Kijutott a Windows Server 2003 nyitókódja

Kijutott az internetre a hamarosan megjelenő Windows Server 2003 nyitókódja, amely lehetővé teszi az operációs rendszer illegális terjesztését.
A Microsoft egyik vezetője megerősítette, hogy a Windows Server 2003 egyik nyitókódja kijutott az internetre. A társaság vizsgálatot indított az eset körülményeinek kiderítésére.

Az eset nem sokkal az új operációs rendszer április 24-ei debütálása előtt történt, és a szoftveróriás gyanúja szerint a társaság egyik vállalati ügyfele állhat a hátterében. Egyes weboldalakon terjedő hírek szerint a kijutott nyitókód ráadásul a Windows Server 2003 három különböző verziójához is használható. A Microsoft képviselője szerint a társaság át fogja kutatni a világhálót az eltulajdonított nyitókód után. "A jogi részlegünk teljes erőbedobással dolgozik az ügyön" - közölte a képviselő.

A nyitókódok általában az illegálisan terjesztett szoftverekkel kerülnek a felhasználókhoz, de gyakran egyes levelezőlistákon, és IRC csatornákon is elérhetőek. A mostani eset árnyékot vet a Windows Server 2003 kiadására. A Microsoft azt várja az új operációs rendszertől, hogy az jelentősen megnöveli a társaság részesedését a vállalati szegmensben, a kód kijutása azonban megnehezítheti a szellemi tulajdon megvédését a szoftveróriás számára.

A kódot két lépésben kell felhasználni az operációs rendszer telepítésekor, amelyből a második lépés, pontosabban annak egyik megoldása okozhatja a nagyobb problémát a cégnek. A kód először a telepítés megkezdéséhez kell, később pedig az internetes aktiváláshoz lesz rá szükség. Mivel azonban a kijutott nyitókód csoportos licenszhez tartozik, a Windows Server 2003 nem fogja kérni az internetes aktiválást.

A Microsoft szerint a Windows Server 2003 nem tartalmaz olyan mechanizmust, amely blokkolná az operációs rendszer működését lopott kód esetén. Az operációs rendszer jövőbeli frissítései és biztonsági javításai viszont tartalmazhatnak majd ilyen funkciót.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció