Háború a világhálón

24 órás eseménykövetés a neten

Akiknek a képernyőn egyenesben közvetített háborús felvételekből nem lenne elég, azok számára a világháló is ontja a nap 24 órájában az iraki háborúban készült felvételek és elektronikus tudósítások ezreit.
A háború, az amerikai katonai műveletek a neten is szinte élőben követhetők. A képek frontján a nagy amerikai tv-társaságok, köztük az ABC, a CBS, a CNN, valamint a tekintélyes amerikai hetilapok, például a Newsweek ádáz csatába kezdtek az olyan hagyományos tartalomszolgáltatókkal, mint a Yahoo, az America Online/Netscape vagy az MSN.com az elsőségért a médiaipar eme új küzdőterén is. Havonta tíz dollárért az ABCnews.com a képernyő előtt gibicelő netkatonáknak azt kínálja, hogy akár egy vezérkari főnök virtuális parancsnoki szobájából négy kamerával kísérheti figyelemmel a harctéri eseményeket. A kamerák közül az egyik az iraki főváros, Bagdad bombázását mutatja, a másikon a háborúellenes tüntetések láthatók különböző helyszíneken, míg a további kettő a Pentagon és a Fehér Ház sajtóértekezleteit közvetíti.

A versenytárs, a CNN.com is állandó videokamerás kapcsolatot nyújt Bagdadról ügyfeleinek és egy olyan "fedélzeti naplót" is kínál a háborúról, amely mutatja a csatákat és veszteségeket is, naponta aktualizált kimutatással az iraki hadifoglyokról. A méltányosság jegyében a hírtévé honlapja egy véleményoldalt is felkínál a háborút ellenzőknek és támogatóknak egyaránt.

"Az Irakban történő tömeges rombolás súlyos hiba. Hallgassanak az emberek millióira, akik azt kiáltják, állítsák meg ezt az öldöklést" olvashatjuk például az alaszkai Laura Castleman véleményét.

"Az Irak elleni háború célja az Egyesült Államok védelme egy olyan országgal szemben, amely támogatja a terrorizmust és az ellenségünk - válaszolta neki Russ Hamilton az arizonai Phoenixből.

A CBSnews a szörfözőknek szintén webkamerás képet kínál Bagdadról, és versenytársaihoz hasonlóan elektronikus levélben való riasztásra is van lehetőség, ha új hír érkezik a sok ezer kilométer távolságban lévő frontról - csemegézett az AFP hírügynökség a tv társaságok háborús kínálatából a világhálón.

A Newsweek hetilap még magasabbra tette a lécet. Objective Bagdad címmel rendkívüli oldalt indított az internetezőknek, amelyen a szörfözők kívánságra virtuálisan is megjeleníthetik az iraki elnök rezidenciáit, vagy a Baasz párt főhadiszállását, és a légi erő által megsemmisített bagdadi helyszínekről készült műholdas felvételeket is.

A "háború kötelez" szellemében a Yahoo.com teljesen új köntösbe öltöztette, átrendezte a Yahoo! News War with Irak oldalt, amelyen a legfőbb nemzetközi hírügynökségek híreihez is hozzájuthatunk.

Az AOL és leánycége, a Netscape internetezőinek a legújabb eseményeken kívül videoképek hatalmas választékát kínálja, valamint válaszolhatnak arra a kérdésre is: Úgy gondolják-e, hogy az iraki elnök megölése vagy elfogása véget vet a háborúnak? Több választ is felkínál erre: Igen, mert ő testesíti meg az iraki rezsimet. Nem, a hadseregét kell legyőzni.

Az MSNBC internetes portálján gazdag interaktív könyvtárt is böngészhetünk, például azokról a legfőbb fegyverekről, amelyeket a szembenálló felek bevetnek egymás ellen, és amelyek szerepelnek a háborúról megszólaló politikusok nyilatkozataiban.

Ami a Microsoft óriás-bébijét az MSN.com-ot illeti, véletlenül sem mulasztja el, hogy a háborús aktualitásokat kereskedelmi célra is kihasználja, vagyis potenciális vevőket toborozzon. Más érdekességek mellett például kalandozást kínál, a Fedezze fel strapabíró katonai számítógépeinket vagy A szerelem a háborús időkben, hogyan védjük meg házasságunkat című rovatokban.

Az arab média új feljövő csillaga, az al-Dzsazíra katari műholdas televízió is harcba szállt a világhálón. A www.aljazeera.net honlapot már kalóztámadások is érték, miután képeket mutatott az iraki háborúban megölt amerikai katonákról. Arab nyelvű internetes honlapja még csütörtökön is elérhetetlen volt a keddi egymást követő számítógépes kalózakciók következtében.

A hálózati támadások egyelőre meghiúsították az angol nyelvű webhely beindítását. Az arab CNN-ként is emlegetett csatorna internetes oldalának szerkesztője megerősítette, hogy az angol nyelvű webhelyet április eleje helyett csak a hónap közepén tudják elindítani, addig a 30 fős szerkesztőség megpróbálja kiépíteni a védelmet a kalóztámadások ellen.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció