A Navteq első hazai partnere a Geometria Kft.

Magyarországi bemutatkozó sajtótájékoztatóját tartotta ma Budapesten a járműnavigációs berendezésekhez (GPS) és más helymeghatározással kapcsolatos alkalmazásokhoz történő digitális térképadat(bázis)-szolgáltatás piacán világviszonylatban vezető helyet elfoglaló amerikai Navteq cég. A rendezvényen a vállalat történetének, jelenlegi piaci helyzetének bemutatása mellett néhány fontos bejelentésre is sor került.

Ezek egyike: a Navteq megkötötte első magyarországi viszonteladói szerződését a hazai térinformatikai piacvezető vállalatával, a Geometria Kft.-vel. Az 1989-ben alapított Geometria úttörő szerepet töltött be a térinformatikai információs rendszerek területén Magyarországon. Jelenleg a cég a közüzemi vállalatok és a telekommunikációs szektor elismert szakértőjeként sikeresen ötvözi a térinformatikai és informatikai szolgáltatásokat. A cég referenciái között több olyan átfogó projekt is szerepel, amelyek során komplett rendszereket helyeztek üzembe a Magyar Villamosipari Művek (MVM), a budapesti Elektromos Művek (ELMÜ), az Észak Magyarországi Áramszolgáltató Vállalat (ÉMÁSZ) és az Invitel megbízásából.

Az elmúlt néhány év során a gazdasági változások a közüzemi vállalatok privatizációjához, a szabad piac fejlesztéséhez vezettek. A befektetők ebben a szegmensben is minden elképzelhető lehetőséget megvizsgálnak, amely a hatékonyságot és a profitot növelheti, így a Geometria ügyfelei – köztük a Démász (az EDF csoport tagja) és a Fővárosi Vízművek – a Navteq-kel kötött megállapodásra is úgy tekintenek, mint amely növelni fogja eredményességüket. A Fővárosi Vízmű által használt alkalmazás útvonal-optimalizálással, flottakövetéssel és -irányítással támogatja a műszaki gépkocsik munkáját.Egy csapat speciálisan kiképzett magyar geográfiai elemző dolgozik folyamatosan Budapesten, a Navteq regionális elkötelezettségének és annak a stratégiának megfelelően, amely az egész vállalatra jellemző a térképészeti tevékenységekkel kapcsolatban.

A Navteq azt is bejelentette, hogy piacra dobta a Lengyelországot, a Cseh Köztársaságot, Szlovákiát, Magyarországot és Szlovéniát lefedő térképeit, s ezzel egy olyan kiemelkedő funkcionalitású és nagy pontosságú úthálózat-térképet kínál, amely a régió északi részétől, a Balti-tengertől a régió délnyugati pontjáig, az Adriai-tengerig terjed. Az öt országnak – amelyek a régió leggyorsabban fejlődő gazdaságait képviselik - összesen 67 millió lakosa van, és több mint egymillió kilométernyi úthálózattal rendelkezik, amelyen a gépjárművezetők mostantól a NAVTEQ kiváló minőségű térképei segítségével navigálhatnak. Továbbá: 37 város és körzete szerepel a Navteq által “Legmagasabb Lefedettség”-ként  („Detailed Coverage”) definiált szinten, amely azt jelenti, hogy a térképek valamennyi utat tartalmazzák, és ezen felül azokat az egyes útszakaszokhoz rendelt, a közlekedés szempontjából lényeges tulajdonságokat is, amelyeket a Navteq szakemberei az utakat járva folyamatosan ellenőriznek és hagynak jóvá.A Navteq térképei Albánia, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia úthálózatát is tartalmazzák.

További  bejelentés: Entry Map néven az eddig kapható navigációs Navteq térképéhez a cég új csomagot dob piacra. A térkép alapvetően a közúti hálózattal kapcsolatos adatokat tartalmazza. Az Entry Map térképet térinformatikai (GIS) alkalmazásokhoz, flottamenedzsment szolgáltatásokhoz, illetve vezeték nélküli és internetes helymeghatározással kapcsolatos alkalmazásokhoz fejlesztették ki, megfelel a Navteq térképeknél használt szabványos formátumnak. Az Entry Map révén a felhasználók egy alkalmazáson belül tehetnek szert a térképadatok széleskörű és globális adatbázisára. Megjeleníthetik aktuális helyzetüket, és a rendelkezésre álló úthálózaton útvonalat tervezhetnek a térkép-megjelenítési, helymeghatározási és fordított irányú helymeghatározási funkcióval rendelkező alkalmazásokkal.

A sajtótájékoztatón további információk is napvilágot láttak. A Navteq 600 földrajzi adatokat vizsgáló szakembere közül jelenleg hat dolgozik Magyarországon. Az idei eredmények/tervek között találjuk Budapest teljes lefedettsége mellett részletes navigációs térkép elkészítésétaz 50 ezer lakosnál nagyobb magyarországi városokról, illetve további hazai világörökségi területekről (Tokaj, Hortobágy, Pécs,Pannonhalma, Fertőtáj, Aggtelek, Hollókő).

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció