Megalakult az NBC Universal, a világ vezető globális médiavállalkozása

Az új vállalat vagyona egy piacvezető TV hálózatból, egy jelentős filmstúdióból,egy szórakoztató, hírszolgáltatási és spanyol nyelvű TV hálózatokból álló portfolióból, valamint népszerű témaparkokból tevődik össze.
Az NBC és a Vivendi Universal Entertainment (VUE) részvételével sikeresen lebonyolították a globális média- és szórakoztatóipari vállalkozás, az NBC Universal létrehozását. Az új vállalat várható bevétele 15 milliárd dollár körül alakul majd.

Az NBC Universal a világ vezető globális médiavállalkozása, amely a szórakoztató, hírszolgáltatási és információs műsorok kifejlesztése, megvalósítása és marketingje területén tevékenykedik. A vállalat számos a szakmában elismert és értékes márkanevet is magáénak mondhat. Köztük megemlíthetjük például az NBC, a Telemundo, a USA Network, a Sci-Fi Channel, a Bravo, a Trio, a CNBC, és a (Microsofttal közös tulajdonban lévő) MSNBC televíziós hálózatot, a Universal Pictures filmstúdiót, a Universal Television és az NBC Studios TV produkciós stúdiót, továbbá a 29 NBC és Telemundo televízió-csatornából álló vállalatcsoportot, valamint öt témaparkban, közöttük a Universal Studios Hollywoodban és a Universal Orlandóban meglévő vállalati részesedést. Az új vállalat nemzetközi vagyonához tartozik a videó és DVD filmek, a televíziós programok és mozifilmek értékesítésében és terjesztésében mostanra már több mint 200 országban megszerzett kiváló piaci pozíció, illetve az Európában, Ázsiában és Latin-Amerikában működő népszerű televízió csatornák.

A tranzakció eredményeképpen a Vivendi Universal Entertainment (VUE) részvényesei 3,65 milliárd dollárnyi készpénzt kaptak, amelyből a Vivendi Universal 3,4 milliárd dollárral részesült. Az NBC Universal 1,7 milliárd dolláros adósságot vállalt át, amely addig a Vivendi Universal pénzügyi kimutatásában jelent meg. Ennek eredményeképpen a GE tulajdonában van az NBC Universal 80 százaléka, és a Vivendi Universal ellenőrzése alá tartozik a vállalat fennmaradó 20 százaléka. 2006-tól a Vivendi Universal jogosulttá válik a tulajdoni érdekeltségének a piaci áron történő értékesítésére.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció