Új SZAK könyv a .NET Framework programozásáról

3/ 3 oldal
Mintha a Microsoft minap tartott utolsó tavaszi fejlesztői szemináriumának a tiszteletére készült volna, megjelent a SZAK standján a Microsoft szoftver architektúra közeli és távoli jövőjét alapjaiban meghatározó .NET keretrendszer programozását tárgyaló könyv, a Budapest Műszaki Egyetem szoftverfejlesztő kutatóiskolájában alkotó szerzők jóvoltából. A könyvre nyugodtan mondható, hogy hézagpótló, és nemcsak a vaskos kötet 900 oldala jelzi a kiemelkedően magas színvonalú tartalmat.
 

Ez a rész a .NET logikai és fizikai szerkezetének a tárgyalásával kezdődik. A logikai szerkezetet a .NET tárgyorientáltságának a bemutatása tárja fel, míg a fizikait a bevezetett szerelvények elemzése. A CLR közös nyelv Végrehajtása mutatja meg az egységes kezelés hátterét, a futtató környezet működése és annak programozhatósága kapcsán. Végül a Típuskompatibilitás és a több programnyelven történő fejlesztés lehetőségei kerülnek terítékre ebben a részben.

Programozási technikák

A könyvnek ez a része a korszerű program kivitelezéséhez nyújtható segítség .NET korszakbeli elemeit veszi sorra. Az Alapokban sorra veszi az alapvető objektum osztályokat, típusokat, attribútumokat. Nagy terjedelemben kerülnek terítékre a programozási alapfeladatok kezelési módjai, a szövegkezelés, a reguláris kifejezések használata, az idősorolás stb. A Többszálúságról szóló fejezet a hardverek hatékonyabb kihasználásának a technológiai eszközeit elemzi. Az Adattovábbítás témaköre a - számítástechnika őskorától problémát jelentő - be- és kimeneti perifériafüggetlenség mai korhoz illesztett általánosításában mutatja be a virtuális portokkal történő megvalósítás lehetőségeit (serialization, avagy sorosítás, .NET folyam, visszaállítás stb.). A végén, Egyéb .NET technikák címszó alatt kerülnek sora olyan témák, mint a globalizáció és lokalizáció, a dinamikus programozás stb.

A szerkesztői gárda

A könyvsorozat szerkesztője a kutatóiskola alapítójának minősíthető dr. Charaf Hassan. A könyv főszerkesztője Albert István, aki azért a tartalomhoz is hozzájárult. A „Bevezető” dr. Charaf Hassan összefoglalója. A „Korszerű program”-ot tárgyaló első részben az „1. Logikai felépítés” fejezet Levandovszky Tihamér munkája. A „2. Fizikai felépítés” Erdélyi Tibornak köszönhető. A „3. Végrehajtás” fejezetet részben Levandovszky Tihamér, részben Albert István írta. A „4. Típuskompatibilitás” fejezet már négy szerzős: Erdélyi Tibor, Balássy György, Rajacsics Tamás és Albert István munkája. A második, „Programozási technikák” című rész, az „5. Alapok” című, meglehetősen vaskos fejezettel indul, amelyet három szerző próbált kimunkálni: Horváth Ádám, Rajacsics Tamás és Balássy György. A „6. Többszálúság” fejezethez négyen kellettek: Erdélyi Tibor, Balássy György, Horváth Ádám és Rajacsics Tamás. A „7. Adattovábbítás” fejezetet Horváth Ádám és Erdélyi Tibor írta, míg a „8. Egyéb .NET technikák” címűt Balássy György, Péteri Szilárd (aki a szép könyv- és CD-borítót is tervezte) Rajacsics Tamás és Albert István. A szerzők elérhetők a könyvnek később szentelendő BME weboldalon (de a kereső motorok is minden bizonnyal rájuk találnak), vagy a Developer magyar fejlesztő portálon át.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció