Silicon Graphics szuperszåmítógép az Orszågos Meteorológiai Szolgålatnål

A legnagyobb teljesítményƱ szåmítógép Magyarorszågon

Az OrszĂĄgos MeteorolĂłgiai SzolgĂĄlat a rövid tĂĄvĂș idƑjĂĄrĂĄs-elƑrejelzĂ©seinek pontosĂ­tĂĄsa Ă©rdekĂ©ben rĂ©szletesebb Ă©s összetettebb modellek futtatĂĄsĂĄt tervezi egy skĂĄlĂĄzhatĂł, nagy-teljesĂ­tmĂ©nyƱ SGI Altix szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂ©pen.
Az OrszĂĄgos MeteorolĂłgiai SzolgĂĄlat az idƑjĂĄrĂĄs szĂĄmszerƱ elƑrejelzĂ©se terĂ©n az ultra-rövidtĂĄvĂș (nĂ©hĂĄny ĂłrĂĄs) elƑrejelzĂ©sektƑl kezdve a több Ă©vtizedekre elƑretekintƑ klĂ­mavĂĄltozĂĄs kutatĂĄsĂĄval Ă©s modellezĂ©sĂ©vel foglalkozik. 2005 vĂ©gĂ©n az OMSZ munkatĂĄrsai arra a megĂĄllapĂ­tĂĄsra jutottak, hogy meglĂ©vƑ szĂĄmĂ­tĂĄsi kapacitĂĄsaik mĂĄr nem kĂ©pesek kiszolgĂĄlni az ultra-rövidtĂĄvĂș Ă©s a rövid tĂĄvĂș idƑjĂĄrĂĄs-elƑrejelzĂ©sek ĂĄltal tĂĄmasztott növekvƑ igĂ©nyeket Ă©s elvĂĄrĂĄsokat. Az ilyen tĂ­pusĂș elƑrejelzĂ©sek fontossĂĄga egyre növekszik az egĂ©sz vilĂĄgon, mert a sĂșlyos idƑjĂĄrĂĄsi jelensĂ©gek Ă©s termĂ©szeti katasztrĂłfĂĄk egyre több kĂĄrt okoznak emberĂ©letben Ă©s anyagi javakban egyarĂĄnt.

A numerikus idƑjĂĄrĂĄs elƑrejelzĂ©si folyamat sorĂĄn a KĂĄrpĂĄt-medence megfigyelĂ©si adatai (földfelszĂ­ni mĂ©rĂ©si eredmĂ©nyek, a lĂ©gkör fĂŒggƑleges ĂĄllapotĂĄnak adatai, radar informĂĄciĂłk, mƱholdfelvĂ©telek stb.) bekerĂŒlnek a numerikus modellbe egy hatĂ©kony, megbĂ­zhatĂł Ă©s modern elƑrejelzƑ rendszer rĂ©szekĂ©nt. Ennek az összetett elƑrejelzƑ rendszernek a segĂ­tsĂ©gĂ©vel az OMSZ veszĂ©lyes idƑjĂĄrĂĄsi helyzetek elƑtt kĂ©pes figyelmeztetĂ©st adni az orszĂĄg bĂĄrmely tĂ©rsĂ©gĂ©re. A rendszer kĂ©pes elƑre jelezni a vĂĄrhatĂł hĂłfĂșvĂĄsokat, jĂ©gesƑt, ködöt, viharokat, felhƑszakadĂĄsokat stb.

Az ultra-rövidtĂĄvĂș Ă©s a rövid tĂĄvĂș idƑjĂĄrĂĄs-elƑrejelzĂ©sek szĂĄmĂĄra összegyƱjtött adatok gyors analizĂĄlĂĄsa Ă©s az azokbĂłl kĂ©szĂ­tett elƑrejelzĂ©sek elƑállĂ­tĂĄsa extrĂ©m szĂĄmĂ­tĂĄsi teljesĂ­tmĂ©nyt Ă©s memĂłriĂĄt igĂ©nyel. Az OMSZ azt tervezi, hogy a jelenlegi modellrƑl ĂĄttĂ©r egy mĂ©g finomabb felbontĂĄsĂș Ă©s pontosabb modell vĂĄltozatra, amely azonban csak nagyobb teljesĂ­tmĂ©nyƱ szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂ©pen futtathatĂł le a rendelkezĂ©sre ĂĄllĂł idƑ alatt.

Több platformra kiterjedƑ, ĂĄtfogĂł benchmark folyamat vĂ©gĂ©n a Silicon Graphics Altix szervere nyĂșjtotta a legjobb eredmĂ©nyt. Az Ășj Altix rendszer megfelel a jelenlegi teljesĂ­tmĂ©ny követelmĂ©nyeknek, Ă©s mĂ©g közel nĂ©gyszeres bƑvĂ­thetƑsĂ©gĂ©vel elegendƑ tartalĂ©kot biztosĂ­t az OMSZ tovĂĄbbi, növekvƑ igĂ©nyeinek kielĂ©gĂ­tĂ©sĂ©re.

Az OMSZ a döntĂ©s elƑtt egy alapos kiĂ©rtĂ©kelĂ©st vĂ©gzett. A kivĂĄlasztĂĄsban kulcsszerepe volt az ĂĄr/teljesĂ­tmĂ©ny viszonynak, amelyet kĂ©t kĂŒlönbözƑ idƑjĂĄrĂĄs elƑrejelzƑ modell futtatĂĄsĂĄn is mĂ©rtek: az ALADIN modell, amely elsƑsorban eurĂłpai orszĂĄgok (köztĂŒk MagyarorszĂĄg) konzorciumĂĄnak közös fejlesztĂ©se, Ă©s az MM5, amely egy AmerikĂĄban kifejlesztett modell.

Az eredmĂ©nyek alapjĂĄn egy SGI Altix 3700 Bx2 tĂ­pusĂș szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂ©pet vĂĄlasztottak, 144 Intel Itanium 2 processzorral, 288GB memĂłriĂĄval Ă©s Novell SUSE Linux Enterprise Server 9 operĂĄciĂłs rendszerrel. A Silicon Graphics osztott memĂłriĂĄs (SMP) platformja olyan jĂłl teljesĂ­tett a benchmarkok sorĂĄn, hogy a 144 processzoros Altix felĂŒlmĂșlta a versenytĂĄrsak 200 processzorszĂĄm körĂŒli rendszereit is PowerPC Ă©s Opteron alapon.

Az Ășj gĂ©p szĂĄmĂ­tĂĄsi kapacitĂĄsa közel 900 GFlop/s (900 milliĂĄrd lebegƑpontos szĂĄmĂ­tĂĄsi mƱvelet mĂĄsodpercenkĂ©nt), összehasonlĂ­tĂĄsul ez kb. hĂĄromszor nagyobb teljesĂ­tmĂ©ny, mint MagyarorszĂĄg eddigi legnagyobb teljesĂ­tmĂ©nyƱ szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pĂ©nek kapacitĂĄsa.
Az SGI Altix szerver jelentƑsen lecsökkenti a jelenlegi alkalmazĂĄsok futĂĄsi idejĂ©t azĂĄltal, hogy extrĂ©m mĂ©retƱ adathalmazokat kĂ©pes kezelni egyetlen, egĂ©sz rendszerre kiterjedƑ, globĂĄlis memĂłriaterĂŒleten. Ez a memĂłria az egĂ©sz konfigurĂĄciĂłban transzparens mĂłdon felhasznĂĄlhatĂł, amely lehetƑvĂ© teszi a memĂłriaigĂ©nyesebb feladatok a hagyomĂĄnyos klaszter konfigurĂĄciĂłkhoz kĂ©pest nagysĂĄgrendekkel gyorsabb vĂ©grehajtĂĄsĂĄt.

Az Ășj rendszerrel csak nĂ©hĂĄny perc szĂŒksĂ©ges az elƑrejelzĂ©s kiszĂĄmĂ­tĂĄsĂĄhoz (a jelenlegi modellvĂĄltozatok esetĂ©ben), szemben a közel egy ĂłrĂĄval a jelenlegi rendszeren (pontosabban az ALADIN modell 48 ĂłrĂĄs elƑrejelzĂ©sĂ©nek vĂ©grehajtĂĄsi ideje az 1 ĂłrĂĄs futĂĄsi idƑrƑl kb. 10 percre csökken). Ez az ugrĂĄsszerƱ szĂĄmĂ­tĂĄsi teljesĂ­tmĂ©nynövekedĂ©s az elƑrejelzĂ©sek megbĂ­zhatĂłsĂĄgĂĄban Ă©s pontossĂĄgĂĄban fogja Ă©reztetni hatĂĄsĂĄt.

Az OMSZ az Ășj rendszert 2006. elsƑ fĂ©lĂ©vĂ©ben tervezi operatĂ­van ĂŒzembe ĂĄllĂ­tani.

Tovåbbi részletek a www.silicon.hu címen.
 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł