150 orszĂĄg legnĂ©pszerƱbb fĂĄjlformĂĄtumai törlƑdhetnek februĂĄr 3-ĂĄn

A Trend Micro ĂĄltal azonosĂ­tott WORM_GREW.A olyan rombolĂł vĂ­rus, amely korlĂĄtlan szĂĄmĂș fĂĄjlt törölhet vagy Ă­rhat felĂŒl a fertƑzött szĂĄmĂ­tĂłgĂ©peken - leginkĂĄbb a .DOC, .XLS, .PPT, .PDF Ă©s .ZIP fĂĄjlokat. A billentyƱzet Ă©s az egĂ©r mƱködĂ©sĂ©nek akadĂĄlyozĂĄsĂĄval teljesen hasznĂĄlhatatlannĂĄ teszi a felhasznĂĄlĂł szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pĂ©t.
A Trend Micro fenyegetĂ©selemzƑi szerint a mĂșlt hĂ©ten mƱködĂ©sbe lĂ©pett WORM_GREW.A fĂ©reg kĂłdja vĂĄrhatĂłan februĂĄr 3-ĂĄn - Ă©s a tovĂĄbbiakban minden hĂłnap 3-ĂĄn - tĂĄmadĂĄst indĂ­t. Az Ășj fĂ©reg, amelyet Nyxem, BlackMal, Mywife Ă©s CME-24 nĂ©ven is ismerĂŒnk, szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pek szĂĄzezreit fertƑzte meg a mĂșlt hĂ©t folyamĂĄn. A kĂłd többnyire olyan gyanĂștlan felhasznĂĄlĂłktĂłl terjed tovĂĄbb, akik mĂ©g nem tudnak rendszerĂŒk fertƑzöttsĂ©gĂ©rƑl.

A legtöbb fĂ©reghez hasonlĂłan a WORM_GREW.A is e-mail csatolmĂĄnyokban, hĂĄlĂłzati megosztĂĄsokon, valamint a nĂ©pszerƱ P2P fĂĄjlcserĂ©lƑ hĂĄlĂłzatokon fertƑz. Az e-mailben terjedƑ fĂ©reg a felhasznĂĄlĂłk gyanĂștlansĂĄgĂĄt Ă©s hiszĂ©kenysĂ©gĂ©t kihasznĂĄlva kĂ©peket, pornogrĂĄf tartalmat vagy valamilyen viccet Ă­gĂ©r, Ă­gy veszi rĂĄ a felhasznĂĄlĂłkat a csatolt fĂĄjl megnyitĂĄsĂĄra.

Jamz Yaneza, a Trend Micro vezetƑ fenyegetĂ©selemzƑje szerint ez a fĂ©reg ugyan szokvĂĄnyos terjedĂ©si technikĂĄkat hasznĂĄl, kĂłdja azonban egyĂĄltalĂĄn nem szokvĂĄnyos. "Ez egy rombolĂł vĂ­rus, amely korlĂĄtlan szĂĄmĂș fĂĄjlt törölhet vagy Ă­rhat felĂŒl a felhasznĂĄlĂł szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pĂ©n, Ă©s elsƑsorban a legnĂ©pszerƱbb fĂĄjlformĂĄtumokat cĂ©lozza, többek között a .DOC, .XLS, .PPT, .PDF Ă©s .ZIP fĂĄjlokat" - mondta Yaneza. "Az adatvesztĂ©s mellett a vĂ­rus a billentyƱzet Ă©s az egĂ©r mƱködĂ©sĂ©t is akadĂĄlyozza, Ă­gy teljesen hasznĂĄlhatatlannĂĄ teszi a felhasznĂĄlĂł szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pĂ©t." Yaneza hozzĂĄtette, hogy ez egy valĂłdi globĂĄlis fenyegetĂ©s, amely jelenleg több mint 150 orszĂĄg szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes rendszereit Ă©rinti.

A Trend Micro a WORM_GREW.A fĂ©reg összes jelenleg ismert variĂĄnsĂĄhoz rendelkezik minta fĂĄjllal, sikeresen felismeri az Ășj mutĂĄciĂłkat Ă©s kĂ©pes a fĂ©reg automatikus eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄra is. A Damage Cleanup Services-t (KĂĄrelhĂĄrĂ­tĂĄsi SzolgĂĄltatĂĄsok) igĂ©nybe vevƑ ĂŒgyfelek a http://www.trendmicro.com/download/dcs.asp weboldalrĂłl tölthetik a
sablonfĂĄjlt.
 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł