Népi kezdeményezésből professzionális szoftver

Linux RedHat Advanced Server

Újságírók és szakemberek még vitatkoznak arról, hogy a Linuxnak sikerül-e meghódítania a céges asztali gépeket. Az viszont tény, hogy megvetette lábát a vállalati szerverek piacán. A stabilan növekedő részesedés, a nagy gyártók elkötelezett támogatása és a vállalati kiszolgálókra optimalizált disztribúciók a Windows és a RISC alapú Unix-szerverek komoly vetélytársává tették a Linuxot.
A nyílt forráskódú szoftvertechnológiára épülő megoldások vezető szállítójaként ismert RedHat az általános, főként egyéni felhasználóknak szánt disztribúciója mellé elkészítette a vállalati szerverekre optimalizált, "mission critical" környezetekbe szánt változatát is. (A RedHat Advanced Servert a Software Stationtől kaptuk tesztelésre.) Hasonlóan járt el a SuSE, a Mandrake és az SCO: mindegyik megjelent nagyvállalati disztribúcióval is.

A RedHat Advanced Server 2.1 első látásra nem sokban különbözik az eddig ismert változatoktól. Hasonló a csomagolás, ugyanúgy kell installálni, és ha már működik, ugyanazt a jól ismert RedHat-érzést adja. De ha benézünk a motorháztető alá, és elolvassuk a dokumentációt, rögtön észrevesszük az eddig csak a nagy Unix-változatokra jellemzők funkciókat. Ha ki is akarjuk próbálni ezeket, akkor persze az asztali PC-nél sokkal komolyabb vas kell az operációs rendszer alá: 2-4 CPU, néhány GB memória, sok-sok disk-SCSI, de még jobb, ha Fiber Channel-csatlakozással, valamint Gigabit Ethernet hálózati kártya. Ha a fürtözési lehetőségeket is tesztelni akarjuk, akkor legalább két géppel induljunk.

Elsőre furcsának tűnhet, hogy az Advanced Server 2.1 "csak" a 2.4.9 kernelt használja a legfrissebb helyett. A termék a RedHat 7.2 disztribúcióból származik, de egy sor egyedi, kernelszintű módosítást tartalmaz. A módosítások az I/O teljesítmény növelését, a nagy terhelések kiszolgálását és a magas rendelkezésre állást szolgálják. A kerneljavításokkal elért jellemzőket három nagy csoportba lehet sorolni: méretezhetőség, kezelhetőség és rendelkezésre állás (lásd keretes írásunkat).

Különösen vállalati környezetben nagyon fontos jellemzője a RedHat Advanced Servernek a verzió stabilitása. Az Advanced Server-változatok az átlagos disztribúciókhoz képest jóval ritkábban jelennek meg. Így biztosítható a kernel stabilitása, elkerülhetők a kényszerű verzióváltások, és meghosszabbodik a termékek támogatásának ideje. Ez utóbbi a technikai jellemzők mellett egyébként is erőssége a RedHat Advanced Server 2.1-nek. Az első évi szupport benne foglaltatik a termék árában, majd éves támogatási előfizetést lehet vásárolni. Számos nagy hardver- és szoftvergyártó minősítette termékét az Advanced Serverre. Kiemelendő az Oracle elkötelezettsége az Advanced Server mellett.

Figyelembe véve az IA-32 és az IA-64 szerverek kedvező árát, illetve egyre nagyobb teljesítményét, a RedHat Advanced Server 2.1 az ár/teljesítmény tekintetében felülmúl bármely RISC alapú Unix-szervert. Ezt támasztja alá a HP rx5670 Itanium 2 Serveren mért $4.84/tpmC TPC-C rekordja is.

Kinek ajánlott a RedHat Advanced Server?

Bár mindent tud, amit egy normál disztribúció, az operációs rendszer tipikus alkalmazási területét nem az asztali környezet jelenti. Ott érdemes használni, ahol a stabilitás és a nagy teljesítmény a fő követelmény. Tipikus alkalmazások: nagy terhelésnek kitett fájl-, nyomtató- és web-, valamint alkalmazásszerverek, Oracle-adatbázisszerverek és fürtök (9i RAC).

Méretezhetőség (skálázhatóság)

A módosított Advanced Server-kernel három olyan jellemzővel rendelkezik, amelyet az átlagos disztribúciók nem tartalmaznak. Az aszinkron I/O műveletek lehetővé teszik, hogy egy processz az olvasási művelet után egyből folytassa futását. A művelet befejezését különböző mechanizmusokkal lehet jelezni. Az SCSI-műveletek optimalizálása a többprocesszoros kernelek esetében javítja a párhuzamosan futó SCSI-műveletek teljesítményét, végül az új ütemező (scheduler) lehetővé teszi, hogy a processzek lehetőleg ugyanazon a CPU-n fussanak, és kihasználhassák a modern processzorok nagyméretű első és másodszintű cache-memóriáját.

Kezelhetőség

A jól ismert RedHat Network szolgáltatás mellett ezt még támogatja az integrált Java-környezetet, az egységesített fürtözési konzol és a rendszerösszeomlásokat elemző eszközök (system crash dump).

Rendelkezésre állás

Két különböző fürtözési megoldás teszi lehetővé a magas rendelkezésre állást biztosító fürtök kialakítását: a Piranha megoldásra épülő IP-terheléskiegyenlítő, valamint a megosztott diszkeket használó, úgynevezett átkapcsoló (failover) fürt.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek