Közös európai meteorológiai riasztórendszer

Az Európai Unió 21 tagállama, köztük hazánk egy olyan közös meteorológiai riasztórendszert hozott létre, amely egy weboldalon egyszerű ikonok segítségével nyújt naprakész információt az érintett országokban jelentkező időjárási veszélyhelyzetekről.
A http://www.meteoalarm.eu oldalon a jobb fölső sarokban kiválaszthatjuk a magyar nyelvet is, és máris gyorsan és egyszerűen tájékozódhatunk a minket érdeklő időjárási információkról. Az időjárási helyzet veszélyességét egy ötfokú, fehértől a pirosig terjedő színskála jelzi országonként a térképen, az ikonok pedig tíz fő jelenséget jelölnek, a széltől és esőtől az erdőtűzön át a lavináig.

A rendszert a madridi Nemzetközi Meteorológiai Konferencia ideje alatt helyezték üzembe, ahol Tomas Molina, a Rádiós és Televíziós Meteorológusok Szövetségének (IABM) elnöke arról beszélt, hogy miközben az előrejelzési módszerek egyre pontosabbak, a lakosság gyors riasztása igen gyakran akadályokba ütközik. Molina, illetve Michael Staudinger a Meteolarm műszaki igazgatója, Dieter Schiessl, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) képviselője, valamint Francisco Cadarso, a Spanyol Országos Meteorológiai Intézet főigazgatója egyaránt kihangsúlyozták, hogy a távol-keleti Cunami, vagy az Amerikát sújtó Katrina hurrikán közel sem követeltek volna ennyi emberéletet, ha a lakosság gyors és megbízható tájékoztatást kap a közelgő természeti csapásokról. A Meteoalarm ezt a szerepet hivatott betölteni, remélhetőleg minél nagyobb sikerrel.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció