Nem lefutott téma az Y2K

A Microsoft Exploring Windows News című hírlevelének idei első száma még mindig foglalkozik a le nem futott Y2K témával, amivel a még piacra sem dobott Windows 2000 telepítése után is maradnak teendőink.
Az egyébként szokatlanul rövid hírlevél a Microsoft Y2K-val kapcsolatos erőfeszítéseit foglalja össze. Benne igen fontos információkat találunk arra, hogyan foghatunk hozzá a PC-s környezetben felmerülő Y2K problémák felderítéséhez. Erre még jóval az idei éjféli dátumváltás után is szükség lehet. Például: valaki egy év múlva tér haza hosszabb külföldi körútjáról, leporolja otthoni számítógépét és bekapcsolja. Esetleg más okból vesznek elő a sufniból egy régebbi jószágot, hogy új életre leheljék. Éppen a Windows 2000 az, amely miatt korábban már sutba dobott gépek is hasznosan üzembe állíthatók, hiszen Windows terminál üzemmódban ismét virulhatnak, mert annak használatához szűk konfigurációjú gépek is elegendőek.

Az Exploring Windows(R) News - 2000, Issue No. 1 címmel indító idei első hírlevélben olvashatunk arról, hol vannak a Microsoftnak az éppen a W2K piacra dobási akció keretében átszervezett hálószemein a legfontosabb információk. Külön helyet kapott a Windows rendszer általában, ezen belül pedig a legfontosabbak: az új Windows 2000-es termék honlapja, valamint - bár erről ez a hírlevél nem tudósít - a kliensoldalon legvalószínűbben használt Windows 98 (I. és II. kiadás) honlapja. Itt fontos észrevenni, hogy a Windows 98-as két változatának a módosításait végre olyan módon is összegyűjtötte a Microsoft, hogy ne kelljen egyenként minden munkaállomásról elmenni a frissítés miatt a windowsupdate webhelyre, hanem a korrekciókat letöltve, azokat tömeges telepítéshez használhatjuk. Ugyanitt megtalálható a közben csendben megjelent, szabadon letölthető és használható, Windows 98 Zero Administration Kit (ZAK98), az asztali gépek hatékonyabb használhatóságát elősegítő programcsomag (mindössze 0,5 Mbájt), a W2K-fejlesztések (fontos!) mellékterméke.

A 2000. év problémájára van egy összefoglaló hálószem, amelyen témaspecifikus részek találhatók. Például itt még sokáig megtalálhatók a korábban CD-ken is kiadott Y2K-javítások és -tesztprogramok. (A CD-ket természetesen továbbra is be lehet szerezni, bár lehet, hogy csak addig, amíg a készlet tart. Ne feledjük, esetleg öt év múltán is felbukkanhatnak ezek a problémák, hiába tértünk át közben a cikk írásának pillanatában még csak jövő idejű Windows 2000-re!) Külön kiemelendő, hogy még mindig él az Y2K kapcsán gründolt Microsoft-megállapodás, amelyet a cég a nagy vírusirtógyártókkal kötött: bizonyos vírusirtók most 90-napos változatban tölthetők le és használhatók.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció