Drágulnak a belföldi postai szolgáltatások

A Magyar Posta Rt. a szolgáltatások minőségi színvonalának emelése, valamint a termékszerkezet korszerűsítése és egy kedvezőbb szolgáltatás bevezetése érdekében tarifaváltoztatást kezdeményezett - értesítette közleményében az IHM lapunkat.
A javaslatot az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a Pénzügyminisztériummal egyeztetve felülvizsgálta, és széles körű közigazgatási egyeztetésre bocsátotta. Mivel a Magyar Posta Rt. költségvetési támogatásban nem részesül, a javaslatot az IHM megalapozottnak ítélte, és a Pénzügyminisztérium egyetértésével az áremelés átlagos mértékét 10 százalékban maximálta. Az áremelkedés éves mértéke - tekintettel a márciusi hatálybelépésre - 8,3 százalék. A tarifaemelés inflációra gyakorolt hatása éves szinten 0,16 százalék.

Az árváltozást ebben az évben további hatósági árnövekedés nem követi.

A tarifaemeléssel egy időben a helyi és távolsági levelek tarifája egységessé válik. A tarifaegységesítés következtében egyes esetekben az átlagot meghaladó mértékű tarifaváltozás várható, amelyet ellensúlyozandó, a szolgáltató új súlykategóriát vezet be (egyéb levél 50 grammig). Az újonnan létrehozott kategóriába tartozó küldemények tarifaszintje a tavalyi ár alatt marad.

Ezzel egyidejűleg új szolgáltatásként jelenik meg a Magyar Posta Rt. levélportfoliójában az ún. elsőbbségi küldemény, amelynek bevezetése kiváltja az expressz szolgáltatást is a levélforgalomban. Ennek köszönhetően az eddigi 340-370 forint díjú szolgáltatást az ügyfelek 90-160 forint áron vehetik igénybe, közel hasonló színvonal mellett.

A Magyar Posta Rt. új díjszabását a postahivatalokban - a hatályba lépést megelőzően - írásos formában teszi közzé.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció