HDB: végrehajtási határozat a Matáv-Interdotnet vitában

A HíF kommunikációs igazgatósága ma a következőket közölte szerkesztőségünkkel: a HíF Döntőbizottság (HDB) végrehajtási határozatot hozott a Matáv Rt. és az Interdotnet Magyarország Kft. között fennálló elszámolási vitában. Eszerint a Matáv számlavezető bankjának, a CIB Bank Rt.-nek 4 379 322 forintot kell átutalnia az Interdotnet részére. Az internetszolgáltató a 2002. január 1-jétől 2003. január 31-ig járó követelés érvényesítésével kapcsolatban fordult a HDB-hez. (A határozat ellen a Matáv Rt. három napon belül terjeszthet elő kifogást.)
A Matáv és az Interdotnet közötti elszámolási vita a távközlési szolgáltatás díjának megosztásával kapcsolatban tavaly márciusban került első alkalommal a HDB elé. A HDB még a múlt év júniusában arra kötelezte a Matávot, hogy nyolc napon belül utalja át az Interdotnetnek a díjmegosztásról szóló rendelet alapján az őt megillető díjat.

Az internetszolgáltató sérelmezte, hogy a határozattal ellentétben a Matáv Rt. az Interdotnetet megillető összegből beszedési kockázat címén 4 százalékot visszatartott. A követelés behajtása iránt az Interdotnet Kft. azonnali beszedési megbízást adott a Matáv bankszámlája terhére. A CIB Bank Rt. azonban nem tett eleget a beszedési megbízásnak. Az internetszolgáltatónak írott válaszában azzal magyarázta az elutasítást, hogy "az inkasszó nem teljesíthető, mert a határozatból nem állapítható meg az összegszerűség".

Az Interdotnet végrehajtási kérelmével a döntőbizottsághoz fordult, és kérte a visszatartott követelés végrehajtását. A HDB végrehajtási határozatának indokolásában kitér arra, hogy a díjmegosztásra vonatkozó rendelet és az ennek alapján hozott döntőbizottsági határozat nem adott lehetőséget az Interdotnetet megillető díj bármilyen címen való csökkentésére. A határozat értelemszerűen nem tartalmazhatott összeget, mivel az a jogszabály szerint számítva utólag konkretizálható. A HDB határozatában felhívta a Matáv Rt. bankszámláját vezető CIB Bank Rt.-t, hogy az Interdotnet Kft. részére utalja át a több mint négymilliós összeget. A HDB arról is tájékoztatott, hogy az IHM 2003. februárjában módosította, kiegészítette a díjmegosztásról szóló rendeletet, mely szerint "az internetszolgáltatás távbeszélő hálózaton keresztül történő eléréséért felszámított díjat a távbeszélő szolgáltató saját költségén köteles kiszámlázni az előfizetői részére".

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció