Hiába jók a programozóink, ha nem egységes piacra termelnek

Cégem, a Graphisoft már 15 éve jelen van az Európai Unióban. Amikor az amerikai piacra próbáltunk betörni, lenéztek bennünket. Nem magyarként, európaiként. Akkoriban még nem értettük, miért erősebbek az amerikai szoftvercégek, mint az európaiak, hiszen nálunk is legalább annyira jó programozók voltak - mondta Bojár Gábor (Graphisoft) az Európai Unió Kommunikációs Közalapítványának mai, a szombati népszavazás előtti utolsó sajtótájékoztatóján Budapesten.
- Már tudom, hogy az amerikaiak sikerüket nem jobb képességeiknek köszönhették, hanem annak, hogy egy hatalmas, egységes belső piacra termelhettek. Ennek köszönhetően sok mindent sokkal gazdaságosabban tudtak gyártani, és egészen más skálán kellett gondolkodniuk, mint a szétszabdalt európai piacon szereplő cégeknek.

Ezért most, amikor végre mi is beléphetünk az egységes piacra, nem az a kérdés, hogy mekkora támogatást kapunk, nem az, hogy mit ad nekünk az unió. Az a fontos, hogy az Európai Unió megállja-e a helyét a gazdasági világban, és hogy mi mit tudunk ehhez hozzáadni. Én azt hiszem, sokat - mondta Bojár Gábor, aki az EU-közalapítvány kuratóriumának is tagja.

Bojár Gábor, az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány Kuratóriumának tagja, 1949-ben született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett fizikusdiplomát 1973-ban. 1973 és 1981 között az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet matematikai csoportvezetője. 1982-ben társával megalapította a Graphisoftot, melynek azóta elnöke. A cég a magyar szoftveripar legnagyobb exportőre, és a világ első három építészeti tervezőszoftvert (CAD) fejlesztő vállalata között szerepel.

1998-ban a Wall Street Journal Közép-Európa legkiemelkedőbb vezetőinek járó elismerésével díjazta. Sikeres vállalkozói tevékenységéért és a hazai szoftveripar nemzetközi rangjának emeléséért számos hazai kitüntetésben is részesült, ezek közül a legrangosabb a Magyar Köztársaság Széchenyi-díja és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal. Tagja a Soros Alapítvány Kuratóriumának, a Richter Gedeon Rt. és a HVG Kiadó Rt. igazgatóságának.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció