PC-k adókedvezménnyel

Akciók már a nyár elején

(Módosítás: a cikk 17-én délben már olvasható volt, de 18-án kibővült a nyertesek listájával.) Április 17-én délelőtt a Műegyetemen az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az Oktatási Minisztérium és a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium vezetőinek részvételével sajtótájékoztató keretében hirdették ki a "Sulinet Expressz - Ne maradj le róla!" adókedvezményes számítógép és számítástechnikai eszköz vásárlási pályázat eredményeit.
A - főként a számítógép-forgalmazók, beszállítók részéről - rendkívüli érdeklődéssel kísért eseményen Magyar Bálint oktatási miniszter a Sulinet Express projektről, Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a távmunkáról, Kovács Kálmán informatikai miniszter pedig a svéd modellről tartott előadást. A svéd modellt követte a kormány, amikor előkészítette, és a parlament, amikor elfogadta azt a törvényt, amelynek keretében a munkahelyek által a munkatársaknak használatra átadott PC-k után nem kell szját fizetni, és a tanulmányi célokra vásárolt otthoni számítógépek után a vásárló 60 000 Ft adó-visszatérítést kaphat.

Az adó-visszatérítéshez persze meghatározott - ám mint az eredményhirdetésen kiderült: meglehetősen széles - körből lehet csak beszerezni a számítógépeket, hogy pontosan kitől és milyen feltételekkel, azt Borbola István, az OM főtanácsadója ismertette. A 69 nyertes részéről a május 26-ig megkötendő szerződések aláírása után megindulhat az újabb verseny, immár a vásárlók kegyeiért. Mint a helyszínen kérdéseinkre elmondták: többen különféle akciókat terveznek már a nyár elejére, mert szeretnék elkerülni, hogy a szerződést követő iskolai szünet miatt őszre, év végére halasztódjanak az adókönnyítéssel meghirdetett vásárlások.

***

A svéd modell a családok 50%-át érintheti, minden olyan családot, amelynek van pedagógus vagy tanuló tagja. A győztes pályázóktól ízingelt, vásárolt, bérelt PC-k, szoftverek esetén a személyi jövedelem adóból több évig évente 60000 Ft leírható. A beszállítói pályázaton 149 cég összesen 169 pályázattal vett részt, ebből 66 győztes pályázat született; a pályázatba 1040 eszközt (2200 típust) vontak be, köztük 258-féle PC-t, 72-féle szoftvert; 2003. május 26-ig a forgalmazók megkapják a szállítói szerződéseket; június 1-jétől a pedagógusoknak ingyenes IT-továbbképzést, vásárlói közösségeknek csoportos kedvezményeket kívánnak adni.

***

A győztes beszállítók, akiktől a majdani adóvisszatérítésre számító vásárlők május 26-a után be kell, hogy szerezzék eszközeiket: 4 KREA, Albacomp, Ansys, C and Trade, Canon, Center, CEO, CHS, Comp-Land, Digital Szerviz, Diplex, Dunaweb, Ebolt, EMJ, Euro One, FEFO, Flaxcom, FN-Comp, Four Trend, Fujitsu, Getronics, Hard-Tech, Hewlett Packard, HRP, Humansoft, Hungarian Data Systems, IBM, Kventa, Lap Stúdió, Media Markt, MID-Comp, MOD, Nap-Szám, Partner-Computer, Portocom, Printer-fair, Professional, Prolong, Qwerty, R.A. Trade, Rack Computer, Robohardware, Rufusz, Selectrade, Szintézis, Tom-Technik, TRIAK, TRICOMP, Unitel City Computer, VAR, Veszprog, Z-Comp.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció