IHM: megállapodás a többi internetszolgáltatóval?

Az IHM a Monortellel is aláírta a megállapodást, és még a héten készül megállapodni a többi (valamennyi alternatív) internetszolgáltatóval a 25%-os internetszolgáltatási tarifa csökkentésében - jelentette ki az MTV ma reggeli Nap-kelte műsorában Kovács Kálmán, a tárca vezetője.
A miniszter Rogán Antallal, az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságának vezetőjével a lakossági dial-up internetezés legutóbbi árcsökkentéséről és a szélessávú internetezés helyzetéről beszélgetett, illetve válaszolt a fideszes képviselő felvetéseire.

A szélessávú szolgáltatásban a kormány beruházástámogatást kíván adni (adókedvezménnyel, illetve a kis szolgáltatóknak 300 millió forintos beruházási pályázattal), március végétől pedig itt is kialakítja a dial-up szolgáltatásokhoz hasonló támogatási rendszert - mondta a miniszter.

Rogán Antal szerint a szélessávú internetezésre adott adókedvezmény esetén a verseny veszélybe kerül, mert a piacon egyetlen nyereséges Matáv tudja ezt igénybe venni. A Matáv - helyesen -- sok ezer új ADSL-végpontot ki fog építeni, levitte máris az alternatívok díjainak a szintjére a szélessávú internetezés havidíját, az alternatívok pedig a 300 millió forintból nemigen tudnak az "új" Matáv-árhoz versenyképes árat majd kialakítani. Ez pedig Rogán szerint oda vezethet, hogy nem lesz a széles sávban verseny Magyarországon, hanem a legnagyobb szolgáltató még jelentős mértékben növeli is majd részesedését. Ennek a folyamatnak a végén a fogyasztó járhat rosszul.

A miniszter válasza a felvetésre: "a jelenlegi törvények alapján ilyen helyzet van, de az előrelépést jelent, hogy a támogatási rendszerek az alternatívoknak is megnyílnak, ám korszerű új hírközlési törvény nélkül, amely versenyfeltételekhez köti a legnagyobb szolgáltató működését is, nem lesz igazán verseny. Ennek a törvénynek a megfogalmazása most folyik."

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció