Az AMD megvásárolta az ATI-t

Az amerikai Advanced Micro Devices (AMD) félvezetőáramkör-gyártó megvásárolta a kanadai ATI Technologies grafikaiprocesszor-gyártó vállalatot 5,4 milliárd dollárért (4,3 milliárd euró). Az akvizícióval szorosabbá vált a konkurenciaharc az AMD és riválisa, az ágazati éllovas Intel között.

Az AMD közvetlen hozzáférést nyert az ATI grafikaiáramkör-technológiájához, amely folyamatosan növekvő szerepre tesz szert a nagy teljesítményű számítógépekben, a videojáték-konzolokban és más szórakoztatóelektronikai cikkekben. A számítógépes játékok futtatását lehetővé tevő grafikai kártyákban alkalmazott áramkörök és processzorok piacát az ATI és az Nvidia uralja. Az AMD és az Intel egyaránt ügyfele az ATI-nak.

Az ATI megvásárlásával az AMD 7,3 milliárd dollárt forgalmazó és 15 ezer alkalmazottat foglalkoztató konszernné duzzadt. Az ATI 2,2 milliárd dollár forgalmat és négyezer alkalmazottat vitt a közösbe.

A markhami (Ontario állam) vállalat a számítógépekhez való grafikai processzorok mellett nagy teljesítményű áramköröket is előállít különböző videojáték-konzolokhoz, például a Microsoft XBoxhoz, digitális tévévevő set-top box készülékekhez, valamint más szórakoztatóelektronikai berendezésekhez.

Elemzők a májusban elindult találgatásokra reagálva inkább egy hosszú távú stratégiai szövetséget vagy esetleg pénzmozgás nélküli összeolvadást tartottak valószínűnek, a direkt felvásárlás ugyanis meglehetősen kedvezőtlen pénzügyi helyzetet teremthet az AMD számára. Az 5,4 milliárdos vételár kifizetéséhez a cég többek között 2,5 milliárd dolláros kölcsönt vesz fel a Morgan Stanley Befektetési Alaptól, további közel 3 milliárdot pedig saját, máshonnan nyilvánvalóan majd hiányzó forrásokból teremt elő. Ezzel szemben az AMD mindössze 75 millió dolláros működésiköltség-megtakarítást prognosztizál az első, 2007-es évre az egyesített vállalat számára.

Az adósság, illetve az ATI nem túl fényes üzleti pozíciója miatt a befektetők egyelőre nem tűnnek bizakodónak, amit a hírre az AMD részvényeinek közel 8 százalékos esése is jól jelez. Egyes elemzők ugyanakkor kiváló stratégiai húzásnak minősítették a lépést, mivel általa az AMD kiszoríthatja az Intelt a csúcskategóriás grafikus platformok területéről. Az ügyletet még mind az ATI részvényeseinek, mind pedig a kanadai és amerikai felügyeleti szerveknek jóvá kell hagyniuk.

Az egyesülés az AMD vezére, Hector Ruiz szerint az egész ágazat növekedésére és innovációs teljesítményére pozitív hatással lesz. Az akvizícióval az AMD ki kívánja elégíteni a kulcspiacok egyre növekvő igényét az integrált chiprendszerek iránt. Ilyen lehet például a processzorok és a grafikai processzorok integrálása egyetlen áramköri platformba. Az AMD változatlanul kínál majd különálló termékeket is, hogy biztosítsa a választás lehetőségét ügyfeleinek termékeik fejlesztésében.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció