E-közigazgatás 350 millióért a Bakonyalján

A kisbéri kistérség 17 településén 350 millió forintos beruházással elektronikus közigazgatási hálózat kiépítése kezdődik meg, a kivitelezési szerződést a pályázat nyertesével szerdán írták alá - tájékoztatta az MTI-t a kistérségi társulás elnöke.
"Az e-közigazgatás kiépítése a településeknek a lakosság számarányában 17 millió forintba került. A fejlesztéshez 307 milliót a GVOP (gazdasági versenyképességi operatív program) uniós pályázaton nyertünk, 26 millió forintot pedig a Belügyminisztériumtól kaptunk" - mondta el Klupács András a beruházás finanszírozásáról.

A térség 17 polgármesteri hivatalában október 31-ig lezajló fejlesztés során az eddig papíron történt ügykezelést a minimálisra korlátozzák és komplex pénzügyi rendszert vezetnek be. A szélessávú internet képezi a rendszer alapját, mely egy kivételével az összes településen hozzáférhető - fűzte hozzá Árvai József, Kisbér jegyzője.

A fejlesztések nyomán létrejövő digitális irattárhoz hozzákapcsolják a nagyszámú, szabványosan intézhető ügyeket, mint a helyi adók, a szabálysértések, a szociális ügyek. Az ügyfélkapu rendszerrel a különböző hivatali intéznivalókat, például a helyi vállalkozások iparűzési adóbevallását elektronikus úton otthonról is elindíthatják a lakók.

A szerverközpontot az új kisbéri kórházban helyezik el, az önkormányzatok nem tárolnak adatokat, csak kliensként lépnek a rendszerbe, vagyis virtuális magánhálózatot alkot a kistérség. Minden település kap hozzáférést, a térségi tanácskozásokat a polgármesterek akár saját irodájukban ülve, videó-konferencia keretében is megtarthatják majd.

A fejlesztés része a most épülő kisbéri kórház belső informatikai rendszerének teljes cseréje is. Itt a betegellátást, a gyógyszertári- és laborrendszert átfogó komplex vállalatirányítást vezetnek be. A térség háziorvosai hozzáférnek majd a kórházi labor és kartonrendszerhez, le tudják kérdezni saját betegeik laboreredményeit és vizsgálati adatait. Ha a pácienst laborba, szakrendelésre akarják küldeni, időpontot tudnak neki foglalni. Sok felesleges utazástól és költségtől kímélik majd meg a beteget a rendszer segítségével - hangsúlyozta Kisbér jegyzője.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció