Internetszolgáltatók meghallgatása az informatikai bizottságban

Az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottsága március 4-én tartott ülésén első napirendi pontként arról tájékozódott, vajon megtörténik-e az Internet-előfizetések 25%-os csökkentése. A kialakult helyzetet Pataki Dániel, az IHM távközlési helyettes államtitkára, illetve a szolgáltatók (Matáv, Axelero, alternatívok) képviselői ismertették. Ezt követően a bizottság tagjai tettek fel kérdéseket a meghallgatottaknak, majd a válaszok elhangzása után röviden megfogalmazták véleményüket.
Pataki Dániel úgy fogalmazott, hogy a mostani megállapodásokkal az egyik legfontosabb célt, a versenyélénkítést kívánja a kormány elősegíteni. Bízik benne, ha az Országgyűlés elfogadja a hírközlési törvény módosítását, akkor az ilyen kérdéseket megnyugtatóan lehet majd rendezni, és az ilyen jellegű, átmeneti megoldást jelentő támogatásokat ki lehet vezetni a piacról.

Márfai Péter (MSZP) bizottsági alelnök úgy nyilatkozott, nagyra értékeli az elmúlt két hét során az egyeztetéseken elért eredményeket, különösen kiemelve az alternatívok körét. A jelenlegi megállapodások utáni . helyzetet "békepillanatnak" nevezte, kifejezve bizakodását, hogy a megtett lépés sokak számára hasznos, előremutató. Reményét fejezte ki, hogy a további lépések is hasonlóan sikeresek lesznek.

Mécs Imre (SZDSZ) egyebek között hangsúlyozta, a szélessávú internetezés elterjesztését hasonló előfizetési csökkenéssel kell támogatni, egyben meg kell találni az ADSL alternatív módszereit, és azok támogatását is. A versennyel kapcsolatban szkeptikus, mint mondta, jelenleg olyan a helyzet, hogy nehéz versenyt kialakítani. A tárcát arra biztatta, hogy az eddiginél is határozottabban tekintse át a feladatokat.

További képviselők, akik hozzászóltak: Pettkó András (MDF) és Simon Gábor (MSZP).

Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke összefoglalójának néhány eleme: a 25%-os lakossági internetezés díjcsökkentésének a kormánybejelentése úgy történt meg, hogy a részletek nem voltak kimunkálva; nincsenek hatástanulmányok, amelyek ezt a különben üdvözlendő döntést alátámasztanák; a verseny szempontjából szerencsétlen, hogy az IHM-mel való tárgyalások során az alternatívok nem érezhették, hogy a Matávval egyenrangú partnerként kezelik őket; a meghallgatás is azt tükrözte, hogy szó sincs arról, hogy az országban az internetezés egésze csökkenne 25%-kal, hiszen a döntések kizárólag az otthoni tárcsázásos Internet-előfizetőkre vonatkozik; a megállapodás nem szól a szélessávú technológia használatának ugyanilyen arányú csökkentéséről; mivel az alternatív szolgáltatókkal való megegyezés részletein jelenleg is munkálkodik a minisztérium, náluk kétséges a 25%-os díjcsökkentésű csomagok megjelenési időpontja; a kormányzat az árcsökkenés területén jó irányban indult el, ám jó lenne, ha az a következő időben az ezzel kapcsolatos lépéseit kissé megfontoltabban tenné meg.

A bizottság az ülés második pontjaként az IHM képviselőinek beszámolóját hallgatta meg a 2002-ben indított minisztériumi projektekről.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció