Új bolygó a WAP-rendszerben

Ha az internetre általában igaz, hogy csak akkor várható el tömeges használata, ha kellő mennyiségű, hasznos magyar nyelvű tartalmat találunk rajta, akkor ez a WAP-oldalak esetében hatványozottan érvényes: tartalom nélkül hiába van már vagy öttucatnyi különféle WAP-os készülék, a kutya sem fog WAP-ozni. Ráadásul a mobiltelefon eleve más élettempót feltételez, vagyis ha nem találjuk meg gyorsan, hogy hová menjünk moziba, mi van most a tőzsdén, hol várható traffipax, akkor veszett fejsze nyele az egész információkeresés, lekéstük a kedvenc filmünket, elmúlt a jó részvényvásárlási pillanat, lefényképeztek a rendőrök...
Információszolgáltatás WAP-on eddig is volt a mobilszolgáltatóknál, ám a 777mobil elindításával a Westel új dimenziót adott a maroktelefon használatának. A 777mobil az információs és újdonságnak számító egyéb szolgáltatásokon túl abban is egyedülálló Magyarországon, hogy bárki bekapcsolódhat a tartalomszolgáltatásba, ha néhány alapkritériumnak megfelel. Természetesen maga a Westel is törekszik a teljességre, de nyilvánvaló, hogy bármilyen sokoldalú legyen is egy tartalomszolgáltató csapat munkássága, a teljességtől messze elmarad. Ugyanakkor ha bárki bárhonnan beépítheti saját játékát, információszolgáltatását vagy bármilyen hasznos funkcióját a 777mobilba, az lényegében korlátoktól mentes és rendkívül gyors tartalmi növekedéshez vezet.

Harmadik típusú találkozások

Mivel ezek a harmadik oldalról inicializált szolgáltatások egyszerű üzleti modell alapján mind a szolgáltatónak, mind a Westelnek bevételt hoznak, adott a működés és a működtetés mozgatórugója. Vagyis a bejelentkező szolgáltatóknak érdemes olyasmivel előrukkolniuk, amire fizetőképes kereslet van (manapság ilyenek például a játékokkal, oplogókkal, csengőhangokkal, háttérképekkel kapcsolatos szolgáltatások), és ezzel ők is bevételhez jutnak, a Westel is, az ügyfelek pedig olyan hozzáadott értékhez, amelyért érdemesnek tartják felkeresni a 777mobilt.

A 777mobil másik nagy előnye, hogy nem egyetlen, drága készüléktípushoz kötött, hanem bármely WAP-os telefonnal elérhető, így a több mint 1,5 millió WAP-, valamint 12 ezer színes kijelzős MMS-készüléket használó westeles a jelenleg forgalomban lévő 63-féle mobilinternetes telefon mindegyikével beléphet a szórakozás, a tájékozódás vagy az ismerkedés menüpontjába, de emellett készülékspecifikus játékokat, oplogókat és csengőhangokat is letölthet. A mobilkészülékeken nagyon népszerűek a javás játékok, idén már cca. 600 ezer alkalommal töltöttek le ilyet WAP-on keresztül Westel-készülékekre. A mobilportálon minden más szolgáltatót sokszorosan felülmúló játékhalmaz található: több mint 100 alaptípus 500 változatban! A készüléktípushoz történő alkalmazkodást csak egy dolog múlhatná felül, ha magához a felhasználóhoz is alkalmazkodna a mobilportál... Nos, ez is meglesz, amint a március 1-jén elindult szolgáltatást beharangozó sajtótájékoztatón elmondták. A közeljövő tervei között szerepel, az alkalmazkodás alatt pedig olyasmire kell gondolnunk, hogy például a gyakran használt szolgáltatások automatikusan előbbre kerülnek a menüben.

33 000 oplogó, 100 játék, WAP Shop

Nézzük, mit kínál most az egyébként sok éve folyamatosan bővülő 777mobil portál! Az állandóan frissülő, több CD-t megtöltő információ mellett elérhető benne 1000 színes háttérkép, 1700 csengőhang, 33 000 oplogó, 100-nál több letölthető és kényelmesen, a mobilszámlával fizethető játék, WAP Shop, valamint 11 téma szerinti és 30 helyfüggő chatszoba. Színes WAP-, SMS- és MMS-hírszolgáltatás egyaránt megtalálható. A WAP Shop érdekessége, hogy Magyarországon elsőként akár mobiltelefont vagy egyéb, a Westel által forgalmazott terméket is rendelhetünk WAP-on keresztül.

Az MMS-telefonok ugyan gyorsan terjednek, de azért sokaknak probléma, hogy bár kezükben van a fényképezésre alkalmas mobil, az, akinek küldenék, még nem rendelkezik hasonló készülékkel. Ilyenkor természetesen e-mailben is továbbítani lehet a képet, de még egyszerűbb az MMS-ek fogadására, tárolására, szerkesztésére és küldésére szolgáló, interneten keresztül elérhető (www.777mobil.hu) Multimédia Albumba elhelyezni a fotót.

Kipróbáltuk

Az új portál kipróbálását itt, a szerkesztőségben természetesen a híreknél kezdtük, és örömmel konstatáltuk, hogy a bulvárhírek mellett "a vártnál jobban nőtt a GDP". Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit kereshetünk a "Mit hol talál?" menüpont alatt. Nos, MÁV-menetrendet, éttermet, benzinkutat, gyógyszertárt, de még bankautomatát is sok egyéb, pl. a turisztikai információk mellett. Mindezt tudhatná egy kis elektronikus zseblexikon is, ám a 777mobil WAP-portál előnye, hogy egy mobilkészülékről azt is "látja" a szolgáltató, hogy éppen hol vagyunk. Vagyis amikor a Sas-hegy oldalában lévő szerkesztőségünkben rákérdeztünk a benzinkutakra, a XI. kerületből kaptunk egy listát, és még választhattunk is, hogy az esetleges pontkártyák függvényében Shell-, Aral-, Esso- vagy éppen Jet-kútnál szeretnénk-e tankolni. Természetesen hasonlóan helyfüggő információkra teszünk szert, akár bankautomatákat, akár gyógyszertárakat keresünk, s ez olyan többlet, amire például egy internetes portál nem képes.

A 777mobil nem retten vissza attól sem, hogy mindjárt összehasonlítást kínáljon a tesztelőknek, hiszen be lehet kukkantani a Westel németországi testvérvállalata, a T-mobile WAP-portáljára is. A Deutsche Telekom mobilszolgáltatója mást kínál Németországban, Ausztriában és Angliában, de természetesen egyiket sem magyarul teszi. Összehasonlításkor úgy éreztük, hogy a magyar leányvállalatnak nincs szégyenkeznivalója, portálja semmivel sem szegényesebb a T-Mobile-énál. A "meine Dienste" volt az egyedüli olyan funkció, amely a Westelnél egyelőre a közeljövő ígérete, a T-Mobile így oldotta meg a szolgáltatások személyre szabását, saját WAP-oldalainak elérését.

**

777 - hetedhét országon át

A 777mobillal a telefonálás mellett a kapcsolatteremtés számos egyéb változata - e-mail, chat, MMS - választható. Mobiltelefonjuk segítségével már az indulás napján 11 különböző téma szerinti online chatszobában ismerkedhetnek, cseveghetnek a westelesek, sőt Magyarországon egyedül a 777mobilban 30 helyfüggő chat is található. A Westel e-mail szolgáltatása mellett bármely levelezőrendszer elérhető, az elektronikus levelek elolvashatók, továbbíthatók és megválaszolhatók. A szolgáltatás WAP- és internetoldalán (www.777mobil.hu) a klubtagok létrehozhatják saját fényképes bemutatkozó oldalaikat, és a jelenlegi 18 000 személyes adatlap között különböző szempontok szerint keresni is lehet.

A 777mobil a hét minden napján beszámol Magyarország és a világ híreiről, a sztárok és hírességek, valamint a sport világáról. Megtalálható a részletes horoszkóp, az utazási irodák aktuális "last minute" ajánlata és a helyfüggő étteremkereső csakúgy, mint a népszerű valóságshow-k hírei, az időjárás-jelentés vagy a tudomány legfrissebb újdonságai. Az országot járva hasznos segítséget jelent a 3 régió szerinti, helyfüggő turisztikai információs szolgáltatás, és külföldi utazás előtt praktikus lehet a valutaváltó.

Az azonnal kifizethető és letölthető csengőhangok, oplogók mellett a Westel telefonjai ezentúl a WAP Shopban is megrendelhetők. A négyjegyű vásárlói kóddal mobiltelefonon keresztül megvehető termékek és szolgáltatások köre pedig már a közeljövőben olyan, Magyarországon egyedülálló szolgáltatással bővül, amely népszerűvé teszi a mobil fizetési szolgáltatást.

A Multimédia Albumban az MMS-üzenetek, képek, hangok és szövegek az interneten keresztül tárolhatók, megtekinthetők és elküldhetők. A multimédia-rendszer bármely Westel-előfizető számára egyszerű regisztráció ellenében elérhető. Az MMS-üzenet minden azt fogadni képes telefonra, e-mail címre elküldhető, és azok a westelesek is lehetnek a képes üzenet címzettjei, akik multimédiás telefonnal nem rendelkeznek, de Multimédia Album-regisztrációval (Domino eseténben emellett MMS-regisztrációval) igen.

A "hagyományos" és színes kijelzőkön egyaránt megtekinthető WAP-oldalakon 50 tévécsatorna részletes műsora mellett országos moziműsor-adatbázis, helyfüggő moziinformációk és videoanyagok találhatók. 1000 színes háttérkép (Nokia 7650, Nokia 9210, Sony Ericsson T68i és Sony Ericsson T300 készülékekre) mellett Nokia, Alcatel és Samsung márkájú telefonokra közel 1700 csengőhangból, Nokia mobilok esetében pedig 33 000, témakörök szerint rendszerezett oplogóból lehet választani, amelyek azonnal kifizethetők és letölthetők.

A játékok kedvelőit induláskor 5 témakörben több mint 100 letölthető Java-játék várja, emellett érdekes, kalandos online szerepjátékok játszhatók, akár partnerrel is. A letölthető játékok bruttó 360-920 forintos díja a mobilszámlán jelenik meg, vagy a Domino kártya egyenlegéből kerül levonásra.

Az ügyintézést egyszerűsíti, hogy a Magyarországon elsőként a Westelnél bevezetett internetes ügyfélszolgálat március 1-jétől a 777mobilon belül WAP-on keresztül a nap 24 órájában szintén elérhető, havidíjas ügyfelek számára a szolgáltatások állapota lekérdezhető, és azok beállíthatók.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció