Új mobilnavigációs rendszer a T-Mobile-tól

A német mobilszolgáltató, a T-Mobile a világon elsőként indít útjára olyan mobiltelefon-alapú navigációs rendszert, amelyik mind a három, egymástól eltérő vezeték nélküli technológiát használja.
A T-Mobile NaviGate BlueKit-je GPRS-t, vezetéknélküli Bluetooth-t és GPS technológiát, így teszi lehetővé, hogy a fogyasztók mobiltelefonjukat gépkocsi navigációs rendszerként használják. A szolgáltatás - melyet elsőként Németországban indítottak el - a tervek szerint 2003 második felében Európa számos országában is elérhető lesz.

A technológia röviden vázolt működése a következő: a gépkocsiban található a NaviGate szoftverrel felszerelt GPRS-kompatibilis telefon. A telefon egy kis GPS-vevőhöz csatlakozik a vezeték nélküli Bluetooth technológia segítségével. Amikor a felhasználó megad egy rendeltetési helyet, az információ a GPRS hálózaton keresztül továbbítódik a T-Mobile forgalom-szerverére, amelyik kiszámítja az utat, és az adatokat elküldi a mobiltelefonra. Amikor a felhasználó úton van, őt folyamatosan követi a GPS rendszer, amelyik jeleket küld a telefonra, így aktiválja hangüzenet-lehetőséget, illetve a telefon kijelzőjén megjelennek az útinformációk.

A T-Mobile ügyfelei közel valós idejű forgalomjelentést is kérhetnek, melyben a forgalmi dugók elkerülésére alternatív megoldások közül választhatnak. Husam Azrak a vállalat szóvivője elmondta, hogy "ez a szolgáltatás azért kívánja meg a GPRS kapcsolatot már az út elején, mivel csak így biztosítható a folyamatos és folyamatosan frissített információ küldése."
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció