A kiberterrorizmus veszélye túl van dimenzionálva

A kiberterrorizmus által jelentett veszély túl van dimenzionálva, a terroristák nem az interneten keresztül fognak támadni, ugyanis adott esetben egy bombatámadás sokkal hatékonyabb lehet az ő szemszögükből - vélekedik egy szakértő. Bruce Schneier, a Counterpane Internet Security nevezetű cupertinoi (Kalifornia) cég vezetője a Hannoverben zajló CeBIT szakkiállítás keretein belül elmondta, hogy a kiberterrorizmus korántsem jelent akkora veszélyt, mint ahogy azt sokan gondolják.
"Nem hiszem, hogy az igazi terroristák igénybe vennék a kiberterrorizmus eszközeit. Egy-egy számítógépes hálózati szakasz, vagy egy-egy elektronikus levél szerver működésképtelenné tétele szerintem nem is igazi terrorizmus. Ha egy e-mail szerver leállása miatt ideiglenesen nem jutok hozzá az elektronikus leveleimhez, az még korántsem jelenti azt, hogy engem terroristák terrorizálnak. Véleményem szerint ma nem fenyeget minket annak a veszélye, hogy valakik olyan nagy méretű kiberterror támadást indítsanak, mely akkora hatással lehet, mint egy bomba felrobbantása" - nyilatkozta Schneier, aki szerint az elmúlt időkben sok biztonsági szakértő feleslegesen, sőt felelőtlenül pánikot keltett a felhasználók körében a kiberterrorizmus kapcsán.

Schneier egyébként nincs egyedül ezen véleményével, ugyanis az elmúlt napokban az RSA Security és a Trend Micro nevezetű szoftvercégek, valamint az Európai Unió és a NATO (North Atlantic Treaty Organization) szakértői is azon véleményüknek adtak hangot, hogy a terroristák a kibertámadásokkal szemben a közvetlenül az emberi életek ellen irányuló terrorcselekményeket részesítik előnyben.

"Természetesen a terroristák is használják az internetet. Fontos leszögeznünk azonban, hogy a terroristák a békés felhasználókhoz hasonlóan elsősorban információszerzésre és az egymással történő kommunikálásra használják a világhálót, és nem foglalkoznak azzal, hogy hogyan támadják meg azt. Véleményünk szerint a terroristák nem szándékoznak nagyszabású internetes támadásokat indítani" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Rainer Fahs, a NATO egyik biztonsági szakértője.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció