Elsődleges szempont a beruházásvédelem

A különböző negatív gazdasági folyamatok még az eddiginél is körültekintőbbé, óvatosabbá, visszafogottabbá tették a piac szereplőit informatikai beruházásaik tekintetében. Elsődleges szemponttá vált a beruházásvédelem, a kiadott forintok gyors megtérülése, a vásárolt termékek minél jobb kihasználhatósága. Különösen igaz ez a hardvereszközökre, amelyeknél a nagyon gyors amortizáció kockázatával is számolniuk kell a felhasználóknak. Almási Gábort, a Hewlett-Packard iparági szabványszerver termékcsoportjának menedzserét a hazai szerverpiac sajátosságairól kérdeztük.
A. G.: – Szerencse, hogy a technológia eddigi igen gyors változása mostanra kissé lelassult. A processzorok sebessége, a kiszolgálók teljesítménye természetesen növekszik, de ez nem hoz architekturális változást, így a gépek nem avulnak el olyan hamar, mint korábban. Például az elmúlt években az egyprocesszoros szervereknél az elavulás már néhány hónap után problémát jelentett, ezért a vásárlók egy része olyan beruházásnak ítélte a szervervásárlást, amelynek megtérülési mutatói távol állnak az optimálistól.

B. O.: – Milyen piaci trendek figyelhetők meg a 2003-as évben, változtak-e a vevői szokások?

A. G.: – A hazai trendek alapvetően nem változtak, a vevők nagyjából ugyanolyan elvek alapján választanak, mint eddig, a belépőszintű vásárlóknál, magyarul a kisvállalkozóknál továbbra is alapvetően az ár a meghatározó. A közép- és nagyvállalatoknál már jobban érvényesülnek az ár/teljesítmény arányból fakadó előnyök, ezért ez az a vásárlói réteg, amelynél a HP-szerverek sikerei is látványosabbak.

B. O.: – A különböző felmérések szerint a HP globálisan és hazai viszonylatban is jó ideje első a szerverpiacon. Ez azt sugallja, hogy a kisvállalatok számára is van adujuk...

A. G.: – Természetesen számukra is vannak érveink, csak kicsit szűkebb területen mozoghatunk. Előretörést jelentene, ha a belépőszintű felhasználók elfogadnák, hogy az egyprocesszoros szerverek is igazi kiszolgálók, nem pedig PC-k, mint ahogy a tévhit tartja. A gyakorlat az, hogy a vásárlók inkább a kétprocesszorosra bővíthető gépet vásárolják meg, azután soha nem bővítik a második processzorral, mert nincs is rá szükségük. Ennek felismerésével jelentős költségmegtakarítást érhetnének el, és az így fennmaradó összeget fejlettebb funkcionalitást biztosító kiegészítők megvásárlására fordíthatnák.

Az is egyfajta áttörést hozhatna, ha a felhasználók felismernék azokat az előnyöket, amelyekkel a HP-szerverek technológiai téren rendelkeznek a noname kiszolgálókkal szemben. A HP-szerverek lényegesen nagyobb megbízhatósága és teljesítménye, a fejlett rendszerfelügyeleti funkciók és az olyan „finomságok", mint a komponensek üzem közbeni cserélhetősége, jól fémjelzik mindezt.

B. O.: – Említette a beruházásvédelem szükségességét...

A. G.: – E cél érdekében a HP-kiszolgálókhoz szánt kiegészítők akár több, egymást követő szervergenerációban is felhasználhatók. A merevlemezekkel kapcsolatos hosszú távú stratégiánk szerint pedig a jelenlegi kiszolgálóink nemcsak a legújabbnak számító, hanem akár a többéves diszkeket is képesek fogadni, jelentős költséget takarítva meg az új termékekbe beruházó vevők számára, ugyanakkor fokozatos technológiai frissítést téve lehetővé. Sőt ez a fajta beruházásvédelem odáig megy, hogy ezek a merevlemezek a belépőszintű diszkalrendszereinkben is felhasználhatók: a vevőnek nincs más dolga, mint hogy a merevlemezeket a szerverből a külső tárolóeszközbe telepítse át. A diszkalrendszerbe integrált intelligencia pedig automatikusan felismeri a diszkek korábban rögzített logikai karakterisztikáit, s rövid időn belül kész az éles üzemre.

B. O.: – Milyen újdonságokat hozott az idei év, és azok mennyire terjedtek el Magyarországon?

A. G.: – Az iparági szabványszerverek területén jelenleg a legforróbb témát az extrém sűrűséget megvalósító, ún. blade-szerverek képviselik – ezek elsősorban
a gyors telepíthetőség, az automatizált terheléselosztás és erőforrás-menedzsment terén hoznak áttörést az Intel-processzor alapú kiszolgálók korábbi generációjához képest. A HP blade-szerverei magas számítási teljesítményük és megnövelt rendelkezésre állásuk révén ideálisan alkalmazhatók többszintű adatközpont-környezetekben, ahol főleg webhosting, e-commerce, terminal és streaming media jellegű feladatok elvégzésére javasolt a felhasználásuk. A nemzetközi trendekkel összhangban már Magyarországon is megtörtént az első blade-architektúrák telepítése, és több ígéretes projekt van folyamatban.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció