Teljes körű kép vállalata IT-vagyonáról

Novell ZENworks Asset Management – nemcsak a szoftvergazdálkodást valósítja meg, hanem egyéb költségmegtakarítást is eredményezhet.

A mai gazdálkodási környezetben elengedhetetlen, hogy a rendelkezésünkre álló informatikai erőforrásokat jogszerűen és hatékonyan használjuk fel. Ebben segít az üzemeltetett IT-infrastruktúra pontos felmérését és használatkövetését megvalósító megoldás, a hazai BSA által is elfogadott vagyongazdálkodási szoftver, a Novell ZENworks Asset Management. A termék vagyonleltárt, szoftverhasználati információkat és licencegyeztetést biztosít, ezzel teljes és pontos képet ad a rendelkezésre álló telepített szoftverekről és licencekről. Használatával – a szoftverkiadások szabályozása érdekében – a vállalat egészében nyomon követhetik a rendszerinformációkat és az eszközöket, valamint biztosíthatják a szoftverlicencek törvényi szabályozásoknak való megfelelését, így elkerülhető az illegális szoftverhasználat veszélye.

A hatékony és jogszerű licencgazdálkodás a vagyon felmérésével kezdődik

A hardver-, szoftver- és vásárlási adatok kombinált lekérdezése lehetővé teszi, hogy a cég teljes körű képet kapjon IT-vagyonáról. Az Asset Inventory részét képező, szabadalmazott ZENworks Recognition Technology (ZENworks felismerési technológia) – amely az utóbbi 14 évben több mint 10 millió munkaállomáson bizonyította, hogy megbízható és pontos – automatikusan felismeri és leltározza a szoftver- és hardverelemeket, valamint részletes információkat közöl a vállalat munkaállomásairól, szervereiről és hálózatairól. Rendelkezésére állnak a vállalat licencmegfelelőség biztosításához szükséges adatai, megtakarításokat érhet el a szoftverlicencelés és -támogatás terén, és más kritikus fontosságú IT-projektekre koncentrálhat, többek között a verzióváltásokra, a haszonbérletek kezelésére, a felhasználótámogatásra, a költségvetésre, tervezésre és a vagyontárgyak újraelosztására.

Licenckezelés

A termék szoftvermegfelelőséget biztosító összetevője a telepített szoftvereket a licencjogosultságokkal kölcsönösen egyértelmű kapcsolatba rendeli össze, így valódi „licencnézetet” biztosít, tehát a szoftvereket a licencek alapján is felmérhetjük. Továbbá a program a licencbejegyzések megtekintéséhez web alapú nézetet biztosít, így mindig nyomon követhetők az aktuális megfelelőségi állapotok.

A szoftverek használati trendjei

A Novell ZENworks Asset Management lehetőséget biztosít a munkaállomásokon található alkalmazások használati trendjeinek és részleteinek megtekintésére. A jelentések jelzik, hogy mely termékeket és milyen típusú szoftvereket kik használnak, és ami még fontosabb, melyek azok az elemek, amelyek használaton kívül vannak. A cég úgy is biztosíthatja a megfelelőséget, hogy csak olyan licenceket kell megvásárolnia és támogatnia, amelyekre valóban szüksége van. A használati jelentések emellett segítenek megalapozni és fenntartani a vállalati szabványokat, és kiszűrhetővé teszik a nem megfelelő alkalmazásokat, például a hackereszközöket, a peer-to-peer szoftvereket és így tovább.

A Novell megoldása alkalmazkodik a környezethez

A Novell ZENworks Asset Management teljesítménye alkalmazkodik a környezethez, függetlenül attól, hogy a vállalat egy helyszínen 100 vagy világszerte akár
100 000 munkaállomással rendelkezik.
A ZENworks Asset Management díjnyertes vagyonkövetési és felderítőeszközei páratlan pontosságot biztosítanak a hardver- és szoftverelemek könyvelése során. A ZENworks Asset Management az informatikai eszközök teljes skáláján – a szerverektől és routerektől kezdve az asztali gépekig és laptopokig – elvégzi a jelentéskészítést, valamint a rajtuk futó szoftvereket is megjeleníti. A szoftverhasználat és a licencek követésével a vállalatok csökkenthetik a végfelhasználói támogatás költségeit, valamint kisebb jogi kockázatot kell vállalniuk a szoftverlicencek megfelelőségének leegyszerűsített kezelése által.

A szoftverkészlet pontos felmérése nemcsak a szoftvergazdálkodást valósítja meg, hanem egyéb költségmegtakarítást is eredményezhet

A vállalatok és intézmények számára fontos kérdés, hogy az informatikai rendszerükben használt szoftverek jogtiszták és legálisak legyenek. Ennek ellenőrzését hazánkban a BSA (Business Software Alliance) végzi, legújabb „NagyVizIT” kampányuk során több száz kis- és középvállalatot, valamint önkormányzatot látogatnak meg, hogy ellenőrizzék az általuk használt szoftverek legalitását. A Novell a kampányban nem vesz részt, vagyongazdálkodási megoldásával azonban segítséget nyújt a felhasználóknak abban, hogy minél kisebb ráfordítással képesek legyenek a megfelelőség bizonyítására. A Novell ZENworks Asset Management a BSA által is elfogadott, a piacon egyedülálló informatikai vagyonkezelési szoftver, amely a teljes körű hardver/szoftver eszközleltár, a valós online szoftverhasználati információk, valamint a licencek egységes kezelését valósítja meg. A Novell ZENworks Asset Managementtel csökkentheti licencköltségeit, és nyugodtan várhatja az esetleges ellenőrzéseket. A ZENworks Asset Management 100 felhasználós tipikus környezetben egy nap alatt telepíthető, és windowsos környezetekben is kiválóan futtatható. A rendszer gyors és hatékony használatba vételéhez a Novell tanácsadó részlege ingyenes elektronikus bevezetési támogatást is biztosít. A Novell ZENworks Asset Management segítségével könnyedén, naprakészen számon tartható a szoftverleltár.

A Novell ZENworks Asset Management legfontosabb szolgáltatásai:

-    Helyben telepített és szerver alapú alkalmazásokra vonatkozó jelentések.
-    Futásidejű alkalmazáskövetés (az előtérben és a háttérben futó alkalmazásoké is).
-    A nem használt, ritkán használt és gyakran használt alkalmazások azonosítása.
-    Felhasználói és eszközinformációk a többfelhasználós eszközök esetében is, amelyek hozzárendelődnek az alkalmazások használatára vonatkozó információkhoz.
-    A használati szintek csoportosított nézete részlegek és helyszínek között.
-    Idő alapú jelentések az alkalmazáshasználatról és a nem használt elemekről.
-    Részletesen visszakövethető lekérdezési lehetőségek.
-    Használatkövetés – még akkor is, amikor az eszközök nincsenek csatlakoztatva a hálózatra.
-    A felhasználók számára észrevétlen: kis erőforrásigény és csendes működés.

„A szoftverhasználati szabályok be nem tartása óriási problémát jelenthet egy vállalat számára, mivel a büntetések tíz- vagy százmilliókra is rúghatnak. Az eszközkezelő, használatelemző és szoftverelosztó termékek segítségével az ügyfelek megfigyelhetik a használati trendeket, és nyomon követhetik a jogosulatlan alkalmazások használatát, így pontosabban használhatják a szoftverelosztást a vállalati szabványok megadása és betartatása érdekében” – mondta Patricia Adams, a Gartner kutatási igazgatója.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció