Tovåbb csökkent a vezetékes vonalak szåma

Tavaly a negyedik negyedĂ©vben tovĂĄbb folytatĂłdott a vezetĂ©kes vonalak szĂĄmĂĄnak csökkenĂ©se, a mobil-elƑfizetĂ©sek szĂĄma viszont tĂșllĂ©pte a 9,3 milliĂłt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
A mobiltelefonokrĂłl kezdemĂ©nyezett beszĂ©lgetĂ©sek összesĂ­tett percideje ismĂ©t meghaladta a vezetĂ©kes hĂĄlĂłzatban indĂ­tott hĂ­vĂĄsok idƑtartamĂĄt.

A KSH közlĂ©se szerint a mobil-elƑfizetĂ©sek szĂĄma a negyedĂ©v folyamĂĄn 246 ezerrel bƑvĂŒlt, a negyedĂ©v vĂ©gĂ©n tĂșllĂ©pte a 9,3 milliĂłt. A feltöltƑkĂĄrtyĂĄs elƑfizetĂ©sek szĂĄma, szakĂ­tva a korĂĄbbi idƑszakokban tapasztalt csökkenƑ tendenciĂĄval, növekedett.

Az elƑzƑ Ă©v azonos idƑpontjĂĄhoz kĂ©pest az elƑfizetƑi ĂĄllomĂĄny 593 ezerrel, 7 szĂĄzalĂ©kkal lett nƑtt. A növekedĂ©s Ă©ves ĂŒteme a piac lassĂș telĂ­tƑdĂ©se miatt mĂ©rsĂ©klƑdik. A 100 lakosra jutĂł mobil-elƑfizetĂ©sek szĂĄma a negyedĂ©v vĂ©gĂ©n 92,5 volt.

A mobilhĂĄlĂłzatban a negyedĂ©v folyamĂĄn 18 szĂĄzalĂ©kkal több hĂ­vĂĄst kezdemĂ©nyeztek, mint egy Ă©vvel korĂĄbban. EnnĂ©l is nagyobb mĂ©rtĂ©kben, 31 szĂĄzalĂ©kkal nƑtt a mobiltelefonĂĄlĂĄssal töltött összes percidƑ.

Egy elƑfizetĂ©sre 2005 IV. negyedĂ©vĂ©ben a mobilhĂĄlĂłzatokban ĂĄtlagosan 279 perc beszĂ©lgetĂ©s jutott, egy hĂ­vĂĄs ĂĄtlagosan 1,7 percig tartott. Az egy Ă©vvel korĂĄbbi idƑszakhoz kĂ©pest az ĂĄtlagos beszĂ©didƑ növekedett.

A vezetĂ©kes fƑvonalak szĂĄma tovĂĄbb csökkent: 2005. IV. negyedĂ©v vĂ©gĂ©n - elƑzetes adatok szerint - 3,4 milliĂł vezetĂ©kes fƑvonal volt ĂŒzemben, 124 ezerrel kevesebb, mint egy Ă©vvel korĂĄbban, Ă©s 41 ezerrel kevesebb, mint az elƑzƑ negyedĂ©v vĂ©gĂ©n. A 100 lakosra jutĂł vezetĂ©kes fƑvonalak szĂĄma a negyedĂ©v vĂ©gĂ©n 34,2 volt, kevesebb, mint egy Ă©vvel korĂĄbban. Az ISDN-vonalak arĂĄnya a vezetĂ©kes elƑfizetĂ©seken belĂŒl vĂĄltozatlanul 17 szĂĄzalĂ©k.

A vezetĂ©kes vonalakrĂłl indĂ­tott hĂ­vĂĄsok szĂĄma 8 szĂĄzalĂ©kkal csökkent az elƑzƑ Ă©v IV. negyedĂ©vĂ©hez kĂ©pest. A kezdemĂ©nyezett hĂ­vĂĄsok idƑtartama 2 szĂĄzalĂ©kkal mĂ©rsĂ©klƑdött.

Az egy vezetĂ©kes vonalra jutĂł hĂ­vĂĄsok idƑtartama 704 perc volt, valamivel több, mint az elƑzƑ Ă©v azonos idƑszakĂĄban. A vezetĂ©kes hĂĄlĂłzatokban indĂ­tott hĂ­vĂĄsok ĂĄtlagos idƑtartama 3,4 perc, internethĂ­vĂĄsok nĂ©lkĂŒl 2,9 perc volt. Miközben egy Ă©v alatt a beszĂ©lgetĂ©sek szĂĄma - internethĂ­vĂĄsok nĂ©lkĂŒl - 6 szĂĄzalĂ©kkal csökkent, a hĂ­vĂĄsok idƑtartama majdnem 20 szĂĄzalĂ©kkal nƑtt. TovĂĄbbra is jellemzƑ, hogy az ĂĄrak esĂ©se Ă©s a kĂŒlönbözƑ akciĂłk miatt kevesebbszer, de hosszabb ideig beszĂ©lgetnek az emberek.

A vezetĂ©kes vonalrĂłl kezdemĂ©nyezett internethĂ­vĂĄsok szĂĄma Ă©s idƑtartama is 36 szĂĄzalĂ©kkal csökkent az elƑzƑ Ă©v azonos idƑszakĂĄhoz kĂ©pest.

Tavaly a IV. negyedĂ©vĂ©ben az internetszolgĂĄltatĂłk szĂĄma 201 volt, 105-tel több, mint egy Ă©vvel korĂĄbban. A piac erƑsen koncentrĂĄlt, az elƑfizetĂ©sek 90 szĂĄzalĂ©kĂĄt 17 cĂ©g mondhatja magĂĄĂ©nak.

A mĂșlt Ă©v negyedik negyedĂ©v vĂ©gĂ©re az internet-elƑfizetĂ©sek szĂĄma meghaladta a 907 ezret, 22 szĂĄzalĂ©kkal volt több, mint egy Ă©vvel korĂĄbban, Ă©s 9 szĂĄzalĂ©kkal, mint az elƑzƑ negyedĂ©v vĂ©gĂ©n.

Az internet-elƑfizetƑk körĂ©ben - mĂĄr 2004-ben is zajlĂł – a jelentƑs szerkezeti ĂĄtalakulĂĄsok ebben a negyedĂ©vben is folytatĂłdtak. A szĂ©lessĂĄvĂș elƑfizetĂ©sek arĂĄnya majdnem 2,5-szer akkora, mint a kapcsolt vonali- Ă©s az ISDN-elƑfizetĂ©sekĂ© összesen.

Az összes elƑfizetĂ©seken belĂŒl 2004 IV. negyedĂ©vĂ©hez kĂ©pest tovĂĄbb csökkent a modemes, az ISDN-vonali, illetve a bĂ©relt vonali, ugyanakkor tovĂĄbb növekedett az xDSL, a kĂĄbeltĂ©vĂ©s Ă©s a vezetĂ©k nĂ©lkĂŒli elƑfizetĂ©sek arĂĄnya.

Az internet-szolgåltatåsokból szårmazó nettó årbevétel a negyedik negyedévben majdnem elérte a 17 milliård forintot, 32 szåzalékkal volt több az egy évvel koråbbinål.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł