Felmérés a Windows Server 2003-as tesztelők körében

A cikkíró kapott két levelet drótpostán a Microsofttól, amelyben arra kérték, hogy töltsön ki egy felmérőlapot a Windows Server 2003 (WS2K3) próbaüzeme közben tapasztaltakról. Lássuk, miről is érdeklődött a fejlesztői gárda, mert gondolom, tanulságos! A cikkíró egyébként feltehetően csak úgy kerülhetett a megkérdezettek listájára, hogy aktiválta a WS2K3 RC2 állapotú próbaváltozatot a legerősebb gépén, és kitöltötte a CPP regisztrációt, tehát nem hivatalos tesztelőként. Ezek szerint a kérdőív igen széles tömegeknek szólhat, potenciálisan a Microsoft által nemrég közölt 550 ezer CPP-ben regisztráltnak.
Company Preview Program (CPP)

A kérdések minkét levélben azonosak voltak, tehát valamiért duplán küldték, de mellbe vágóknak éppen nem tekinthetők. A CPP, korai bevizsgáló programba történő jelentkezéskor kitöltött regisztrációs adatok egyeztető táblázata után jöttek a kérdések, többnyire menüből választhatóan, de olykor szöveges indoklást is kértek.

Mennyi idő múlva telepít?

Mindjárt az elején érdeklődtek, mennyi időn belül tervezi az interjúalany a WS2K3 telepítését. A cikkíró, persze a legrövidebb időt írta be, de arra nem volt mód, hogy jelezze, csak szakújságírói tesztelőként fogja telepíteni, amint csak lehet, a véglegeset. Más kérdés, hogy telepítené-e saját zsebből? Lehet, hogy meglepetést okoz, de igen. A WS2K3 architekturálisan annyira fejlett termék, amelynek az azonnali bevezetése javasolható mindenkinek. Még a halogatott Windows 2000 Server (W2KS) korszakot is átlépve, ha valaki még ez előtti korszakban ragadt. Például Windows NT4 vagy régebbi szervereknél, pláne, ha asztali rendszerekkel képzel szerver feladatokat megoldani.

A kis vállalkozásoknál is ez gondolandó meg. Tényleg most jött el az ideje az NT4 - WS2K3 váltásnak. Ha azok a piszkos anyagiak nem korlátoznák a dolgot. Főként a mai recesszióban, ami sajnos különösen nálunk sújtja hihetetlenül erősen az informatikai szektort, minden politikusi handabanda ellenére! Viszont a WS2K3 architektúrája már egészen kis üzletméreteknél is jelentős megtakarításokhoz tud vezetni. Egy dologra esetleg azért még érdemes várnia a kis vállalkozásoknak, az év második felében időszerű, WS2K3 SBS, azaz, Small Business Server, kifejezetten a kis vállalkozásokra optimalizált változat megjelenésére.

A helyi hálózaton lógó szervereket is lehet specializálni adott feladatokra. A cikkíró például nem a WS2K3-at használja a drótposta leveleinek a fogadására, hanem a magyar nyelvű W2KS konfigurációt, de akár asztali W2K Professional, vagy Windows XP Professional(!) is elegendő volna erre a célra. Az otthoni és kis irodai konfigurációról egyébként már volt szó a cikkíró előző cikkében, amelyben egy Gigabyte alaplappal készített szerver beállítását elemezte (l. a cikk végén a hivatkozások közt!).

Melyek a vonzó paraméterek?

A WS2K3 vonzó új paramétereit felsoroló menüből csak egyet nem lehetett kipipálni: a 4-tagú gépfarmot. Egy újságírói tesztkörnyezetben ez már nem nagyon képzelhető el, legföljebb a legnagyobb hírportálok engedhetnék meg maguknak, de ők is tipikusan kölcsön kapnak erre a próbára tesztkonfigurációkat. Nem jellemzően szabadúszókra méretezett feladat. Azért érdemes végigelemezni, mi is volt a menüben?

Active Directory

Első helyen szerepel az Active Directory (AD) Microsoft címtári technológia javításainak a szerepe a választásban. Igen, a cikkíró a WS2K3 korszakban látja időszerűnek a saját kis hálózatán is bevezetni az AD-t, mert eddig jól elvolt csoportmunka konfigurációban, ami azonban nem teszi lehetővé az adatvédelmek igazi vizsgálatát a tesztelések során. Más kérdés, hogy mit mond ez olyan alkalmazónak, aki éles üzemben akarja használni. A cikkíró véleménye szerint ugyanúgy fontos bárkinek a WS2K3 AD használata, mint magának. A jövő a címtári technológiák irányába tart, különösen a .NET hálózati koncepció alapvető részét képező UDDI (Universal Description, Discovery Integration - univerzális objektum leíró, és kikeresés integráló szótáras) meta-címtárakra építve.

Biztonságosabb szervertechnológiák

A megnövelt biztonságtechnikai eszközökre vonatkozott a következő pont, amelyek használata nyilvánvaló.

IIS6 - kernelmodullal a szívében

Az említett klaszter kérdést átugorva az Internet Information Server 6.0 (IIS6) előnyeire került a sor. A legfontosabb dolog, hogy az IIS6-nak a legfontosabb rutinjai bekerültek a lehető legvédettebb helyre, az NT kernel egy moduljába, tehát nem felhasználói, hanem kernelmódban futnak. Ezzel az IIS6 védelme minden korábbinál szigorúbbra csiszolható. Biztos lesznek védelmi rések, mert azok szinte soha nem szüntethetők meg, de az IIS6-tal valami egészen új korszak kezdődött a Microsoft szerverek kategóriájában. Talán ez a legnagyobb horderejű változások egyike! Egyben oka annak, hogy az IIS6-ot soha nem lehet rávinni a korábbi NT szerverek változatokra. Aki Microsoft webszervert akar igazán biztonságosan üzemeltetni, annak a WS2K3 váltás kikerülhetetlenül fontos!

Menedzsereszközök

A következő kérdésben a menedzser eszközök jelentőségét firtatták. Természetesen ez is fontos, mert rendkívül sokkal kényelmesebbé teszi a rendszergazdák dolgát. Ehhez a témához tartozik még háttér információként, hogy a WS2K3 RTM után az operációsrendszer fejlesztői csoportból a menedzser szoftvereket készítő szakértőket átszervezik a tárgazdálkodási témák fejlesztésével foglalkozó, leginnovatívabb témákon dolgozó csoportok körébe. Tehát a Microsoft is nagy fantáziát lát ebben a témakörben, nyilván pénzt is szán rá eleget. A cél, hogy a Microsoft tudjon keresztplatformos környezeteket is versenyképesen támogatni. Igaz, olyan konkurensekkel kell megbirkóznia, mint a CA-Unicenter TNG, vagy az IBM Tivoli.

Stabilitás

A hardver-szoftver környezet stabilitása nem kevésbé fontos, mint a biztonság. Bár, a kettőt sokan keverik. A biztonság első sorban adatvédelmi téma, míg a stabilitás, üzemeltetési. A sajnos máig sem kiküszöbölhető kékhalál okok földerítésénél kezdődik, és az üzem közben cserélhető eszközökig, újraindítás nélkül telepíthető komponensekig terjed a skála. Nos, a WS2K3-ra telepített szoftverek szinte mind azonnal működtek a cikkírónak, csak egy béta változatúnak minősülő, Corel SVG XML vektorgrafika megjelenítő csinálta eddig a balhét. Hardverváltozások nem merültek föl, ezért például az egy hónapnyi üzem alatt nem fordult elő újraaktiválási alert. Az üzem közbeni cseréket egyelőre nem erőltette, bár az USB porton át volt ’forgalom’, digitális fotók átvétele kapcsán.

Remote Desktop

Az egyebek felsorolására szolgáló cellába a cikkíró beírta a szerinte legfontosabbnak tartott architekturális újdonságot, a Windows XP-ben megjelent, új, RDP2 protokollal működő Remote Desktop Connection technológia bevezetését a szerver technológiába. Ezzel ugyanis a sokfelhasználós Windows terminálszerver korszak is új dimenziókat kapott. Az alkalmazásokat szinte tökéletesen ugyanolyan környezetben használhatjuk, akár a szerver munkahelyén ülve a ’főkonzol’ mellett.

Alkalmazásszerver üzemmód

Továbbá, az egyebek cellába került a válaszban az RDP2-re alapozható Application Server Service, az alkalmazások távoli használatát lehetővé tévő technológia jelentősége miatt. Ez teszi lehetővé, hogy egy WS2K3 szerverre (vagy szerverfarmra - nagyobb cégeknél) feltelepítsük a cégnél használt összes fontos, hálózati, alkalmazói és adatbázis-kezelői szoftver arzenált. Ezt használhatja a cég összes alkalmazója, és munkájukat jól képzett, kis létszámú szakember központilag tarthatja kézben. Gyökeresen kiküszöbölve a licencgondokat is!

Fő alkalmazási szerepek

Két menüsorozat érdeklődött arról, mi lesz a legfontosabb funkciója a telepíteni kívánt WS2K3 szerver konfigurációnak, és egyáltalán milyen funkciókra használná az interjúalany. A cikkíró az alkalmazásszerver funkciót tette a legfontosabb helyre, mert a Remote Desktop távmunka lehetőséget fontosságában mindennek elébe helyezi. Természetesen szükség lesz, az egyetlen nagy teljesítményű helyi erőforráson: adatbázis-kezelő, állomány és nyomtatáskezelő, hálózati infrastruktúravezérlő, valamint legalább lokális webszerver-funkciók üzemeltetésére is. Az Active Directory bevezetéséhez ez lesz a fő címtári és doménvezérlő (DC) szerver is.

Mégiscsak fontos a Remote Desktop?

A következő kérdést ugyancsak gyakorlatiasan szegezték a válaszolónak. A Start menüből indulva indítsa el a Remote Desktop Connection menedzsert, és arról azonosítsa, mi a helyes megfogalmazása a képernyő tulajdonságok beállítására szolgáló funkciónak. Aki még soha nem használta, az itt lebukik. És ezzel ráveszik, hogy legalább kezdjen el foglalkozni vele. E funkció fontosságát a cikkíró már eddig sem győzte hangsúlyozni a cikkben. Úgy tűnik, a Microsoft koncepciójában is fontos helyet foglal el, ha ilyen mélyen érdeklődik miatta. A W2KS korszakban elterjesztett terminálszerver megoldásnál még nem volt olyan határozottan lelkes az ilyen távmunka technológiákért, talán azért tette olyan bonyolulttá a terminálszerver licencek aktiválási procedúráját. Amely egyébként az eddigi hírek szerint az RD esetében sem fog lényegesen könnyebbedi. Pedig jobb volna 5 licencig megadni az ingyenes használatot a kisebb konfigurációk számára.

Megelégedettség

A cikkíró nagyon elégedett volt az egy hónapos üzemmel. Bármit telepített vagy törölt, a rendszer stabil maradt. Leállítani csak ritkán kellett, leginkább hardverbütykölés miatt, olykor nem is a szerveren, hanem a megfogyatkozott elektromos csatlakozási pontok miatt stb. Nem várt leállás minimális volt, de vélhetően az sem a WS2K3 miatt. Ugyanakkor a leállítás először nagy meglepetést okozott. Rá kellett jönni, hogy át kell állítani a leállítási menüt nem tervezettnek, mert csak akkor lehetett megnyomni az OK gombot! A leállás okát viszont így jól dokumentálni lehet (pl. rendszerkonfiguráció változtatás miatt). A telepítés közben gyakorlatilag alig volt hiba. A telepítés sebessége is kielégítő volt. Ugyanakkor a Visual Server .NET próbaanyag telepítése elég masszív időt vett igénybe. Igaz, egy korai időből származó DVD olvasó emésztette a CD-halmazt.

A szokásos, küldhetünk-e még információt, pipák lekezelése után már készen is voltunk. Többet is kérdezhettek volna, éppen, de ha ebből 550 ezret kell valakinek földolgozni, hát az egy csinos kis feladat lesz.

Magyar nyelvű WS2K3 portál

A Microsoft magyar irodája rendkívül sok figyelmet fordít a hazai érdeklődők tájékoztatására. Érdemes időnként körülnézni az alább jelzett hivatkozások segítségével. Beleértve a fejlesztőknek szánt, rengeteg ingyenes kódot is tartalmazó, fejlesztői portált. A központi tájékoztatón megjelent egyik fontos hír, hogy már hozzáférhető és letölthető a tömeges WS2K3 telepítést támogató eszközrendszer bétaváltozata. A fejlesztői portál, pedig arról ad hírt, hogy már a legutóbbi, mobilfejlesztésekről szóló, februári fejlesztői konferencia előadásainak az anyagai is elkészültek és hozzáférhetők.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció