Nokia 6100

Teszteltük a készüléket

Testhez álló, elegáns külső, színes, 4096 szín megjelenítésére alkalmas, jól látható képernyő és számos fontos, könnyen kezelhető funkció - röviden így írható le a Nokia felső kategóriás, főleg üzletembereknek ideális telefonja, a 6100-s készülék. A típus a gyártó egyik legkisebb készüléke, amelyben napjaink legtöbb mobilújdonsága megtalálható. Ezt a készüléket tesztelte szerkesztőségünk több héten át a telefongyártó jóvoltából, még mielőtt a magyarországi forgalmazás megkezdődött volna. Időközben mind a három hazai szolgáltató megkezdte az értékesítését.
Pedig amikor elkezdtük a készülék tesztelését, a Nokia 6100 még az egyik hazai szolgáltatónál sem volt kapható, és a telefon tesztelése idejére átadott leírás is angol nyelvű volt. A leírásra azonban nem sok szükség volt, hiszen túl azon, hogy a készülék - ahogy manapság szinte mindegyik telefon - magyar nyelvű menüvel is rendelkezik, a menürendszere is nagyon hasonlatos a régebbi Nokia telefonokéhoz, s igen logikusan felépített, így azok az üzletemberek, akik már megszokták a korábbi készülékeket, igazán könnyen tudnak váltani erre az új mobil "ketyerére", mint ahogy azok is hamar megszeretik, akik csak most kezdik a 6100-essel való ismerkedést.

Most pedig nézzünk néhány olyan szolgáltatást, ami a készülék egyik elődjének tekinthető Nokia 6210-esben még nem volt. Talán nem a legfontosabb, de jópofa újítás például, hogy a beszélgetés kihangosítható - azaz mondjuk, ha olyan telefonközpontot hívunk, ahol sokáig tartani kell a telefont az ügyintéző kapcsolásáig, nem kell a kezünkben tartani a telefont, letehetjük az asztalra, amíg az automata által játszott zenét kell hallgatni. Egyszerűen csak meg kell nyomni a "Hangsz." (hangszóró) gombot, s máris aktiváltuk a kihangosító üzemmódot.

A telefon talán egyik legfontosabb újdonsága, hogy háromnormás, azaz a 900, 1800 és 1900 MHz-es frekvenciasávon is működik - biztosítva ezáltal, hogy akár az Egyesült Államokban is kedvenc készülékünket használhassuk. Nem kell tehát kölcsöntelefonért futkosni, mielőtt elhagynánk Európát. A frekvenciák közötti átváltás teljesen automatikusan történik, tehát semmiféle felhasználói beavatkozásra nincs szükség, ha leszáll a repülőnk a tengerentúlon, vagy épp visszaérkezünk Budapestre.

A 6210-eshez képest óriási fejlődés a 6100-s telefon 128x128 pixel felbontású, 12 bites színmélységű színes, 4096 színt megjeleníteni képes kijelzője. Ez - túl az esztétikai élményen - azért is fontos, mert a telefon már támogatja a GPRS alapú multimédiás üzenetküldést, az MMS-t (Multimedia Messaging Services). A szolgáltatás segítségével színes képet, dallamot, szöveget tartalmazó üzenetet is fogadhatunk, sőt akár mi magunk is továbbíthatunk. Támogatott képformátumok: GIF 87a, GIF 89a, JPEG, PNG, WBMP (Wireless Bitmap Picture), OTA BMP. A telefonhoz külön kiegészítőként megvásárolható egy digitális fényképezőgép is. (Egyébként a kijelző fényerőssége is állítható, így biztosak lehetünk abban, hogy a környező fényviszonyok ellenére is jól láthatjuk a telefonon lévő képeket, információkat.)

Maradva még egy pillanatra a színes kijelzőnél és a GPRS-nél, ez a WAP esetében is kellemesebb mobilinternetezést tesz lehetővé, hiszen manapság már a WAP-oldalak között is egyre több a színes tartalom, a csomagkapcsolt GPRS segítségével pedig gyorsabban és olcsóbban lehet netezni, mint a hagyományos kapcsoltvonali eléréssel. (Azok, akik 6210-essel wapoztak, jobban teszik, ha mielőbb váltanak a 6100-ra, hiszen ezáltal jelentősen spórolni lehet a telefonszámlán.) Egyébként a böngésző a "0" gomb hosszú nyomva tartásával is elindítható, azaz meglehetősen egyszerűen lehet elérni, de persze a menüben is megtalálható. A Nokia 6100 a WAP 1.2.1 szabványt támogatja.

A telefon a HSCSD-vel maximum 43,2 kbps sebességű adatátvitelt tesz lehetővé.

A gyártó egyik újítása az is, hogy lehetőség van Java alkalmazások, programok letöltésére és futtatására is. A Java alkalmazások a Nokia Application Installer telepíthetőek, vagy akár WAP-ról is letölthetőek. A telefonban eredetileg 3 darab gyári Java-alkalmazás van telepítve, s további 3 tölthető rá, de ha esetleg nem kedveljük a gyári alkalmazásokat, akkor azok törlésével továbbiak számára is helyet biztosíthatunk: összesen 384 kByte memóriahely lett lefoglalva a midletek számára, egy midlet pedig maximum 64 kByte lehet. Arra azért nem árt vigyázni, nehogy olyan alkalmazást töröljünk a telefonból, aminek egyszer még hasznát vehetjük (például a térképes világóra nagyon praktikus). Sajnos elég könnyű kitörölni az alkalmazásokat akár véletlenül is, ezért tényleg vigyázzunk.

A régebbi készülékből ismert számológép természetesen most is rendelkezésre áll a telefonban, de olyan új extrák is megjelentek, mint az időzítés (visszaszámlálás) és a stopperóra, mely részidőt és futamidőt is mérni tud. Praktikus a converterII is, mely a különböző mértékegységek közötti átváltást segíti. Alkalmas hőmérsékletek (fahrenheit, celsius), pénznemek, tömegmértékegységek, hosszúság, terület, térfogat közötti átváltásra is.

Praktikus újítás a 6210-eshez képest az automatikus billentyűzár, bár valószínűleg azok, akik más gyártó készülékeiről váltanak a 6100-sra, ezt természetesnek veszik, mint ahogy a képernyővédő funkciót is, ami szintén létezik a 6100-ban. Egyébként a telefon tulajdonosa több színséma közül válogathat, sőt a képernyő hátterét is beállíthatja, lehet a telefonon tárolt színes képek közül válogatni. (10+5 kép tárolható, és mind a 15 cserélhető/ törölhető).

Azok az üzletemberek, akik ráuntak az egy idő után kissé dühítővé váló, sípoló csengőhangokra, szintén váltsanak a 6100-ra, mert ez a telefon már képes többszólamú csengőhangok megszólaltatására is (4 hangú polifónia, 43 hangszer, Scalable Polyphony MIDI [SP-MIDI]. A Nokia Sound Converter (a PC Suite része) segítségével MIDI fájlok konvertálhatóak és tölthetőek a készülékbe, akár WAP-ról is letölthetünk ilyen zenéket. Természetesen SMS-ben is fogadhatunk csengőhangot. Úgyhogy, ha van vállalatának vállalati himnusza, akár az is megszólalhat a telefonon - erősítve ezzel cége imidzsét egy tárgyaláson:-) Persze a legjobb, ha a beszélgetőpartnereinket nem zavarjuk meg csengő telefonnal, ilyen esetre jól jön, hogy ahogy már az előző Nokia sorozat is, úgy a Nokia 6100 is támogatja a vibrálós hívásjelzést.

A 6210-esről "érkezetteknek" természetes az is, hogy a hívó felek hívócsoportokba rendezhetőek, csengőhang és csoportlogó rendelhető hozzájuk, illetve hogy a szolgáltatónk nevét ábrázoló felirat helyére operátorlogót menthetünk el.

Az is evidens, hogy naptár és teendők szolgáltatás segítségével személyes titkárként is használhatjuk a 6100-st. A funkción azonban történt némi fejlesztés is, ami még inkább megkönnyíti a használatát. A játék menüpont alatt ezúttal nem a már jól megszokott kígyó, memóriakártya stb. unaloműző alkalmazásokat találtuk, hanem egy sakkprogramot. Jó hír, hogy további játékok is letölthetőek. (A telefonhoz egy CD lemez van mellékelve, ezzel lehet a telefont számítógéppel összekapcsolni, lementeni és rátölteni adatokat, alkalmazásokat stb.)

Negatívumot igen nehéz a telefonnal kapcsolatosan említeni, de azért essék szó arról is. Kissé nehézkes az előfizetőt azonosító SIM behelyezése a telefonba. Ha netalántán a telefont olyan üzletasszony fogja használni, akinek műkörme van, mindenképpen kérjen meg valakit, hogy tegye be a SIM-kártyát, mert esetleg a körme fogja bánni. E sorok férfi szerzője, aki értelemszerűen műkörömmel sem rendelkezik, legalább tíz percig vacakolt a telefonnal, mire be tudta tenni a kártyát a telefonba. Az is igaz, hogy a SIM-kártya a mostani konstrukcióban jóval stabilabban rögzítve van a helyén, így nem fordulhat elő, hogy rosszul érintkezik a telefonnal. Ráadásul lehet, hogy csak a sorok szerzője volt kissé ügyetlen…:-))

A másik, ami miatt kissé szomorú voltam, hogy hiába van infra a Nokia 6100-ben és a Nokia 6210-esben is, a két készülék között nem sikerült az infrás adatátvitel. Pontosabban csak a 6100-ról sikerült a régebbire névjegyet küldeni, de a 6210-esről az újra nem sikerült átmásolni a telefonszámokat infrával, mert az infrakapcsolat megszakadt. Természetesen azért nem kell lemondani arról, hogy a régi telefonról az új telefonra másoljuk a hívószámokat, adatokat, hiszen más módon (pl. számítógéppel) így is megoldható az adatok átmásolása. Még egyszerűbb a helyzet, ha a hívószámok a SIM-kártyára vannak mentve.

Ez azonban csak apróság, összességében mindenképpen javaslom a 6210-es felhasználóinak, hogy mihamarabb térjenek át a Nokia 6100-ra. Egyébként, a mostanában gyakran emlegetett Unicode probléma ezt a telefont - tapasztalataink szerint - nem érinti, de lehet vele 160 karakternél hosszabb SMS-eket is küldeni. Hasznos lehet - bár magam azonnal kikapcsoltam ezt-, hogy immáron magyar nyelvű szöveges üzeneteket is írhatunk prediktív szövegbevitellel.

Ha a Nokia 6100 megvásárlása mellett döntene, vigyázzon, mert van egy nagyon hasonló külsejű és hasonló tudású másik Nokia telefon is, a Nokia 6610. Utóbbi egyébként sztereó FM-rádióval is rendelkezik.

Az alábbi összefoglaló táblázatban megtalálhatja a Nokia 6100 további paramétereit. (A táblázat a Westel Mobil Rt. honlapjáról származik, mivel a Nokia Magyarország oldalán még csak a 6610 adatait sikerült megtalálni. A 6100 azonban már a Pannon GSM és a Vodafone értékesítőinél is kapható.)

Összefoglaló táblázat

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció