2011-re minden håztartås elérheti a széles såvot

Mintegy 200 milliĂĄrd forint tovĂĄbbi befektetĂ©sĂ©vel öt Ă©v mĂșlva minden magyar hĂĄztartĂĄs szĂĄmĂĄra lehetƑvĂ© vĂĄlik a szĂ©lessĂĄvĂș internetcsatlakozĂĄs - mondta az informatikai miniszter csĂŒtörtökön Budapesten sajtĂłtĂĄjĂ©koztatĂłn.
KovĂĄcs KĂĄlmĂĄn, az Informatikai Ă©s HĂ­rközlĂ©si MinisztĂ©rium (IHM) vezetƑje hozzĂĄtette: jelenleg a lakossĂĄg 85 szĂĄzalĂ©ka Ă©rheti el potenciĂĄlisan a szĂ©les sĂĄvot, s tovĂĄbbi 1 milliĂł szĂĄmĂĄra kell mĂ©g lehetƑvĂ© tenni. Ez utĂłbbiak azonban olyan telepĂŒlĂ©seken laknak, ahol 3 ezernĂ©l kevesebben Ă©lnek.

A miniszter elmondta: a fejlesztĂ©seket elsƑsorban uniĂłs forrĂĄsbĂłl kĂ­vĂĄnjĂĄk megvalĂłsĂ­tani.

MagyarorszĂĄgon jelenleg a 10 ezer fƑsnĂ©l nagyobb, illetve a 3-10 ezer fƑ közötti telepĂŒlĂ©sek több mint 92 szĂĄzalĂ©ka Ă©rheti el a szĂ©lessĂĄvĂș internetet. Az elƑbbieken 5,76 milliĂł, az utĂłbbiakon mintegy 1,6 milliĂł ember Ă©l. A 3 ezer fƑnĂ©l kisebb telepĂŒlĂ©seken körĂŒlbelĂŒl 1,5 milliĂł ember lakik, ĂĄm az ide tartozĂł 2500 telepĂŒlĂ©s közĂŒl csak 59,7 szĂĄzalĂ©k Ă©rheti el potenciĂĄlisan a szĂ©les sĂĄvot.

KovĂĄcs KĂĄlmĂĄn elmondta: az uniĂłs 15-ök ĂĄtlagĂĄval összehasonlĂ­tva MagyarorszĂĄgon a rendszeresen internetezƑk arĂĄnya jelenleg 74 szĂĄzalĂ©k, mĂ­g 2004-ben 51 szĂĄzalĂ©k volt. A növekedĂ©sben szerepet jĂĄtszik az is, hogy az elmĂșlt kĂ©t Ă©vben a nĂ©gy legnagyobb magyar internetes portĂĄl lĂĄtogatottsĂĄga megötszörözƑdött.

A miniszter elmondta azt is, hogy 2006 végén a magyar håztartåsok 46 szåzalékåban lesz szåmítógép, szemben a 2002. év végi 21 szåzalékkal.

Kovåcs Kålmån közölte: míg 2003 mårciusåban a magyar håztartåsok 12 szåzaléka rendelkezett internet-hozzåféréssel, tavaly a harmadik hó végén mår 22 szåzaléka. Tavaly mårciusban ez az aråny az uniós 15-ökben 50 szåzalék, míg Csehorszågban 18 szåzalék volt.

A miniszter problĂ©makĂ©nt elmondta: egy felmĂ©rĂ©s szerint az internettel nem rendelkezƑ magyar hĂĄztartĂĄsok 60 szĂĄzalĂ©ka nem is akarja elĂ©rni a vilĂĄghĂĄlĂłt.

Az esemĂ©nyen Pataki DĂĄniel, a Nemzeti HĂ­rközlĂ©si HatĂłsĂĄg (NHH) elnöke kifejtette: a szabĂĄlyozĂł hatĂłsĂĄg jelentƑs eredmĂ©nyĂ©nek tartja, hogy a szĂ©lessĂĄvĂș elĂ©rĂ©sben vezetƑ szerepet jĂĄtszĂł ADSL havi elƑfizetĂ©si dĂ­ja kĂ©t Ă©ve alatt a felĂ©re csökkent. Ma mĂĄr pĂ©ldĂĄul a legnagyobb szolgĂĄltatĂł 5-6 ezer forintĂ©rt kĂ­nĂĄlja a hagyomĂĄnyos vezetĂ©kes telefonvonalon alapulĂł internet elĂ©rĂ©st.

MagyarorszĂĄgon az idĂ©n mĂĄrcius vĂ©gĂ©n több mint 960 ezer internet-elƑfizetƑ volt, mĂ­g 2002 decemberĂ©ben 230 ezer. Az ADSL-elƑfizetƑk szĂĄma 2006 mĂĄrciusĂĄban elĂ©rte a 440 ezret.

A tovĂĄbbi feladatok között az NHH elnöke megemlĂ­tette: a nagyobb verseny Ă©rdekĂ©ben az idĂ©n az elsƑ fĂ©lĂ©vben bevezetik azt a metĂłdust, ami a kiskereskedelmi ĂĄrakbĂłl szĂĄmĂ­tja ki a nagykereskedelmi ĂĄrat. Ennek lĂ©nyege, hogy az Ășj piaci szereplƑk is megfelelƑ ĂĄrrĂ©st tudjanak elĂ©rni az internet-szolgĂĄltatĂĄson.

Az NHH cĂ©lja az is, hogy ösztönözze szolgĂĄltatĂłkat a hĂĄlĂłzat fejlesztĂ©sĂ©re, s Ă­gy egyre inkĂĄbb infrastruktĂșra alapĂș verseny alakuljon ki.

Az IHM Ă©s az NHH közös kezdemĂ©nyezĂ©sekĂ©nt bevezetnek egy Ășj szolgĂĄltatĂĄst is annak Ă©rdekĂ©ben, hogy az ĂŒgyfelek el tudjanak igazodni az internetes tarifĂĄk között. Ennek keretĂ©ben a kĂ©t szervezet a szelessav.hu, illetve az NHH honlapon beindĂ­tja a szĂ©lessĂĄvĂș keresƑt, ami összehasonlĂ­thatĂłvĂĄ teszi a tarifĂĄkat Ă©s a minƑsĂ©get.

Az NHH tervei szerint mĂ©g az idĂ©n kibƑvĂ­tik ezt a szolgĂĄltatĂĄst, s lehetƑvĂ© teszik a vezetĂ©kes telefon, a kĂĄbeltĂ©vĂ©s Ă©s a mobil roaming tarifĂĄk összehasonlĂ­tĂĄsĂĄt is.
 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł