Napelemes mobiltöltőt fejlesztettek ki Japánban

A japán távközlési óriás, az NTT bejelentette, hogy a világon elsőként olyan hordozható napelemes akkumulátortöltőt fejlesztettek ki, amellyel mindenféle mobilkészüléket, így telefonokat is fel lehet tölteni.
A Pocket Energy névre keresztelt 300 gramm súlyú, egy összecsukható napelemes lapból, egy energiatároló egységből és egy csatlakozókábelből álló szerkezet májustól lesz kapható a szigetországban, 20 ezer jenes (190 dolláros) áron. A szivargyújtóról üzemelő töltő után most már nemcsak az autósok tölthetik fel mobiljaikat menet közben, távol a konnektoroktól. A gyártó Nippon Telegraph and Telephone Corp. szerint a készülék lehetővé teszi, hogy külföldi utakon vagy akár katasztrófák után is feltölthessük és használhassuk mobilkészülékeinket. Tény, hogy segítségével a felhasználók ezután valóban helyhez kötöttség nélkül használhatják mobiljaikat, feltéve persze, hogy süt a nap. Közvetlen napfénynek kitéve, a szerkezet négy óra alatt egy négy órai folyamatos mobilbeszélgetéshez szükséges energiát tud elraktározni.

A cég már az első évben többezres eladással számol, három év múlva pedig egymilliárd yen bevételt tervez a napelemes töltőkből. A Pocket Energy nemcsak telefonok, de egyéb mobilkészülékek, például discmanek, játékkonzolok, fényképezőgépek vagy kamerák feltöltésére is alkalmas, notebookokhoz azonban nem használható. Európai megjelenéséről egyelőre nincs információ, ám amennyiben Japánban valóban sikert arat, valószínűleg előbb-utóbb mi is találkozni fogunk vele.

Milkovits Gábor
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció