Politikai csatározások digitálisan

A világon egyedülálló módon válhat követhetővé hamarosan a törvényhozási munka és a jogalkotás folyamata. A parlament bizottsági üléseinek jegyzőkönyveit, a hozzá kapcsolódó szakértői vitákat, a hozzászólásokat és a végül elfogadott törvényt együtt, egységesen láttatja a CompLex CD Jogtár, melynek szerkesztői azt tervezik, hogy a most megjelenő dupla korongon még csak a 2002-ben megválasztott parlament jegyzőkönyveit és ezzel kapcsolatos történéseit rögzítik, a későbbiekben viszont folyamatosan feldolgozzák az előző ciklusok eddigi összes rendelkezésre álló iratát.
A CompLex CD Jogtár "Törvényhozás, vita" nevű adatbázisában a 2002-ben megválasztott új országgyűlés jogalkotási jegyzőkönyvei és ezzel kapcsolatos más nyilvános és közérdekű dokumentumai találhatók. A szerkezet: benyújtott törvényjavaslat, hozzá kapcsolódó bizottsági viták jegyzőkönyvei, általános vita (plenáris ülés) - ez tovább bontható: miniszteri, előterjesztői expozé, bizottsági többségi és kisebbségi vélemények, frakciók vezérszónoklatai, képviselői hozzászólások, majd az elfogadott törvény és indokolása. Kezdődik a 2002. május 21-én elfogadott, minisztériumokról szóló törvénnyel, zárul a 2003. március 28-án kihirdetett adómódosító törvénnyel.

A jog iránt kevésbé, azonban a politika iránt annál inkább érdeklődőknek óriási könnyebbséget jelenthet a digitalizált tartalom, ugyanis a teljes szövegben szabadszavasan lehet majd keresni, a jogszabályokhoz pedig közvetlen hivatkozások (linkek) visznek. A kiadó a kezdeményezést tovább folytatja. Nemcsak az újonnan elfogadásra kerülő törvényekkel egészül majd ki a CD, hanem időben visszafelé is - vázolta az elképzeléseket Jablonszky László, a jogtár főszerkesztője.

A hazai jogi, politikai kultúra és háttér jobb megértése, megismerése felé is jelentős előrelépés a CD - véli a szerkesztő, hiszen akár egy-egy politikus felszólalásai, hozzászólásai is mindenki számára egyszerűen összegyűjthetővé, visszakereshetővé, és így akár számon kérhetővé is válhatnak. Nyomon követhető lesz a jogalkotó egyértelmű szándékán túl az is, ha egy jogalkotási folyamat nem halad megfelelően, vagy pártharcok áldozatává válik.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció