Búcsú a papírtól - jövőre veled a weben!

A Business Online jó ütemben indult el 1996-ban, talán egy kicsit előbb is, mint kellett volna. Megelőzte a hárombetűs nagy felhasználói szoftverrendszereket, az IP-telefont és az IP-tévét, az ISDN-t, az ADSL-t, a DEC–Compaq, Compaq–HP fúziót (s ha már asszociációs lánc, menjünk tovább a minden egyesülést túlélő, majd csak évekkel azután távozó vezér mentén), a Vodafone-t, az Origót, a Matávnetet, az Axelerót, a T-birodalmat, a fájlcserélőket, a web 2.0-t, a Microsoft és a Novell (Linux) furcsa párosát...

A Business Online papírváltozatától jó ütemben búcsúzunk most, 2006-ban. Éppen túllépte a 10 évet, éppen túllépett a századik számon, ez így szép, így kerek, nincs helye a nosztalgiának, nyavalygásnak, nem ejtünk könnyet azért, hogy miért nem folytatjuk. Annál is inkább, mert folytatjuk. Erőteljesen dolgozunk azon, hogy az új esztendő elején megnyithassa kapuit a http://businessonline.hu (akiknek ez hosszú, beérhetik a http://bonline.hu címmel), amely minden tekintetben más lesz, mint bármelyik folyóiratháttérként működő weboldal, más lesz, mint a témakörünkben megjelenő hírportálok (pl. http://prim.hu), más lesz, mint amit ma sztereotípiaként gondolunk egy ilyen weboldalról.

Abban lesz más, hogy bár ugyanazt, de még jobban fogja nyújtani, mint a tíz év alatt sokak által megszokott és – most az egyszer és most utoljára hadd legyünk szerénytelenek – sokak által megszeretett, a maga nemében unikum Business Online. A businessonline.hu egy igazi szolgáltató (úgynevezett b2b) portál lesz az üzleti kommunikáció, a számítástechnika, a mobiltelefonok és az internet témakörében.

A Business Online egyik legfőbb értékét sokan a hasznos táblázatokban határozták meg: munkatársaink igyekeztek felmérni egy-egy adott pillanatban, hogy kik milyen áron szolgáltatnak ADSL-t, milyen fejlesztések készültek idehaza külföldi ERP-rendszerekhez, mi a választék a CRM terén, hol és mennyiért lehet noteszgépünkkel csatlakozás nélkül internetezni, stb.
A lehetséges témák sokasága ugyanakkor gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy egy-egy táblázatra rendszeresen visszatérjünk, aktualizáljuk azt, akadtak témák, amelyekben ma is a 2000-es vagy épp 1997-es összeállítás a legfrissebb. Az internet – megfelelő szoftvertámogatással, aminek befejező fázisánál tartanak munkatársaink – valódi naprakész szolgáltatássá tudja alakítani ezeket a táblázatokat. Például lehetővé teszi, hogy az egyszer felkerült táblázatot maguk a piaci szereplők aktualizálják folyamatosan. Emellett a táblázat kezelésében is sok lehetőséget tartogat az, hogy újabb és újabb ablakok nyílhatnak föl, s ezáltal sokkal mélyebb információszolgáltatásra van mód, mint a papíron. Természetesen azok sem fognak csalódni, akik a háttértanulmányok vagy az ICT-hírek miatt lapozgatták a magazint, ám ugyanez online formában megint csak más dimenziót kap azzal, hogy a hírek naponta frissülhetnek, az elemzések pedig tartalmilag kapcsolódhatnak egymáshoz, az adott témában írt korábbi esszék egyetlen kattintással elérhetők.

Hogy miért nem folytatjuk a web mellett papíron is? Nos, míg egy ilyen típusú b2b-portálra megítélésünk szerint nagy szükség van, magazinban ma már csak a nagy példányszámú közönséglapokat értékeli a piac. És ha valakinek, hát nekünk, akik bő tíz éven keresztül elemeztük az ICT-világ piaci törvényszerűségeit, illik meghallanunk, hogy mit mond a piac, illik megéreznünk, hogy – miként az Írás mondja – mikor van itt az ideje a kövek elhányásának, és mikor a kövek egybegyűjtésének. Most egyszerre elhányjuk és egybegyűjtjük, csak az utóbbit másként, másfajta törvényszerűségek alapján tesszük.

Úgyhogy jövőre veled már nem ugyanitt, hanem a weben!
Addig is békés, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánunk.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció