Választási hot-line a kampánycsend ideje alatt

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete választási hot-line szolgáltatást indít az önkormányzati választások kampánycsendje alatt.
Ennek keretében az MTE szakértői segítenek az egyesület által készített Választási Etikai Kódex rendelkezéseinek értelmezésében és a Választási eljárásról szóló törvény előírásainak - így a kampánycsendre vonatkozó rendelkezéseknek – a betartásában.  Az MTE Választási Etikai Kódexének alkalmazása az MTE tagjaira nézve kötelező, a nem tag tartalomszolgáltatók számára a kódexben foglaltak csak ajánlásként értelmezendőek, azonban a kódex betartása esetén a tartalomszolgáltatók biztosan nem követnek el jogsértést.

A kódex néhány új, a 2006 évi országgyűlési választások előtt hozott rendelkezéssel egészült ki, amelyeket az internet fejlődése és a felhasználói kör bővülése tett indokolttá:

  • Szavazógépek: A kampánycsend időszakában a tartalomszolgáltatók ne jelenítsenek meg a kampányra, pártokra, a felhasználók pártpreferenciájára, a választási eredményére vonatkozó saját szavazógépeket, illetve más tartalomszolgáltató szavazógépére mutató linket, valamint az előző szavazás eredményére vonatkozó statisztikákat.
  • Fórumok, chatek, blogok: A tartalomszolgáltatók felelőssége eltér a zárt és nyílt fórumok, a chatek és blogok estében. A felhasználók által készített tartalom esetén nem tiltható, hogy a felhasználók a véleménynyilvánítás keretei között a választásról is szót ejtsenek, de az MTE javasolja, hogy a tartalomszolgáltatók jól látható helyen hívják fel a felhasználók figyelmét a kampánycsendre. 
  • Politikai tartalmak és blogok: Az MTE felhívja a pártokat és a jelölteket, hogy saját honlapjuk esetében tartózkodjanak a választási kampánnyal és a választási programmal kapcsolatos információk frissítésétől a kampánycsend ideje alatt. A politikusok által szerkesztett, vagy nevükhöz fűződő blogok az MTE megítélése szerint nem felhasználói tartalomnak, hanem politikai tartalomnak minősülnek. 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció