Cseppfertőzéssel terjedő férgek

4/ 4 oldal
Azt, hogy az influenzát vagy az altípusos vírusos tüdőgyulladást el lehet kapni beszélgető partnerünktől, már mindenki számára természetes, és védekezünk is ellene: vagy azzal, hogy maszkot hordunk a pekingi utcákon, vagy nem megyünk moziba, nyilvános helyre, nem cseverészünk senkivel járványos időszakban... Kevesebben tudják, hogy az internetes csevegés sem veszélytelen, járványos időszakokban bizony súlyosan ágynak dőlhet számítógépünk, ha nem vigyázunk. Az alábbiakban erről lesz szó, előtte azonban engedjenek meg az olvasók egy kis lélektani eszmefuttatást az online csevegés természetrajzáról.
Utalva előző írásunkra, mely a féreg veszélyét taglalta, jogos a kérdés: hogyan védekezzünk? (aktualitása, ill. a programok nagy száma miatt most válaszként az ICQ védelmére adnánk tanácsot - azért is, mert titkosítása, autoprotektív rendszere elmarad pl. A 128 bit titkosítású Trilliánétól). A védekezés alapja a gép biztonsági rendszerének, víruskeresők adatbázisának, az operációs rendszernek állandó frissítése, javítása. A gépen futó antivírus program kellő frissítés, és megfelelő beállítások mellett az állomány mozgások miatt észleli elvileg a kórokozót. Ennek esélyét növelhetjük azzal, ha az antivírusprogramunkat úgy állítjuk be, hogy az on demand kiemelten ellenőrizendők közé ICQ programunkat felvesszük.


Néhány antivírusprogramot fejlesztő cég (nagyon kevés) speciális, csevegőprogramokhoz önálló antivírusprogramként csatolt terméket adott ki, javasoljuk ezek letöltését és installálását is. Ezeknek az antivírusprogramoknak a nagy előnyük, hogy mint önálló egység, független a rendszert védő programtól, frissítik adatbázisukat és a vírusellenőrzést, keresést, irtást csak az adott programra, jelesül az ICQ-ra koncentrálják. Ezek a következők:

http://www.ravantivirus.com/pages/home.php


AntiVirus BitDefender® Free Edition for ICQ

http://www.johannrain-softwareentwicklung.de/bitdefender_antivirus_free_edition_pour_icq.htm


AntiVirus eXpert (AVX) for ICQ 1.1 (Central Command)

http://www.krstarica.com/eng/software/index.php?kategorija=Antivirus&sifra=AVX+for+ICQ


ftp://ftp.avx.com/avx4icq/avx4icq.exe


RAV AntiVirus for ICQ

http://www.shareup.com/free-download.php?id=2863&ref=RAV_AntiVirus_for_ICQ-download-2863.html

avast! antivirus software

http://www.avast.com/i_idt_86.html

Ezek a víruskeresők kiválóak, de ha a Tisztelt Olvasó feltelepíti valamelyiket, érdemes figyelnie arra, hogy ezek önálló programok, ugyanolyan „törődést” igényelnek, mint más víruskereső, ugyanúgy frissíteni kell (általában automatikusan frissülnek) adatbázisukat. Mindezek mellett egyet ne feledjenek: javaslataink betartása esetleg véd az ICQ-n terjedő vírustól - de attól, hogy hamis üzenettel egy weblaphoz csalják, és esetleg megkeresse, letöltse azt - attól nem.

Vírusmentes csevegést kívánunk!
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció