: milyen szƱrƑt Ă©rdemes vĂĄsĂĄrolni DSLR fĂ©nykĂ©pezƑgĂ©phez. Az alĂĄbbi legnĂ©pszerƱbb szƱrƑket bemutatĂł rövid ĂĄttekintĂ©s talĂĄn segĂ­teni fog tiszta vizet önteni a pohĂĄrba.

A kĂ©rdĂ©sre azonban egyszerƱ vĂĄlasz nem adhatĂł, hiszen attĂłl fĂŒgg, hogy milyen tĂ­pusĂș fotĂłkat kĂ©szĂ­tĂŒnk a leginkĂĄbb, milyen objektĂ­vekkel rendelkezĂŒnk, mennyit szĂĄnnĂĄnk rĂĄ Ă©s mennyi idƑnk van a szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes utĂłmunkĂĄlatokra.

ÁltalĂĄnosan azonban a kötelezƑ kategĂłriĂĄba tartozik az UV szƱrƑ Ă©s a polĂĄr szƱrƑ. Sokan hasznĂĄlnak mĂ©g ND gradiens szĂŒrkeszƱrƑt vagy ND semleges szĂŒrkeszƱrƑt. NĂ©zzĂŒk meg röviden, hogy melyiket mire lehet hasznĂĄlni.

PolĂĄr szƱrƑ

A polĂĄr szƱrƑk megvĂĄltoztatjĂĄk a fĂ©nykĂ©pezƑgĂ©p ĂĄltal kapott fĂ©ny beesĂ©si szögĂ©t, Ă­gy pĂ©ldĂĄul remekĂŒl hasznĂĄlhatĂł a vĂ­z- vagy egyĂ©b felĂŒleten visszacsillanĂł fĂ©nyek kikĂŒszöbölĂ©sĂ©re, segĂ­tsĂ©gĂ©vel a beverĂ©st is korlĂĄtozhatjuk, valamint bizonyos szĂ­neket kihangsĂșlyozhatunk. A polĂĄr szƱrƑvel mĂ©lykĂ©k eget varĂĄzsolhatunk, vagy lefĂ©nykĂ©pezhetjĂŒk a szabadtĂ©ri medence vĂ­zĂ©ben ĂșszkĂĄlĂł aranyhalakat.

Ennek köszönhetƑen a polĂĄr szƱrƑ kötelezƑ kellĂ©k a tĂĄjfotĂłsok eszköztĂĄrĂĄban, de az utazĂłk is szĂ­vesen hasznĂĄljĂĄk. PolĂĄr szƱrƑt inkĂĄbb nagy lĂĄtĂłszögƱ objektĂ­veinkre Ă©rdemes vĂĄsĂĄrolni, hiszen ezek egy-kĂ©t fĂ©nyĂ©rtĂ©ket elvesznek az objektĂ­vtƑl, Ă­gy fƑleg a hosszabb teleobjektĂ­veken szinte hasznĂĄlhatatlannĂĄ vĂĄlik, hiszen hosszabb zĂĄridƑt kell beĂĄllĂ­tani. Ára jĂłval magasabb az UV szƱrƑkĂ©nĂ©l.

UV szƱrƑ

Az UV szƱrƑket a legtöbben a frontlencse vĂ©delme Ă©rdekĂ©ben hasznĂĄljĂĄk, Ă­gy ha vĂ©letlenĂŒl meg is karcolĂłdik az ĂŒveg, nem kell eldobnunk drĂĄgĂĄn vett objektĂ­vĂŒnket. A minƑsĂ©gi objektĂ­vek bizony nagyon drĂĄgĂĄk Ă©s minden fĂ©nykĂ©pĂ©sznek borsĂłdzik a hĂĄta a megkarcolt frontlencse hallatĂĄn. Az UV szƱrƑk viszonylag olcsĂłk, ezĂ©rt nem kell rajta spĂłrolni, hiszen komoly költsĂ©gektƑl is megmenthet bennĂŒnket.

A filmes fĂ©nykĂ©pezƑgĂ©peket hasznĂĄlĂłk szĂĄmĂĄra plusz haszonnal is jĂĄr, hiszen az UV szƱrƑ ultraibolya sugarakat is tĂĄvol tartja. A digitĂĄlis fĂ©nykĂ©pezƑgĂ©pek többsĂ©ge kĂ©pes szƱrni az ultraibolya Ă©s infravörös sugarakat. VĂĄsĂĄrlĂĄs elƑtt Ă©rdemes több szƱrƑt is megnĂ©zni, mert a minƑsĂ©gĂŒk elĂ©ggĂ© vĂĄltozĂł. Itt is a drĂĄgĂĄbb a jobb elve Ă©rvĂ©nyesĂŒl, a drĂĄgĂĄbb objektĂ­vekre Ă©rdemesebb a jobbat Ă©s drĂĄgĂĄbbat beszerezni. Az UV szƱrƑ helyett skylight szƱrƑt is hasznĂĄlhatunk.

ND ĂĄtmenetes szĂŒrkeszƱrƑ


Ha a tökĂ©letes felhƑkkel dĂ­szĂ­tett gyönyörƱ tĂĄjrĂłl kĂ©szĂ­tett felvĂ©telĂŒnkön bosszankodva vettĂŒk Ă©szre, hogy bĂĄr minden tökĂ©letesre sikerĂŒlt, az Ă©gboltot azonban tĂșlexponlĂĄltuk, nos akkor megĂ©rett az idƑ, hogy megfontoljuk az ĂĄtmenetes szĂŒrkeszƱrƑ vĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt. Ezek a szƱrƑk a napszemĂŒvegekhez hasonlĂ­thatĂłak, amelyek lencsĂ©jĂ©nek felsƑ rĂ©sze sötĂ©tebb az alsĂłnĂĄl. A szƱrƑ felsƑ rĂ©sze kevesebb fĂ©nyt ereszt ĂĄt, mint az alsĂł, a kettƑ közötti kĂŒlönbsĂ©g ĂĄltalĂĄban 1-3 fĂ©nyĂ©rtĂ©k között szokott lenni. Az ĂĄtmenetes szƱrƑ lehetƑvĂ© teszi, hogy a tĂĄjkĂ©peken a vilĂĄgos Ă©gboltot Ă©s a sötĂ©t földet megfelelƑen kiexponĂĄljuk, anĂ©lkĂŒl, hogy az Ă©gbolt beĂ©gne Ă©s a tĂĄj sötĂ©t maradna.

Az ND ĂĄtmenetes szƱrƑket kizĂĄrĂłlag tĂĄjfotĂłzĂĄsra, vagy kreatĂ­v kĂ­sĂ©rletezĂ©sre ajĂĄnljĂĄk, ugyanakkor tudni kell, hogy az olcsĂłbb objektĂ­veken, a zoomolĂĄskor elfordulĂł frontlencse miatt hasznĂĄlata szinte lehetetlen, de legalĂĄbbis meglehetƑsen idegesĂ­tƑ lehet. Fix fĂłkusztĂĄvĂș objektĂ­veknĂ©l ez a problĂ©ma nem merĂŒl fel. TĂĄjfotĂłsoknak ajĂĄnlott.

ND szĂŒrkeszƱrƑ

KĂŒltĂ©ri fotĂłzĂĄskor a tĂșl erƑs fĂ©ny miatt szinte lehetetlen megfelelƑen exponĂĄlni. Ha nagy blendenyĂ­lĂĄssal Ă©s erƑs napsĂŒtĂ©sben fotĂłzunk, akkor az ND szĂŒrkeszƱrƑ hasznos kellĂ©k lehet, hiszen egyenletesen szabĂĄlyozza a fĂ©nykĂ©pezƑgĂ©pbe Ă©rkezƑ fĂ©ny mennyisĂ©gĂ©t, Ă­gy pĂ©ldĂĄul nagy lĂĄtĂłszögƱ objektĂ­vvel is megfelelƑen kis mĂ©lysĂ©gĂ©lessĂ©ggel fĂ©nykĂ©pezhetĂŒnk.

 Az ND szĂŒrkeszƱrƑt erƑs fĂ©nyben valĂł nagy blendĂ©vel vagy hosszĂș zĂĄridƑvel valĂł fĂ©nykĂ©pezĂ©sre ajĂĄnljuk. Ezt a hatĂĄst ki lehet kĂ­sĂ©rletezni polĂĄr szƱrƑvel is, amely azonban esetenkĂ©nt nem kĂ­vĂĄnt mĂłdon megvĂĄltoztathatja a szĂ­neket vagy a tĂŒkrözƑdĂ©seket is.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł