Japán üzemanyagcella mobiltelefonok feltöltésére

A legnagyobb japán mobilszolgáltató, az NTT DoCoMo bejelentette, hogy a Fujitsuval közösen olyan üzemanyagcellát fejlesztettek ki, amely alkalmas mobiltelefonok útközben való feltöltésére.
A metanol/hidrogén alapú szerkezeteket kísérleti jelleggel alkalmazzák már laptopoknál és más hordozható elektronikai eszközöknél, a mobiltelefonos felhasználás azonban még ennél is korábbi fázisban van. Amint az a DoCoMo közleményében szerepel, az üzemanyagcellák másodlagos áramforrásként, a készülékek meglévő akkumulátorainak feltöltésére szolgálnak. A cella egy tokfélébe van beépítve, amelybe a feltöltéshez be kell helyezni a mobilt. Egy üzemanyagcella csak egyszeri feltöltésre alkalmas. A mobiltelefonok esetében egyébként a biztos hordozható energiaforrás nemcsak a beszélgetések, hanem az energiaigényes harmadik generációs, multimédiás alkalmazások szempontjából is rendkívül fontos lehet. A Fujitsu cella a versenytársak termékeinél hatékonyabb, mivel nagyobb arányban tartalmaz metanolt.

A DocoMo és a Fujitsu számára az igazi kihívás a kereskedelmi forgalmazás lesz, amelyről egyelőre nem árultak el részleteket. A technológiai cégek ugyanis évek óta ígérik az eljárás átültetését a mindennapi életbe, ám erre eddig még nem került sor.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció