Égessünk el minden GIF-et!

Az Unisys cégé az LZW adattömörítési technológia szabadalmi joga (1985 óta). Már másodszor ütközik össze emiatt a nyíltszoftver-társadalommal, minthogy újabban minden hálószerver üzemeltetőjétől is be akar szedni 5000 USD licencdíjat. Az internetaktivisták ezért 1999. november 5-ére meghirdették az "Égessünk el minden GIF-et" akciót.
Az első botrányt 1995-ben produkálta az Unisys: a CompuServe a GIF képformátum szabványában ugyanis felhasználta ezt a technológiát, több szoftvergyártóval egyetemben, amit az Unisys eleinte nem kifogásolt. 1995-ben azonban talált pénznek tekintette, hogy utólag megfizettetheti az összes olyan szoftvergyártóval, amelyik beépítette a programjába az LZW- vagy a GIF-támogatást. A béke kedvéért a nagy gyártók (Adobe, Corel, Macromedia, Visio stb.) megkötötték a szerződést az Unisysszel.

A CompuServe mérgében támogatni kezdte a Portable Network Graphics (PNG) szabad szoftver alapú grafikus szabvány (graphicswiz.com/png) kidolgozását. Azóta a PNG szinte minden érdemleges böngészőbe és grafikai programba beépült. Az LZW-t használó olyan tömörítők, mint az ARC, ugyancsak szomorú jövő elé néznek. Teljes kihalásuk valószínűsíthető egy hajdan nagyhírű cég kicsinyes licenchajszája folytán.

Nem tudni, hogy a november 5-ei akció hatása-e, de a DoD, az USA védelmi minisztériuma a grafikára kiadott legújabb szabványtervezetében első helyre tette a JPEG formátumot, a másodikra a PNG-t, és csak a legszükségesebb esetben használandóra a CompuServe GIF 89-es szabványt (még jó, hiszen az Unisys az 1995 utáni időkből származó megoldásokat bombázza). Az utóbbi ma még nélkülözhetetlen az animált képsorok megvalósításánál, de ahogy a dolgok haladnak, hamarosan meglesz az a szabadszoftver-technológia, amely ezen a téren is meghozza a reformot. A PNG ugyanis messze többet tud, mint a GIF 89. Az Unisys ezzel a húzásával tulajdonképpen még jót is tesz: felgyorsítja a hálószerverek műszaki fejlődését.

Az akciót a Programozás Szabadságáért Egyesület kezdeményezte, és nyitott a projektnek egy külön hálószemet (burnallgifs.org). Ezen sok hasznos dolog található, például a GIF-állományok konvertálását elősegítő eszközök letöltési pontjai. Van olyan szoftver, amely képes arra, hogy egy egész hálószerver összes GIF-állományát minden teketória nélkül lecserélje PNG-re. Külön kell vesződni az LZW-PDF és az LZW-TIFF állományok konvertálásával, de ehhez is léteznek eszközök. Továbbá többé nem szabad feltenni GIF-eket, ARC helyett pedig a legújabb ZIP-formátumokat kell használni. És nincs többé Unisys-licencprobléma. Az akció hálószeme, sőt immár a média is világszerte arra buzdít, hogy a fejlesztők ne használják többé az LZW-t sehol, és ne fizessenek többé egy vasat se az Unisysnek.

A GIF 89 abból az időből ered, amikor a 256 színű képernyők még olyan ritkák voltak, mint a fehér holló. A GIF megragadt ezen a szinten. A PNG szinte korlátlan színmélységet képes kezelni, a benne használt tömörítési módszer pedig hatékonyabb, ugyanolyan felbontásnál is kisebb állományméretet produkál a másfél évtizedes, avítt LZW technológiánál.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció