Az NJSZT tevékenységét pozitívan értékelte az Informatkai Bizottság

Felkerült az NJSZT honlapjára az Országgyülés Informatikai Bizottsága múlt heti ülésének jegyzőkönyve, amelyen meghallgatták a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság vezetőit - Dr. Bakonyi Péter elnököt, és Alföldi istván ügyvezető igazgatót - a Társaság munkájáról. A bizottság valamennyi tagja őszinte elismerését fejezte ki a Társaság több évtized óta eredményes, mind szakmai, mind társadalmi szempontból feddhetetlen tevékenységéért.
A Parlament Informatikai és Távközlési Bizottsága 2003. március 18-i ülésén külön napirendi pontként került sor a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság meghallgatására.

A Bizottság tagjai számára előzetesen kiosztott, a Társaságról és tevékenységéről szóló anyagok kiegészítéseként Bakonyi Péter külön kiemelvt a Neumann-centenáriumi év eseménysorozatát, a tehetséggondozási szakosztály munkájának is köszönhetően megvalósuló hazai és nemzetközi diákversenyeket, és az NJSZT közreműködésével immár évek óta sikeresen megrendezett Internet Fiestát.

Alföldi István a Bizottságnak kifejtette, hogy a Társaság a múlt értékeit megőrizve, a jelenhez alkalmazkodva, ám az információs társadalom jövőjét szándék szerint alakítva és befolyásolva végzi munkáját a „3 I”, vagyis az infrasrtuktúra, az igény és az ismeret alkotta hármas alapkövetelmény jegyében. Ezek közül is elsősorban az információs társadalom vívmányai, az internet és a számítógép használatára irányuló igény feltámasztását, illetve az ezek használathoz szükséges ismeretek megszerzésének társadalmasítását tűzte ki céljául. Ezt szolgálja az immár több mint százezer embert érintő ECDL-program, illetve az indulásra kész háLÓRA magyar!Ž országos kezdeményezés is.

Mint számítógép-tudományi társaság, az NJSZT természetesen az informatika szakma szolgálatában is áll: szakmai és területi közösségeket működtet, rendezvényket szervez, kutatás-fejlesztési programokban vesz részt, szakértői rendszert tart fenn, és kiemelten foglalkozik a tehetségondozással is – hangzott el a beszámolón.

A Bizottság tagjainak kérdéseire válaszolva elhangzott, hogy az NJSZT mint közhasznú szervezetként működő tudományos egyesület, hagyományosan jó kapcsolatot ápol és együttműködik a többi hazai, és számos nemzetközi szakmai szervezettel. ugyanilyen jó a kapcsolat a minisztériumokkal és egyéb állami szervezetekkel, köztük is elsősorban az Oktatási Minisztériummal és az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal. Ez utóbbival kapcsolatban, szintén kérdésre válaszolva Alföldi István elmondta, hogy bár Bakonyi Péter elnököt a minisztérium helyettes államtitkárává nevezték ki, ez semmiképpen nem jelent pozitív diszkriminációt a Társasággal szemben, hiszen míg 2001-ben az IKB által kiírt pályázaton nyert összeg 22,7 millió, tavaly pedig 9 millió forint volt, a kinevezés óta az NJSZT az IHM pályázatain nem vett részt. Rogán Antal, a Bizottság elnöke elismerését kifejezve elmondta: a Társaság mögött meglévő szakmai múlt meglehetősen egyértelmű, nyilvánvaló és világos, a tisztességes gazdálkodáshoz pedig nem fűződhet kétség: éppen ezért pályázás esetén sem merülhet fel semmiféle kifogás vele kapcsolatban. Az Oktatási Minisztériummal való együttműködéssel kapcsolatban az egyik legfontosabb eredmény az „Esélyt a jövőnek” ECDL-diákakció, míg továbbra is kulcskérdés marad az ECDL összehangolása az Országos Képzési Jegyzékben szereplő informatikai szakképesítésekkel, illetve az informatika érettségivel – mutatott rá az ügyvezető igazgató.

A bizottság valamennyi tagja őszinte elismerését fejezte ki a Társaság több évtized óta eredményes, mind szakmai, mind társadalmi szempontból feddhetetlen tevékenységéért. Rogán Antal elnök hangsúlyozta, hogy a Társaság képviselői a Bizottság üléseinek szívesen látott meghívottjai, akiknek konstruktív részvételére, szakmai kérdésekben az NJSZT véleményére a Bizottság továbbra is számít.

Az Országgyülés Informatikai Bizottságának jegyzőkönyve a http://www.njszt.hu/01alt_info/19/2003.newsx/0327elismeres/parl_jkonyv.htm oldalról letölthető.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció