India és Kína lesz a világ személyi számítógép piacának a motorja

Az amerikai Intel, a világ legnagyobb integrált áramkör gyártója szerint Indiában és Kínában az idén az Ázsiában várt általános gazdasági lanyhulás ellenére is lendületesen emelkedik majd a személyi számítógépek kereslete. "Indiában az elmúlt években 30-35 százalékos éves növekedési ütemnek lehettünk tanúi és ennek folytatódására számítunk. Kínát, a világ második legnagyobb személyi számítógép piacát évi 15-20 százalékos növekedési ütem jellemzi" – jelentette ki John Antone, az Intel ázsiai-csendes-óceáni általános igazgatója. "Öt éven belül Kína lesz a világ legnagyobb számítógép piaca" - tette hozzá.
Tavaly 19 százalékkal 16 millió darabra nőtt a személyi számítógépek piaci értékesítése Kínában az International Data Corp (IDC) adatai szerint, miközben az Egyesült Államokban 11 százalékos növekedés után 58 millió darab kelt el. Indiában 31 százalékos volt a növekedési ütem tavaly.

Indiában és Kínában együttesen 3 milliárd ember él, akiknek a 80-90 százaléka nem rendelkezik számítógép hozzáféréssel, de a gazdasági fejlődésnek köszönhetően egyre közelebb kerül a lehetőséghez.

Az ázsiai-csendes-óceáni térség Japánt leszámítva adta az Intel összes forgalmának 46 százalékát a negyedik negyedévben, Japán pedig kilenc százalékát. A világon forgalomba kerülő számítógépek 80 százaléka Intel processzort tartalmaz. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben Japánt leszámítva tavaly 34 millió darab személyi számítógép kelt el, 16 százalékkal több mint 2003-ban. Az IDC szerint a növekedési ütem 11 százalékra mérséklődik az idén. A világpiac 2004-ben 12 százalékkal bővült, az idén pedig 10 százalékos növekedés várható.

A fejlettebb piacokon, Dél-Koreában, Hongkongban, Szingapúrban és Ausztráliában a notebook készülékek adják a forgalom motorját, míg az asztali konfigurációk forgalma stagnál. Az elkövetkező években a jelenlegi egynegyedről egyharmadra emelkedik majd a notebook-készülékek aránya az összes értékesítésen belül.

Az Intel 2004 negyedik negyedében történetének legnagyobb forgalmát érte el 9,6 milliárd dollárt és ez után 2,12 milliárd dollár adózott nyereségre tett szert.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció