A natív 64 bites Windows operációs rendszerek támogatni fogják az Opteron és Athlon 64 processzort

A Microsoft Corporation bejelentette, hogy a Windows XP és a Windows Server 2003 natív 64 bites verzióinak kialakításán dolgozik, amelyek támogatják a hamarosan megjelenő AMD Opteron és AMD Athlon 64 processzort. A Microsoft kiszélesítette a Windows XP és Windows Server 2003 rendszer 64 bites használhatóságát: így azok már a kiszolgálókba és munkaállomásokba szánt AMD Opteron, illetve az asztali és hordozható gépekbe szánt AMD Athlon 64 processzoron is futtathatók lesznek (a processzorok egyelőre fejlesztés alatt állnak). Az asztali és a kiszolgálói rendszer béta változata várhatóan 2003 közepén jelenik meg.
A Microsoft már huzamosabb ideje dolgozik a 64 bites szoftverek kifejlesztésén, illetve együttműködik az iparág első számú félvezetőgyártóival. Ez újabb bizonyítékkal szolgál a vállalat egyik elsőszámú céljára, arra, hogy nagy teljesítményű, skálázható operációs rendszereket és innovatív termékeket kíván szállítani vásárlóinak. A Windows AMD processzorokra szánt natív 64 bites verziói képviselik a legújabb állomást a Microsoft folyamatos erőfeszítéseinek sorában, amelyek a számítástechnikai innováció és az ár-teljesítmény arány javítása irányában hatnak.

Az, hogy a meglévő 32 bites alkalmazások a Windows XP és a Windows Server 2003 64 bites verzióján is futtathatók, kulcsfontosságú előnyt nyújt azoknak, akik arra készülnek, hogy a hamarosan piacra kerülő AMD Opteron és AMD Athlon 64 processzor megvásárlásával befektetnek a 64 bites technológiába. Az architektúrának ez a nagy jelentőségű rugalmassága lehetővé teszi a vásárlóknak, hogy azonnal átálljanak a 64 bites programokra, amint azok megjelennek, ugyanakkor megóvják az eddigi és a jövőbeli technológiai beruházásaik értékét.

A Windows XP és a Windows Server 2003 AMD Athlon 64 és AMD Opteron processzorra szánt 64 bites változata kiszolgálón, illetve csúcskategóriás asztali számítógépen és munkaállomáson való használatra készült. A várakozások szerint az új rendszerek számos művelet hatékonyságát növelik. Ezek közé tartoznak például a mérnöki és a tudományos projektek, az online tranzakciófeldolgozás, az adattárházak működtetése, a digitális tartalomkészítés, a videoszerkesztés, a legösszetettebb játékok és a számítógépes tervezés.

A Microsoft 2002 negyedik negyedévében eljuttatta számítástechnikai partnereihez a 64 bites operációs rendszer egy fejlesztés alatt álló változatát, és mellékelte hozzá az AMD 64 bites processzorra való alkalmazásfejlesztéshez szükséges eszközöket is.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció